I fjor brukte vi til sammen nærmere 147 milliarder kroner på korte og lange ferieriser, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Det tilsvarer cirka 27.800 kroner per innbygger. 

– Norskekronen er svak og mange skeier nok ut litt ekstra når de først er på ferie. Selv om det er viktig å kose seg og nyte fridagene, kan regningen imidlertid bli for høy for mange, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank. Da kan tiden være inne for en privatøkonomisk reorientering og en aldri så liten hestekur gjennom høsten.

- Selv om det er viktig å kose seg og nyte fridagene, kan regningen imidlertid bli for høy for mange

Anne Motzfeldt

Anne Motzfeldt
Forbrukerøkonom

Gjenreis bufferkontoen

Noe av det første man bør gjøre for å gjenoppbygge bufferkontoen er å innføre disiplin i hverdagsshoppingen. Både hva angår mat, klær og ting til huset. Det enkleste er å skrive handlelister for matvarehandlingen, slik at man slipper impulskjøpene og kraft til å motstå butikkenes bugnende fristelser. Det viser seg at planlagte storinnkjøp gjør en familie mer disiplinert og kostnadsbevisst, enn om man sammenligner med hyppige handleturer. 

– En annen mulighet er å innføre handlestopp i noen måneder. Dropp å kjøpe nye klær, unødvendige pynteting til huset og luksusforbruk i en periode. Her er det tusenlapper å hente for de fleste, sier Motzfeldt.

Skattejakt

Noe av det enkleste man kan gjøre for gjenopprette privatøkonomien, er å gjøre det man burde gjort for lenge siden: Rydd i boder, i kjelleren, på loftet og i garasjen.

– Det er både bra for miljøet og økonomien å gjenbruke det du selv ikke bruker. Det meste kan selges trygt og effektiv på nett, og man får endelig gjort oppryddingen som kanskje har blitt utsatt i mange år. Det finnes også mange terrengsykler, kajakker og andre havarerte fritidsprosjekter som støver ned ubrukte. Gi dem nytt liv til nye eiere, sier Motzfeldt.

Aksjesalg og refinansiering

Enten om du brukte kredittkortet til å kjøpe årets ferietur eller brukte det mye i sommer, bør man se på hvordan man raskest mulig kan få nedbetalt utestående.
De som har aksjer- og aksjefond gjennom aksjesparekonto, kan vurdere å sjekke sparepenger man har stående i fond eller aksjer.

- Du kan vurdere om du vil bruke sparebeløp du har innskutt skattefritt, for eksempel på aksjesparekonto til å betale ned kredittkortgjelden din. Renten på kredittkort er vanligvis såpass høy at man bør kvitte seg med gjelden så fort som mulig, sier forbrukerøkonom Motzfeldt. 

Om man ikke har muligheten til å håndtere all gjelden rett over sommeren kan man sette seg opp en nedbetalingsplan for raskest vei til sletting av gjelden. 
- Alternativet blir å sjekke med banken om det er mulig å bake det inn i boliglånet ved en refinansiering. Generelt er ikke bankene så glade i dette, så det bør være en engangshendelse, legger forbrukerøkonomen til.

Økonomisk høstopprydding

Noen av de viktigste er å sjekke om du har bank-, forsikrings- og spareavtalene som passer for deg. Her ligger de store pengene. Tenk også kritisk igjennom hvor mye du bruker abonnementene og strømmetjenestene dine. Mange har kanskje noen faste trekk fra kort og konto på avtaler man ikke lengre har bruk for.

– Treningsabonnementet kan man enkelt erstatte med utendørstrening, samtidig som mange vil sette pris på en digital detox-periode uten alle strømmetjenestene. Og ikke bestill en ny drømmereise før du er tilbake i likevekt. Rydd opp og ta kontroll, avslutter Anne Motzfeldt.

Vil du lese flere saker fra vår forbrukerøkonom?

Klikk her