For mange nordmenn er kontoen tom lenge før lønna kommer. Kjedelig? Ja. Trenger det å være sånn? Absolutt ikke.

Hvor blir det av pengene?

Ofte har unødvendige småutgifter mye av skylda for at pengene renner ut, nesten før lønnsslippen åpnes. Slik trenger det imidlertid ikke å være. Om du prioriterer riktig kan du få pengene til å vare lenger – samtidig som du får romsligere økonomi.

Det første du bør gjøre, er å se gjennom kontobevegelsene i nettbanken fra de siste månedene. Slik kan du enkelt skaffe deg en oversikt over hva du har betalt, og når du har betalt det.

Planlegg handleuka

Handler du mat på vei hjem fra jobb? Hver dag? Her går det mye penger. Spesielt om du er sulten og sliten. Selv om du i utgangspunktet bare skulle ha en agurk, er det lett å også plukke med seg noe snacks å bite i på vei hjem.

Bestem deg for én dag i uka hvor du handler mat og husholdningsartikler. Det innebærer litt ekstra planlegging, men sparer deg også for tid. Noen ganger må du selvsagt gjøre unntak, men om du tar utgangspunkt i å handle én gang i uka vil du kunne spare mye.

Vi kan dele utgifter inn i tre hovedkategorier:

  • Faste utgifter: boutgifter, forsikring, mobil etc.
  • Påvirkelige utgifter: mat, klær, uteliv og lignende
  • Variable utgifter: ferie, julegaver og andre utgifter som vil variere

I tillegg kommer de uforutsette utgiftene – som når tv-en slutter å virke, viftereima på bilen takker for seg eller om du får en baksmell på skatten. 

Få oversikt med Mitt Forbruk.

Mitt Forbruk er et eget verktøy i Nett- og Mobilbank hvor du enkelt kan kategorisere det du bruker av penger. Se hvordan i videoen her:

35f892fb-4cfe-4ee1-bcfe-664b8e5201ce

 

Les mer om Mitt Forbruk

Budsjett på 1-2-3

Utgifter kan du ta kontroll over, i større eller mindre grad. Om du i tillegg bruker en time på å lage deg et realistisk budsjett, gjør du kontoen din en stor tjeneste.
Gjør det enkelt når du lager budsjett, og vær ærlig. Det er liten vits i å sette opp et urealistisk budsjett, som du vet at kommer til å sprekke. 

Skaff deg oversikt over alle utgiftene, og bestem deg for hva din husholdning kan kutte. Har du mange abonnement, som strømmetjenester, musikk og treningsstudio? Se på hva det er du faktisk bruker. De fleste kommer langt med ett strømmeabonnement, men svært mange betaler for flere – hver måned. Her gjelder det å prioritere. Det samme gjelder treningsstudio. Betaler du dyrt for å være støttemedlem? Da er det kanskje like greit å avslutte abonnementet.

Et smart grep er å opprette ulike kontoer for ulike formål; som regningskonto, bufferkonto, feriekonto, matkonto osv. Når alle kostnadene er trukket fra brukskontoen din, er det da mye enklere å få oversikt over hvor mye du har til overs.

Se hvordan du kan opprette ulike kontoer med ulike formål her:

4696c01b-4757-49f4-85f7-2ae3d008d912

Få hjelp med budsjettet

Ved å sette opp et budsjett, handle én gang i uka, begrense impulskjøp og å planlegge hvor mye penger du skal bruke på byen, kan du spare tusenvis av kroner. 

Det finnes en rekke verktøy som hjelper deg med å sette opp budsjett. Her har vi samlet noen av dem:

Regn ut ditt eget budsjett med SIFO
Regn ut hvor mye lånet koster deg med boliglånskalkulatoren