Dette er en situasjon som ramme flere enn vi tror og mange av oss tenker at det skjer ikke meg.

Men statistikkene viser at det rammer mange, spesielt ungdom. Medietilsynet fant i en undersøkelse tidligere i år at 27 prosent av barn i alderen 9 til 18 år har sendt bilder eller video av andre uten deres samtykke. En annen undersøkelse, utført av Unicef og Telenor, i fjor viser at 40 prosent i alderen 18 til 20 år har tatt nakenbilde av seg selv, og 75 prosent av dem har delt det med andre. Mange av dem har senere angret på det.

Heldigvis er det noe du selv kan gjøre for å redusere risikoen for å bli utsatt for ubehagelige hendelser på nettet:

  • Ta utgangspunkt i at det du legger ut på sosiale nettverk og bildedelingstjenester kan komme på avveie.

  • Ikke del film og bilder du ikke tør vise til hele klassen eller alle dine kollegaer.

  • Gjør det kjent med sikkerhetsinnstillingene på alle dine online kontoer og hvem som har tilgang til å se dine personlige opplysninger og bilder.

  • Bruk sterke unike passord (minst 5 ord eller 16 tegn) eller totrinnsbekreftelse på de nettstedene hvor det er mulig. Da skriver du først inn brukernavn og passord, og deretter en engangskode du får tilsendt på SMS eller e-post. Det gjør det vanskeligere å bryte seg inn i kontoen din for å stjele informasjon.

Visste du at det kan være straffbart?

Å få personlig informasjon eller bilder spredd på nettet kan være en stor følelsesmessig belasting.  Mange av de som blir rammet tør ikke å fortelle det til noen og anmelder det heller ikke. 

Mange tror også at hvis et nakenbilde kommer på avveie er det den som har tatt bilde av seg selv og delt det med en annen som er ansvarlig. Det er helt feil. Det er den som har fått bildet og delt det uten samtykke som er ansvarlig, og man kan risikere å bli straffet for den handlingen.
 

Hvis du blir rammet

Selv om vi prøver å beskytte oss selv mot at vår personlige informasjon spres på nettet er det ingen garantier for at vi aldri blir utsatt for noe.  Blir du eller noen av dine nærmeste rammet kan du i første omgang kontakte de som har delt eller publisert innhold uten ditt samtykke og be dem om og fjerne det.

Hvis du ikke lykkes kontakter du Nettslettings rådgivere som har lang erfaring med å fjerne innhold på nettet.

For at vi skal kunne hjelpe deg er det viktig at du har følgende informasjon til oss:

  • Nettadressen(e) hvor du har funnet innhold du vil ha fjernet.
  • En beskrivelse av problemet og hvorfor du ønsker materialet skal fjernes.

Få mer informasjon om Nettsletting

Les mer her