Hvert år konfirmerer ca. 40 000 seg i Den norske kirke, mens 10 500 konfirmanter velger humanistisk konfirmasjon (tall for 2017). For de fleste står penger øverst på ønskelista, og jo flere konvolutter på gavebordet, desto bredere gliser konfirmantene. Uten å ennå ha tjent sin første krone, opplever mange av konfirmantene å få noe så sjeldent som en stor slump skattefrie kroner mellom hendene. Det krever gode råd fra mor og far – samt en plan for hvordan pengene skal brukes.

Bruk litt, spar mesteparten

Tall fra Danske Bank viser at en av tre konfirmanter forventer å få mer enn 20 000 kroner i gave. Like viktig som at den nyrike konfirmanten får kjøpe seg noe etterlengtet, er det at foreldrene kommer på banen og deltar i diskusjonen om hvordan konfirmasjonspengene også kan få en mer varig verdi.

– Forvaltning av konfirmasjonspenger er en fin måte for unge å lære om sparing- og investeringsmuligheter. Om ungdommene får en grunnleggende forståelse for sparingsmulighetene, kan det gi god avkastning på sikt.

Det sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank, som har følgende råd til hvordan konfirmanten best forvalter pengegavene:

— Med penger i lomma er det lov til å unne seg noe nytt, enten det er klær, spill eller ny iPhone. Det er imidlertid viktig å ikke bruke opp alt, og min anbefaling er å sette størstedelen på en sparekonto med høy innskuddsrente. Boligsparing for ungdom (BSU) blir aktuelt først når ungdommene har høy nok skattbar inntekt til å kunne nyttiggjøre seg av skattefradraget. Grensen er ca 75 000 kroner.

Slik kan du være sikker at pengene varer

Usikker på hvilke muligheter husets konfirmant har, eller hvilken type sparing som passer best for poden? Under kan du lese våre tips til hvordan konfirmasjonsgaven best forvaltes – både på kort og lang sikt. Men, før vi kommer til tipsene, husk at konfirmanten bør får lov til å kjøpe noe de lenge har hatt lyst på. Si at konfirmanten får 35 000 kroner i gave. Avtal at for eksempel 10 prosent kan brukes på noe de ønsker seg, i dette tilfellet 3 500 kroner. Det er mye penger for en 14–15-åring, og gir rom for at konfirmanten kan kjøpe seg noe etterlengtet.

De fire smarteste måtene du kan bruke konfirmasjonspengene på:

Sparing i fond: Vet du at pengene skal stå urørt lenge, gjør du lurt i å vurdere å spare i aksjefond. Over tid oppnår du høyere avkastning ved å spare i aksjefond, sammenlignet med banksparing. Det finnes flere ulike fondstyper – pengemarkedsfond, obligasjonsfond og aksjefond – og i og med at risikoen er større ved fonds- enn ved banksparing, anbefaler vi at du snakker med en rådgiver for å finne den fondstypen som passer best for konfirmanten. Du kan også lese mer om sparing i fond på våre nettsider.

Sparekonto: Om du ikke vet hvor lenge pengene blir stående, er det gunstig å spare på en konto med god rente. Ved å velge Danske Banks Sparekonto Barn og Unge, får du god rente, og du slipper krav om minsteinnskudd. Oppretter du sparekonto, kan konfirmasjonsgaven gå inn som en del av en sparingsplan til reise, utdanning eller førerkort.

Spar til egen bolig: Banksparing en god måte å starte egenkapitaljakten på for ungdommer. Banksparing gir en forutsigbar avkastning og kan være avgjørende i realisering av boligdrømmer. Høye boligpriser og strenge krav til egenkapital gjør at tidlig sparing er enda viktigere enn før. Undersøk om det lønner seg med BSU (om du har høy nok skattbar inntekt), eller om tradisjonell sparekonto er stedet å starte. For de fleste er ikke BSU aktuelt før noen år etter konfirmasjonsalder.

Invester i noe som varer: Det at pengene ikke spares, betyr ikke at de ikke kan brukes på noe av varig verdi. Dette kan for eksempel være en bunad, kunst, musikkutstyr, smykker eller et designmøbel – eller noe helt annet, mer relevant for din konfirmant.