En fersk undersøkelse av YouGov gjort for Danske Bank viser at kun 39% av nordmenn i 50-årene har egen pensjonssparing. Dette gjør at enormt mange nordmenn går glipp av en stor pengesum når de blir pensjonister.

Kan bli millionær

- Mange tenker at det sikkert er for sent å starte med pensjonssparing når man bikker 50 år. Slik er det ikke, sier autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank Anne Motzfeldt, og fortsetter:

- Om du setter av det du sparer på at rentene på boliglånet har gått ned og litt utenom, så kan du faktisk bli millionær innen du er pensjonist.


Hva er renters rente-effekten?

Rentes rente-effekten er at du får avkastning på avkastningen din hvert år til du tar ut pengene. Sparer du for eksempel 3750 kr hver måned, frem til pensjonsalder, vil du etter 15 år kunne være millionær:

Månedlig sparebeløp: 3750 kroner
  • Avkastning: 5,75 %
  • Etter ett år: 46 407 kroner
  • Etter to år: 95 483 kroner
  • Etter 15 år: 1 059 827

Kom i gang med å investere

Svært mange nordmenn vil sannsynligvis ha nøyaktig de samme interessene når de blir pensjonister som det de har nå. Den eneste forskjellen er at inntekten går ned, og at man får mye bedre tid til å bedrive hobbyene sine. Og da kan det kanskje være greit å ha litt mer å rutte med?

- Det er ikke gratis å reise eller oppleve nye ting, som mange pensjonister gjerne gjør når de ikke trenger å gå på jobb hver dag lengre. Det er ikke for sent å begynne med pensjonssparing, men du bør begynne så fort som mulig, sier Anne Motzfeldt.

Når du er i 50-årene og skal spare til pensjon kan det være greit å velge en sparemetode uten for høy risiko. Dette kan du selv tilpasse i fondspakkene, eller så kan du velge andre alternativer.


- Begynn å spar til pensjon selv så fort som mulig


Anne Motzfeldt
Autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank

Fleksibilitet eller låst pensjon?

Du kan benytte deg av IPS, som er en metode hvor du max sparer 40.000 kroner i året og får tilbake 22% av summen skattefritt neste år, men at innskuddene dine er låst frem til du er minst 62 år gammel. Du kan også opprette sparing i fondskonto eller aksjesparekonto.

- Det spørsmålet du må stille deg er om du ønsker at pengene er låst, eller om du ønsker å ha fleksibilitet til å ta ut pengene om du trenger de før du blir pensjonist, sier hun.

De forskjellige mulighetene til å spare til pensjon, kan noen ganger føles ut som en jungel. Her er en god oppsummering av fordeler og ulemper ved de ulike alternativene til pensjonssparing.

Les mer om de ulike alternativene her