Boligen – roten til alt vondt

– Det er en rekke fallgruver for ektefeller, og det finnes nok av dem som har et for sløvt forhold til hvordan dette med fordeling av verdier fungerer. Dessverre er det i størst grad kvinner som rammes.

Det sier advokat Janne Rebecca Fjelnseth hos advokatfirmaet Løvehjerte. Hun møter ukentlig par som står midt i en skilsmisse, og er sjokkert over nordmenns kunnskapsnivå når det gjelder fordeling av verdier ved en skilsmisse.

Jo større verdi eiendelene har, desto større er det potensielle tapet. Naturlig nok er det derfor ekteparets bolig som ofte fører til at den ene parten, og da som regel kvinnen, taper på en skilsmisse. Det er av den enkle grunn at flere kvinner enn menn flytter inn i partnerens bolig – uten å kjøpe seg inn, ifølge advokaten.

– Noe som går helt fint, helt til det ikke går så bra lenger. Flytter du inn uten eierandel, er sjansen stor for at du også flytter ut uten å få med deg noe av verdien. Ved felleseie er det imidlertid mulig å kreve å ta del i verdiøkningen uten eierandel, men parten som flytter inn har da bevisbyrden for dette, sier hun.

– Legg planer mens dere ennå er venner

Ifølge Fjelnseth øker sjansen for en ryddig avslutning av forholdet dersom ekteparet har tenkt gjennom delingen av formuen før de står midt i samlivsbruddet.

– Noe alle bør tenke på, er at dersom man har formue fra før ekteskapet – eller mottar arv/gave under ekteskapet – bør dette investeres i bolig eller andre sporbare ting.

Dette gjelder dersom man skal ha skjevdelingskravet i behold ved samlivsbruddet, sier hun.

Skilsmisseoppgjør og fordeling av eiendeler er naturlig nok ikke det første man tenker på som nygifte. Det betyr imidlertid ikke at ektefeller kan droppe å sette opp en avtale allerede mens de er venner. Heller tvert imot, råder Fjelnseth:

– Når dere er blitt uvenner er det ofte for sent. Hvordan dere fordeler eiendeler kommer – blant annet – an på om dere har avtalt felleseie eller særeie, forklarer hun.

Ektefeller har felleseie gjennom ekteskapsloven – så fremt det ikke er avtalt særeie. Kort fortalt betyr det at formuen skal deles mellom partene. Akkurat hvordan det endelige regnestykket blir, kommer an på faktorer som eierandel og gjeld.

– Er dere gift, er alt dere opparbeider dere i løpet av ekteskapet felles og skal deles. Det partene tok med seg seg inn i ekteskapet, kan med andre ord også tas med ut. Om du kan dokumentere at du eide verdiene da dere giftet dere, kan du kreve skjevdeling – selv om det langt fra alltid er like enkelt, forklarer Fjelnseth.