Tall fra Skatteetaten viser at nær 2,9 millioner nordmenn betalte for mye skatt i 2018, og mottok i snitt 11.800 kroner fra staten i juni 2019. Selv om Skatteetaten foreløpig ikke har gått ut med årets tall, skal de fleste nordmenn allerede fåigjen en god slump med penger i år.

Ifølge Skatteetaten har noen av de som leverte digital skattemelding allerede fått skatteoppgjøret sitt i april, mens de fleste vil motta pengene innen 22. juni.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand har satt opp en prioriteringsliste til hvordan man bør bruke skattepengene sine, dersom man har fått igjen eller skal få igjen på skatten i år. 
  • Kredittkortlån eller andre dyre forbrukslån må prioriteres først.
  • Om du ikke allerede har en bufferkonto, så har du sjansen til å kickstarte den. Spesielt i disse usikre tider er det viktig å stålsette seg for endringer i jobbsituasjonen, og da er det ekstra viktig å ha penger på konto, dersom man blir permittert eller mister jobben.
  • Nødvendige vedlikehold. Må bilen på reparasjon, eller har du utsatt et dyrt tannlegebesøk så kan dette være et godt tidspunkt å ta det på.
  • Noe fint du har ønsket deg, eller å gå ut å spise med venner. Spare til en fin ferie, enten det er for Norgesferie 2020 eller en litt større utenlandsferie i 2021.

Gyllen anledning til å spare

- Husk å prioriter kredittkortlån og eller forbrukslån først, selv om det er kjedelig å bruke penger på det, sier Tvetenstrand, som sier at denne prioriteringslista gjelder selv om man har fått igjen så lite som 2.000 kroner eller så mye som 25.000 kroner.

Hun minner også om at skattepengene kan være en gyllen anledning til å sette inn på BSU for de som er under 34 år og ikke eier bolig, eller sette de på pensjonssparing for de som ikke har mulighet til det.

- Det er utrolig mange fornuftige måter å bruke disse pengene på, så utnytt denne sjansen nå som du faktisk har fått igjen penger, sier forbrukerøkonomen, som påpeker at å få igjen på skatten ikke nødvendigvis er en god måte å spare penger på.

Mange betaler bevisst litt for mye skatt i løpet av et år for å få igjen penger året etter. Det som skjer da er at man kan tape mye i renter og eventuell avkastning hvis man for eksempel heller hadde satt det beløpet man betaler for mye i skatt inn på høyrentekonto eller i aksjefond. 

- Min anbefaling er å justere skattekortet slik at du betaler så mye skatt som nødvendig, og heller opprette en spareavtale i banken din, sier forbrukerøkonomen.

Slik kan du endre skattekortet ditt

  • Gå inn på Skatteetaten -> se/endre skattekort
  • Sjekk at gjeld/gjeldsrenter/formue/barn stemmer
  • Oppdater informasjonen.

Logisk og intuitiv løsning

- Dette lønner seg å sjekke når man har en endring i livssituasjonen sin, for eksempel at man går opp i lønn eller bytte bolig, sier Tvetenstrand.

Det er viktig å ha et aktivt forhold til skattemeldingen sin, og den digitale løsningen fra Skatteetaten har gjort det både logisk og intuitivt og fylle inn dersom noe er feil eller mangler.

- Ha et bevisst forhold til skatteoppgjøret ditt, og ta valget selv om du får igjen mye på skatten, sier Tvetenstrand.