Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand er positiv til krisepakken som ble vedtatt i Stortinget mandag morgen. Regjeringen utvidet antall dager med full lønn etter permittering fra 15 til 20 dager, noe som tilsvarer cirka en måned med vanlig lønn, før man må gå over til dagpenger.

- Disse tipsene vil gjøre det lettere å holde kontroll på økonomien din i tiden fremover.

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

Gode tiltak for alle

- Det at Regjeringen nå utvider til 20 dager med full lønn gir en bedre forutsigbarhet til dem som blir permittert. Mange har ikke store bufferkontoer, så dette tiltaket vil gjøre en stor forskjell for mange. Etter disse 20 dagene vil man motta dagpenger for 80% av sin inntekt opp til 300.000, og 62,4% av dagpengegrunnlaget opp til 600.000 kroner, sier Tvetenstrand.

Hun bet seg også merke til at det kom en forbedret avtale til de som har lavere inntekter.

- Har du under 300.000 kroner i årslønn, vil disse få 80% av inntekten sin i dagpenger.

- Det vil likevel bli en tøff overgang for mange ettersom vi ikke vet hvor lenge dette vil vare, så det er viktig å være sparsommelig med pengebruken.

Regjeringen gikk også inn og doblet perioden med omsorgspenger/syke barn-penger fra 10 til 20 dager. Dette gir en trygghet til de som må være hjemme for å passe egne barn uten å ha mulighet for hjemmekontor.

Forbrukerøkonomen har listet opp syv gode tips for deg som er permittert og går en usikker tid i møte med mindre inntekt enn før. Disse lyder slik:

Forbrukerøkonomens 7 beste tips

  • Søk om avdragsfrihet på boliglånet ditt. Hos Danske Bank kan du gjøre dette her.
  • Søk om betalingsutsettelse på studielånet ditt dersom du har det.
  • Ta kontakt med kreditorer for å utsette frist om du sliter med å betale regninger unngå dyre purregebyr og utsettelsesrenter.
  • Stopp spareavtaler
  • Planlegg ukeshandling på mat. Dette er en god og enkel måte å spare penger på. 
  • Gå gjennom strømmetjenester og abonnement og se hva du kan kutte.
  • Unngå impulshandling på nett.
- Disse tipsene vil gjøre det lettere å holde kontroll på økonomien din i tiden fremover. Flere banker har annonsert at de tilbyr avdragsfrihet på boliglånet i en periode, så her er det mulig å få pusterom i en vanskelig situasjon, sier forbrukerøkonomen.

Selvstendig næringsdrivende

For selvstendig næringsdrivende vil de nå få 80% av snittinntekt inntil 600.000 kroner de siste 3 årene etter dag 17.

- Dette er fantastiske nyheter, sier Tvetenstrand, og utdyper:

- Dette gir en trygghet for de som kanskje trodde at de nå kom til å stå uten inntekt. Det er denne gruppen med selvstendige næringsdrivende det har vært mest kritisk for å få til en løsning for. Denne ordningen vil sikre at de har inntekter til å dekke utgiftene som ikke endrer seg.

Som selvstendig næringsdrivende vil man også ha rett på sykepenger fra dag 3 i permittering, og omsorgspenger fra dag 4. 

Viktig å huske på

- Hvis du nå blir permittert i en lengre periode er det viktig å vite at du ikke opparbeider deg feriepenger på dagpengene du får i denne perioden. Dette vil påvirke feriepengeutbetalingen din til neste år. Når inntekten er tilbake igjen bør du derfor legge litt til side hver måned for neste års ferie, minner forbrukerøkonomen om.

Mange banker har varslet om at de setter ned boliglånsrentene. Dette gjør at du vil få et lavere fradrag på skatteoppgjøret ditt.

- Gå inn og oppdater skattekortet ditt med hvor mye du betaler i gjeldsrenter, ellers kan du få baksmell på skatten til neste år, sier Tvetenstrand.