Skaff deg en jobb

Vi er heldig stilt i Norge med tanke på studiestøtte. Når det er sagt er det bare å erkjenne først som sist at studielånet for mange ikke rekker helt i mål. Både med hensyn til inntekt og erfaring kan det lønne seg å skaffe seg en deltidsjobb. Oversikt over ledige jobber finner du på Finn og NAV – i tillegg kan det i mange tilfeller være lurt å ta direkte kontakt med arbeidsgivere hvor du kan tenke deg å jobbe. I mange bransjer lyses ikke ledige stillinger ut. Lag deg en god CV, som du kan legge ved en mail eller ha med om stikker innom potensielle arbeidsgivere. Verdt å vite er imidlertid at Lånekassen har inntektsgrense for hvor mye du som student kan tjene før det går utover stipendet. For 2016 er denne grensen 168.059,-

Sett opp et budsjett

Plutselig blir du nå ansvarlig for din egen økonomi. Dersom du lever på Lånekassens «standardbeløp», lån og stipend for offentlig utdanning i Norge, er det pr. 2016 til sammen 103.950,-. Om du ikke har jobb ved siden av studier, eller får økonomiske bidrag på annet vis, skal det dekke alt. Husleie, strøm, mat, pensumlitteratur, klær, fritidssysler, julegaver, reiser, transport, kaffe, pils, Netflix. Alt. Men vet du egentlig hvor mye alt koster? Hvor mye du må bruke på mat i løpet av en måned som et minimum? Et budsjett vil hjelpe deg til å få oversikt – og kanskje oppdager du noen grep som får pengene til å vare litt lenger. Et godt utgangspunkt er å sette opp et budsjett som er realistisk, et du klarer å holde uten at det går utover livskvaliteten du ønsker. Ønsker du tips til hvordan et typisk studentbudsjett kan se ut finner du mer info her.

Ikke havn i luksusfellen

Er du fersk student som kommer rett fra jente- eller gutterommet har du nettopp gått over i en tilværelse preget av betydelig mer frihet. Men med friheten kommer også mer ansvar; ingen kommer til å passe på at du ikke bruker opp hele studielånet første dagen hver måned. Vær bevisst på hva du kjøper av klær, mat og hva du benytter av fritidstilbud. Studentlivet skal være sosialt, men hver dag bør ikke være en fest. Kanskje trenger du heller ikke å kjøpe en takeaway-kaffe eller lunch og middag i kantina hver dag? Lag matpakke! Lag mat fra bunnen av! Kjøper du en kaffe til 30 kroner hver ukedag, fra september til mai, koster det 5.500,-. Kjøper du fem øl til 70 kroner hver helg, koster det 1.400,- i måneden.

Vær prisbevisst

En del utgifter kommer du ikke utenom. Husleie, semesteravgift – kanskje treningsavgift, streamingabonnement, strøm – i hvert fall mat. Men en del kostnader er det mye å spare på ved å ha et bevisst forhold til. Strømpriser varierer til dels mye, det er derfor vel anvendt tid å finne en rimelig leverandør. Det samme gjelder dagligvarer – velg en rimelig butikk å handle i. I tillegg vil du sannsynligvis spare mye på å handle en eller få ganger i uka, i stedet for å handle litt hver dag. Svært mange butikker og tjenester gir også studentrabatter.

Stopp unødvendige abonnementer og medlemskap

Å være prisbevisst handler også om å ikke betale for ting du ikke bruker. Dersom du hovedsakelig løper, trenger du kanskje ikke medlemsskap på et treningssenter? I hvert fall ikke om våren, sommeren og høsten. Å jogge utendørs er i mange tilfeller både bedre og mer effektivt. Vil du likevel prioritere treningssenter, så undersøk hvem som kan gi deg de beste vilkårene som student. Mange studiesteder har dessuten egne sentre hvor du kan trene for en rimelig penge. Og trenger du egentlig både Netflix, HBO, TV2 Sumo, Spotify og WiMP/Tidal? Det kan også være greit å sjekke hvilket mobilabonnement som passer deg best – det kan være mye å spare på å redusere bruken litt og bytte til et rimeligere abonnement.

Bo og kjør kollektivt

Å bo i sentrum – spesielt i de større byene – er kostbart. I mange tilfeller vil det derfor være en del å spare på å flytte litt utenfor. Enda større økonomisk fordeler får du om du bor i et kollektiv. Mange av utgiftene ved å bo er faste, uavhengig om man bor en eller fem personer i huset. Ved å bo sammen med andre studenter kan dere dele på disse utgiftene. I tillegg er sjansen stor for at du stifter nye vennskap.

Nå er det ikke mange studenter som har bil – men å ha bil koster fort noen tusenlapper i måneden. Da er det mye å spare, både økonomisk og miljømessig, på å kjøre kollektivt. Enda bedre er det å sykle eller gå.

Brukt er bra

Som student trenger mange noen nye ting. Sofa, spisebord, komfyr, vaskemaskin er kanskje ikke det første du tar med deg hjemmefra, men det kan hende du må gå til anskaffelse av slike ting når du flytter på hybel. I tillegg kommer du også til å trenge pensumbøker. Alt dette er det gode penger og spare på å kjøpe brukt – og brukt er i mange tilfeller like bra, bare billigere.

På Finn finner du det aller meste du trenger, noe gis til og med bort. Og som regel er det mange som har studert det samme som deg tidligere, som nå ikke trenger pensumbøkene sine lenger. Heng opp en lapp på skolen, sjekk skolens facebook-sider, sjekk ibok.no – sannsynligheten er stor for at du kan kjøpe mange av bøkene brukt til halv pris eller mindre.

Purring og kreditt koster

De fleste vet at regninger skal betales innen forfallsdatoen. Om ikke, risikerer du å få en purring, og da er sjansen stor for at du også må betale purregebyr, som rett og slett er penger ut av vinduet. Vær derfor bevist på å betale regninger i tide.

Når det kniper kan fristelsen til å skaffe seg og bruke et kredittkort være stor. Og har man kontroll er det ingenting i veien for å bruke kredittkort, for som regel har man mellom 30 og 45 dager på seg for å betale tilbake det man har brukt, før rentene begynner å løpe. Etter at disse rentefrie dagene er over, er imidlertid rentene for å bruke kredittkort svært høye. Faktisk så mye som 15 til 25 prosent. Her kan du beregne hva bruk av kredittkort faktisk koster.