Debit eller kreditt – hva bruker du når?

Når du skal ta ut penger i en minibank, lønner det seg å bruke vanlig bankkort – ikke kredittkort. Rett og slett fordi de fleste uttak med kredittkort er gebyrbelagt og rentene vil løpe fra uttaksdatoen. Dersom du skal bruke kort i butikken eller restauranten stiller det seg annerledes. Da lønner det seg å bruke kredittkortet – ingen gebyr og ingen ekstrakostnader så lenge du betaler fakturaen når den kommer.

Ta uansett med begge kortene på ferien da det er lurt å ha to kort i tilfelle det ene blir mistet eller stjålet.

Selv om såkalt skimming eller kopiering av betalingskort forekommer sjeldnere i dag, samtidig som vi er blitt mer oppmerksomme på det, kan det være greit å ta ut penger på en minibank som befinner seg innendørs eller i tilknytning til et kjøpesenter eller bank da disse ofte kan være bedre overvåket enn andre.

Lokal eller norsk valuta?

Når du kjøper noe med kort i utlandet eller tar ut penger fra minibanken får du som regel spørsmål om beløpet skal trekkes i lokal eller norsk valuta. 
Danske Banks klare råd er å alltid velge lokal valuta. Når du velger norske kroner får du høyere vekslingskurs enn om du velger lokal valuta, og dermed koster betalingen mer enn nødvendig. 

Årsaken til at det blir dyrere er at eieren av butikken eller minibanken tar høyere kurs enn hva VISA og Mastercard gjør. 

Bagasjen er sjekket inn, du har kommet deg greit igjennom sikkerhetssjekken og er klar for det meste. Du har to kort i lommeboka – men ingen euro. Det er jo alltid praktisk med noe kontanter, så hvorfor ikke ta ut før flyet går. Sikkert tryggere på Gardermoen enn dit du skal, også. Og det resonnementet er egentlig helt greit, men det koster nesten alltid litt mer å ta ut utenlandsk valuta i Norge enn i utlandet. Ekstra mye er det å spare på uttak av eksotisk valuta.

Sjekk ut vår valutakalkulator

Klikk her

Er du og reisen forsikret?

Med de aller fleste kredittkort hos Danske Bank følger det også med egen reise- og avbestillingsforsikring. Da kan du vite at du blir dekt dersom uhellet skulle være ute. Både dersom du skulle bli syk underveis eller i forkant av reisen din, og dersom du skulle miste reisegods eller at bagasjen er forsinket. Ta gjerne en titt på ditt korts forsikringsvilkår og vurder om du har behov for ekstra dekning.

Forbrukerøkonomen minner om at det kan være lurt å lage en liste over verdisakene du har med på reisen i tilfelle bagasjen forsvinner. 

 

Gjør reisen mer behagelig

Med på Danske Banks kredittkort, følger også eget PriorityPass. Et kort som kan gjøre reisen litt mer behagelig for deg. Har du for eksempel lang transfertid på en flyplass, eller feilberegnet du flyavgangen slik at du har en del ventetid? Da vil du i så fall ha tilgang på over 1000 lounger verden over med PriorityPass-kortet (også Oslo Lufthavn).

Uansett hvilken flyplass du befinner deg på koster det deg 190,- kroner å komme inn på loungen. Her kan du få deg en matbit, drikke, lesestoff og en god stol å slappe av i.