Har du sjekket utløpsdatoen på passet ditt? 

Det er uvanlig mange som ønsker å fornye eller utstede pass nå som landegrenser har åpnet opp og restriksjoner er fjernet. Det skaper lange køer hos politiet, og lang leveringstid av reisedokumenter som pass og nasjonalt ID-kort. Sjekk forventet leveringstid for pass hos politiet.no, og bestill passtime. 

Må du ha pass for reisen din?

  • Reiser du i Norden, trenger du ikke pass. Da holder det med et ID-kort eller gyldig førerkort (obs! ikke digitalt). 
  • Reiser du til et av EU-/EØS-landene eller til Sveits, kan du heller søke om nasjonalt ID-kort, som har kortere leveringstid.
  • Er det lenge til passet går ut? De fleste land krever tre måneders gyldighet etter hjemreisen.

Husk de små! Barn må også ha pass.

Reisekaos på flyplasser i Europa

Flyplasskaoset rundt om i Europa forventes å fortsette utover sommeren. Ansatte i flyselskap og flyplasser verden rundt har blitt sagt opp i store tall da flytrafikken gikk ned under pandemien. Dette har ført til at flere lufthavner sliter med bemanningen. Vi ser derfor flere kanselleringer, betydelige forsinkelser i sikkerhetskontrollen, passkontroll og i bagasjehallen. 

Forsinkelse i reiseruten som følge av dette er ikke dekket av reiseforsikringen. Flyselskapet har ansvar ved forsinkelse og kansellering uavhengig av årsak. Ha med pass, og beregn god tid når dere skal ut å fly i sommer.

Må du søke visum?

Som norsk statsborger kan du reise til mange land uten å søke visum. Sjekk dette i god tid før reise. Se oversikten over land hvor du slipper å søke visum!
 

Reiseforsikring for uforutsette hendelser på ferie

Husk reiseforsikringen og les betingelsene. Hvor god er reiseforsikringen din, og hva dekker den? Forsinkelse i reiseruten, forsinket bagasje og tyveri, eller skadeverk på reisegods, er bare noe av det som kan føre til merutgifter, og som reiseforsikringen kan dekke. Ved sykehusinnleggelse og hjemtransport vil du også ha rett på erstatning for reiseavbrudd.
 

Dekker sykdom og hjemtransport

På ferien dekker reiseforsikringen også nødvendige utgifter som skyldes akutt sykdom eller ulykke. Det kan dreie seg om legehjelp, medisiner eller sykehusopphold. Den dekker også nødvendig hjemtransport hvis du eller noen i din nærmeste familie rammes av plutselig og alvorlig sykdom, ulykke eller død.
 

Forsikret i det du forlater hjemmet

Mange av oss har vært turist i eget land de siste årene, og velger å besøke en norsk reiseperle også i år. Utsolgte festivaler, fulle fornøyelsesparker og generelt økt turisme er positivt for Norge, men kan også bety flere tilfeller av tyveri i år.

 – Det er ingen grunn til ikke å ha reiseforsikring også når man ferierer her hjemme. Tryg sin beste reiseforsikring dekker også dagsreiser i Norge, sier Torbjørn Brandeggen, senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg.

 – På reiser i Norge vil man ha dekning for utgifter ved forsinket avgang og forsinket fremmøte. Du er også dekket for skade på og tap av personlig reisegods ved for eksempel tyveri, ran og skadeverk og merutgifter som påløper ved forsinket bagasje. I tillegg dekkes tap av billetter, pass og penger, fortsetter Brandeggen. 

Sjekkliste før reisen

  • Pass, nasjonalt ID-kort eller gyldig førerkort
  • Visum
  • Reiseforsikring
  • Kort og regionsperre

Reiseforsikring først, fly og hotell neste

Mange bestiller sydenturen først, og har reiseforsikring som siste punkt på To-do-listen, gjerne rett før avreise.

– Det mange ikke er klar over, er at du må kjøpe forsikringen før du bestiller reisen for å ha dekning for avbestilling. For å være dekket på reisen må forsikringen være kjøpt før avreise, forteller produktsjef for reiseforsikring i Tryg. 

Det betyr at dersom du bestiller forsikringen din etter at du har betalt for hotell og fly, dekker ikke forsikringen utgifter i forbindelse med avbestilling. 

Kan dine kort brukes i det landet du reiser til?

Sjekk om kortene dine har regionsperre før du reiser. Det er kjedelig om du får avvist på kortterminalen i utlandet kun fordi du har glemt å huke av for dette i mobilbanken. 

Slik går du frem i mobilbanken for å åpne kortene dine for ulike regioner: Kort -> Velg ditt kort -> Kortinnstillinger -> Velg hvor kortet kan brukes.

Hvor kan du sjekke oppdatert informasjon?

  • Regjeringen.no Reiseinformasjon - sjekk reisemålet:
  • Reiseklar - en nyttig app som gjør reiseinformasjon og reiseråd lett tilgjengelig for deg. Lastes ned fra App Store og Google Play

Er du godt nok dekt?

Mange tenker at den reiseforsikringen de har via arbeidsgiver eller det kortet de har betalt ferien med er nok. Men det er andre vilkår knyttet til reiseforsikring via kortet, blant annet må du ha betalt minst halvparten av reiseutgiftene med kortet.

Og den forsikringen du eventuelt har via arbeidsgiver begrenser seg ofte til tjenestereiser. Er du usikker på om du trenger tilleggsforsikring, kan det være verdt å sette av en liten halvtime og gå gjennom de vilkårene du har fått tilsendt.
Se vilkårene som følger med kortprogrammene i Danske Bank her

Det lønner seg å bruke kundefordelene

Er du usikker på hvilke forsikringer du har, og hvilke du bør ha? Som Danske Bank-kunde får du gode rabatter og flere fordeler på forsikringer hos Tryg. Snakk med en hyggelig rådgiver for en gjennomgang av forsikringene du faktisk trenger, og hvilke fordeler du får som kunde.

Les mer om fordelene dine