Det er ingen hemmelighet at desember er måneden de aller fleste har høyest forbruk i løpet av et år. Julegaver, juleselskap, julebakst, julepynt – you name it!

Men hvordan skal man få råd til alt dette? Nå som julebrusen (endelig?) er å se butikkhyllene, har vi spurt vår forbrukerøkonom om hva man kan gjøre for å få ekstra god råd i jula.

- Det er utrolig mange måter å spare penger på før jul. Følger du noen av disse tipsene, trenger du ikke å bekymre deg for førjulstida!

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

Cecilie Tvetenstrand sparer ikke på kruttet, og kommer med hele 20 tips til hvordan man kan snøre igjen lommeboka litt de siste månedene før det drar seg til.

20 sparetips før jula setter inn

  1. Ha en plan og ta med deg spørsmålet: trenger jeg egentlig dette? Sett deg et mål om hva du trenger å ha til lommepenger, strukturer kontoene til regningskonto, matkonto og sparekonto slik at du har god oversikt over hva pengene går til. Sett over det som er til overs til en konto du ikke ser så ofte.
  2. Ha alltid en bufferkonto slik at du kan slå til på gode tilbud når det dukker opp. Ikke kjøp fordi det er billig, men fordi du trenger det!
  3. Unngå impulskjøp – ha som hovedregel at du venter over natten med å kjøpe det du har lyst på. Neste dag kan det være du har funnet ut at du egentlig ikke trenger det likevel. Gjør du det er det ikke like stort offer å dra tilbake for å kjøpe det.
  4. Planlegg julehandelen etter gode tilbud. Gjerne utnytt Black Friday!
  5. Har du bil? Kan du klare deg uten bilen i hverdagen? Trenger du bil nr to? Etter bo og mat er bilen den største posten på budsjettet. Med bildelingstjenester kan mange spare inn mye her.

Men Mobile operating hand

6. Bor du sentralt? Transportfri måned; ta sykkelen eller bena fatt istedenfor bil eller eventuell kollektivtransport.

7. Fokus på å dra kortet mindre. Jo oftere du drar kortet jo mer sannsynlig er det for at du tar med deg ting du ikke trenger eller har godt av.

8. Sett opp matplan og ukeshandling – du sparer penger, tid og miljø ved at du kaster mindre mat med bedre planlegging.

9. Sjekket om du har riktig rente på lånet i det siste? En årlig samtale med banken kan gi god gevinst for lommeboka.

10. Sammenlign forsikringer, strømabonnement etc på sammenligningstjenester og kontakt din leverandør for å få riktig pris på dine abonnement.

Women Mobile operating hand

11. Gå over strømmetjenester og digitale abonnement. Du har garantert opprettet og tegnet noen du ikke benytter deg av eller du ikke vil savne ved å slette dem.

12. Rydd i klesskapet – bedre oversikt gjør at du har kontroll over det du har og ikke like ofte trenger å kjøpe nytt. Bra for lommeboka og miljøet!

13. Reparer istedenfor å kjøpe nytt – mye av det som går i søpla er ting som lett kan repareres. Tenk bærekraft og kjøp færre ting som holder lenger.

14. Bytt konto på Vippsen din slik at du betaler ut fra lønnskonto og får inn på en sparekonto.

15. Ha med matpakke når du skal være ute av huset i mange timer. For eksempel på tur eller at det ikke er lunsj på jobben eller skolen.

Lunch packing

16. Bruk tanntråd! Da blir turen til tannlegen rimeligere. Tren regelmessig, så slipper du kanskje de største utgiftene til fysioterapauten eller kiropraktoren.

17. Prioriter å gjøre hyggelig ting sammen. Ha fokus på det som gjøres og ikke det som kan kjøpes. Eksempel det å treffe venner må ikke skje på kafe, dere kan treffes hjemme eller gå en tur. Utforsk nærområdene og få dere trim samtidig som det er sosialt og hyggelig. Har du barn er ofte de tingene dere gjør sammen som huskes. Å bake boller hjemme gir bakeglede og mestring. Gå ut en tur mens deigen hever? Ta med en ball og spill i parken eller hagen!

18. Skal du reise bort? Kan du tjene litt ekstra på å leie ut boligen din mens du er borte selv? Eller bilen? Kanskje har du en hytte du ikke bruker hver helg? Eller en bunad som henger i skapet? Her kan du tjene 10 000 kroner skattefritt på hver av disse, det betyr inntil 30 000 kroner skattefritt i året.

19. Selg unna ting du ikke lenger bruker av klær, leker eller utsyr på finn.no eller tise.no.

20. Er du spesielt god på å sy eller bake kan du tilby dine tjenester på småjobber på finn.no og tjene litt ekstra ved siden av på ting du ser på som en hobby.