1. Føre regnskap over sparingen

Våre barn har fått lommepenger siden de var to år, og vi har vært så gammeldagse at vi har ført regnskap. Slik har de hele tiden hatt mulighet til å følge med på hvor mye de har spart opp. Pengene får de på et eget bankkort, slik at de lærer å bruke kort og holde styr på pengene.

Allerede fra 4-5 årsalderen fikk de være med og lage matplan og skrive handleliste, hvor jeg tegnet matvarene siden de ikke kunne lese. De fikk også selv handle inn, mens jeg ventet utenfor Rema1000. En stor opplevelse for dem, og de fikk en forståelse for hvorfor det er viktig å legge av penger og spare opp.

Daniela, mor til gutter på 6 og 9 år

Bruk handleturen til å lære barna om penger og forbruk

2. En is i hånden er bedre enn…



Da barna var små, gjorde jeg iherdige forsøk på å lære dem om renter - regnet i softis. Spesielt når vi tok tog og så reklamer for raske lån, snakket vi om hvordan man kunne få flere is hvis man sparte penger fremfor å låne. At sparing på konto betydde at man får renter, som faktisk betød at banken ga dem gratis is. Tanken om at banken gir dem softis, har aldri forlatt dem. Det er fortsatt vanskelig å få dem til å bruke feriepengene fra mormor på is, fordi de vet at det blir flere is av at pengene står på konto og får renter.

Mads, far til gutt på 9 år og jente på 12 år

Les også hvordan Mads lærte datteren om aksjer ved hjelp av is

3. Bruk drømmetavler til å spare penger

Hos oss lager vi "drømmetavler" for de største planene våre. Det kan være reiseplaner, hvor vi skriver opp alt vi har av ønsker for turen etter hvert som vi kommer på noe nytt og spennende. Vi snakker om hvor mye hver ting koster og lager ett budsjettark hvor vi legger inn hvor mye ting koster. Her kan også guttene velge å legge inn litt av sine penger - selvfølgelig ikke de største summene. Men de kan følge med og se at jo mer vi setter inn, jo raskere får vi oppfylt drømmen. På den måten føler de, at turen og opplevelsene også er deres, og ikke bare noe de har fått i gave.

Daniela, mor til gutter på 6 og 9 år

4. Sju-dagers regelen

Jeg prøver å lære min datter om fordelene ved å spare opp penger og unngå impulskjøp. Vi har en tommelfingerregel om at man skal vente en uke fra man ser noe i butikk eller på nettet til man kjøper det. Hvis man fortsatt tenker på for eksempel klærne, bamsen eller dronen etter en uke, så kan man kjøpe den. Men det er hennes egne lommepenger, så jeg prøver å la være å blande meg for mye hvis hun virkelig brenner for noe.

Nicoline, mor til jente 9 år

Les hvorfor det er lurt å gi barn lommepenger

5. Hvis man sparer pengene, får man flere

Hos oss har vi snakket om renter og sparing siden barna begynte å få lommepenger. De gangene de har satt pengene i banken i stedet for å bruke dem, har jeg lagt på 20 kroner ekstra. Og barna har lært det så godt at vi nå har det motsatte problemet: Dårlig samvittighet over å bruke penger. Så nå øver vi oss på å legge planer, slik at de får et mål.

Martin, far til to gutter på 6 og 8 år

6. Visuell ønsketrapp

Hjemme hos oss gir vi ikke lommepenger fast, men min eldste på åtte år kan tjene penger på å gjøre en ekstra innsats. Det kan være å støvsuge bilen, vaske kjøkkenskapet eller lignende. For å gjøre det enkelt å forstå har jeg tegnet en ønsketrapp hvor han kan fargelegge et trinn når pengene er tjent. På den måten er pengene knyttet opp mot et bestemt ønske som han sparer penger til.

Mia, mor til to gutter på 6 og 8 år

7. Lommepenger investeres



Da min eldste datter begynte å gjøre rent her hjemme, fikk hun plutselig en del penger på kontoen. Penger hun ikke hadde hatt før. Av samme grunn hadde hun heller ikke tidligere hatt det store forbruket. Det var ingen grunn til å stimulere det ved å gi henne masse penger mellom hendene.

Fordi jeg var litt sen med å lære henne med å forvalte pengene selv og lære henne om sparing, slo vi to fluer i én smekk. Lommepengene hennes ble delt i tre deler; penger til fornøyelse, penger til sparing og siste halvdel investerte jeg på hennes vegne som langsiktig sparing. Vi ser jevnlig på hvordan det går med investeringen og snakker om hvilke virksomheter hun gjerne vil investere i.

June, mor til to jenter på 11 og 13 år

Les hvordan du kan lære dine barn om aksjer

8. Godteripenger for hele måneden

Barna våre fikk betalingskort tidlig. Det er en utfordring, fordi det er vanskeligere for barna å forstå enn kontanter. Derfor har vi vært nødt til å ta i bruk andre triks. Vi har gått fra ukepenger til månedspenger, slik som det gjøres i samfunnet for øvrig. De må disponere pengene over en hel måned, eller så blir kortet avvist når de kjøper godteri i butikken på slutten av måneden. Det har de stor respekt for, og planlegger omhyggelig kjøp av godteri slik at ikke alle pengene brukes opp på én gang.

Mads, far til gutt på 9 år og jente på 12 år

Gi barna kontanter eller digitale penger?

9. Tjene penger i lokalsamfunnet

Hjemme hos oss jobber vi mot mål. Barna får ikke så mye lommepenger, men det er til gjengjeld gode muligheter for å finne oppgaver i huset og i vårt lokalsamfunn. Her hjemme kan man tjene penger på ting som jeg normalt sett ikke forventer at barna hjelper til med. Som for eksempel å luke ugress.

Min sønn har et sterkt ønske om sin egen PC, og det er nesten uoppnåelig. Men nå tjener han også penger på å passe barn og alt mulig annet. På den måten lærer han litt om livet og det å spare opp til noe han ønsker seg.

Anders, far til tre gutter på 7, 9 og 14 år

10. Ekstra innsats gir ekstra belønning

Mange foreldre har det samme dilemmaet: Barna skal hjelpe til hjemme, fordi de er en del av familien, ikke fordi de skal tjene penger. Men i praksis er det vanskelig for barna å bidra om det ikke er en belønning i sikte.

Vi har løst dilemmaet ved å dele det opp litt. De får alltid betalt telefon og Spotify, og utover dette får de alderen sin med en null bak i lommepenger hver måned. Utover dette kan de tjene ting, men ikke penger, ved å hjelpe til. Ønsker man seg en veske til 300 kroner kan man for eksempel vaske opp eller lage mat 15 ganger. For hver gang de hjelper til får de et kryss på listen og kan spare opp penger. Slik får de både borgerlønn og resultatlønn - og pliktene kobles ikke mot kontanter.

Anne, mor til jente på 9 år og gutt på 13 år