Noen utga seg for å være fra helsevesenet og hevdet de skulle virusteste eldre og sårbare mennesker. Dessverre hadde de uærlige hensikter. 

- Dette er på ingen måte et nytt fenomen og våre erfaringer viser at alle ekstraordinære situasjoner fører til en økning i antall svindelforsøk, også digitalt, sier Andreas Nordbø, som leder svindelavdelingen i Danske Bank Norge. 

"Alle ekstraordinære situasjoner fører til en økning i antall svindelforsøk."
Andreas Nordbø
Leder svindelavdelingen

Situasjonen vi er inne i, lokalt i Norge og globalt, er både ukjent og usikker for oss alle. Dette er noe svindlere vet å dra nytte av. I slike perioder øker ofte «gode tilbud» om sikre investeringer og vi hører stadig om flere som ønsker økonomisk bistand til å hjelpe de som er rammet av korona-viruset. Mange vil også komme til å benytte seg av situasjonen i Norge hvor mange mennesker er oppfordret til å ha hjemmekontor. 

Vær ekstra oppmerksomme

Med dette bakteppet er det viktig at vi alle er ekstra oppmerksomme. Dette gjelder ikke bare banken, men også kundene våre må være ekstra årvåkne for tiden. Vær svært varsom med investeringer og pengeoverføringer i disse dager, kontakt banken eller noen du kjenner og stoler på før du gjør transaksjoner. Er du i tillegg en av de som jobber hjemmefra? Sørg for at bedriftens betalingsrutiner blir fulgt, selv om det er en spesiell situasjon vi er inne i. Enkelte ting vil være mer tungvint enn vanlig, men denne ekstrainnsatsen er viktig for å unngå at du eller bedriften din blir svindlet.

Vanlige former for betalingssvindel

Det er ikke uvanlig at svindleren utgir seg for å være en ansatt eller en sjef. Ofte sender de eposter som haster, sms-er eller kontakter deg i sosiale medier for å få gjennomført betalinger. Her er det ekstra viktig at du følger nøye med og er ekstra aktsom før du gjennomfører betalinger. Sjekk heller en gang for ofte enn en gang for lite. 

Mistanke om svindel?

Har du kommet over en situasjon som du mistenker kan være svindel? Ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg og din bedrift. Vi gjør alt vi kan for å lete etter svindel og avdekke dette. Om vi finner noe, vil vi kontakte deg så snart som mulig.

På Be Safe sidene kan du gjøre deg kjent med hvilke trusler du potensielt står ovenfor

- Det er viktig at vi alle tar inn over oss at slike ekstraordinære situasjoner som vi nå er inne i krever at vi er ekstra på vakt, også når det gjelder svindel, avslutter Andreas Nordbø. 


Spørsmål om korona?

Koronaviruset fører til mye usikkerhet. Hva dekker reiseforsikringen? Hva skjer med sparepengene mine? Hold deg oppdatert på det som skjer og få siste nytt fra finansverden via webinar og våre andre kanaler.

Mer om korona