– For mange tidlig i 30-årene er det ikke uvanlig å bli invitert på både tre, fire og fem bryllup på én sesong. Med tilhørende utdrikkingslagshelger løper utgiftene raskt, spesielt med den nye trenden med både utdrikkingslag og bryllup utenfor hjembyen, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank og fortsetter:

– Vi elsker bryllup, og det er lite som krydrer sommeren mer enn kjærlighet og fantastiske sammenkomster med familien og vennene. I iveren etter å være en god venn og venninne, er det lett å glemme at man har en hel flokk av fantastiske mennesker man er glad i, og som man vil hedre. I sum kan kostnadene bli mye høyere enn hva man tror. Tiden er kommet for å planlegge litt.

Populært med bryllup

Gjennomsnittsalderen for førstegangsgifte menn og kvinner stiger stadig og var i følge tall fra SSB over 34 år for menn og rundt 32 år for kvinner i 2015. Ekteskapet står likevel sterkt som samlivsform og årlig inngås det over 22 000 giftemål i Norge. Å arrangere et norsk normalbryllup har ofte en prislapp på over 75 000 kroner og oppover, men få tenker på at også kostnadene til gjestene er betydelige.

– Mange må reise for å delta i bryllupene og bruker mye penger på fly, leiebil, hotell og mat. Å bruke minst 5 000 kroner på en bryllupshelg er ikke uvanlig, noe som blir mye penger om man ganger det med to, tre, fire eller fem. Legg til nye klær, og at man ofte er to om opplevelsen, så blir husholdningskostnadene betydelige.

Gå sammen

Det beste tipset for bryllupssesongen er at vennegjengen går sammen og planlegger de kommende månedene. Mange vil mene at opplevelsen blir flottere om man kan bo sammen i en leilighet og dele de gode historiene om brudeparet over en felles helg med venner og familie.

– Vårt beste bryllupsgjesttips er å gå sammen om å leie en leilighet fremfor å bo på hotell. Det er lite som er mer hyggelig enn å dele en flott leilighet med flere, og å dele tid, og å spleise på frokost og festutgiftene med våre beste venner. Her er det mye penger å spare, og mange opplevelser å hente. Å kjøre sammen til festbyen er en selvfølge. Skal man utenlands har man ofte fått invitasjonen flere måneder i forveien. Da har man endelige en mulighet til å bruke de opptjente poengene på en nøye planlagt langhelg, sier Danske Bank-økonomen.

Vær selektiv

Om man blir bedt på mange bryllup og utdrikkingslag kan utgiftene raskt komme opp i titusenvis av kroner, samtidig som de flotte sommerhelgene går bort i det samme sporet.

– Det er lov å være selektiv. Man må ikke reise bort på utdrikkingslag til Riga, eller på et kostbart spa flere ganger for å være en god venn. Se alle invitasjonene i sammenheng og prioriter deretter. De fleste vil forstå at man kan ikke kan bruke alle helgene fra mai til august på bryllup, selv om hver enkelt invitasjon er enestående, sier Motzfeldt.

Tenk økonomisk

Om den samme vennegjengen møtes flere ganger i bryllupssesongen, bør man gå sammen og lage opplevelsene til noe moro for fellesskapet.

– Hva med å bytte på kjolene? Å skulle møte opp i ulike kjoler til alle bryllupene er jo meningsløst. Ha det gøy og bland sammen det som finnes i gjengen. Samtidig er jo gavene det store temaet. De fleste vil ønske å få storslåtte fellesgaver, som samtidig blir billigere for hver enkelt. Ellers er det beste tipset å gi opplevelser. Inviter bryllupsparet på familiehytten, på en middag, eller gi et klippekort på fem barnevakter. De beste gavene er ofte de enkleste, avslutter Motzfeldt og oppsummerer de beste bryllupsgestrådene:

  • Gå sammen og lei en leilighet i stedet for å ta inn på hotell
  • Kjør sammen til bryllupsbyen
  • Om dere skal reise langt: Bruk opptjente flypoeng
  • Vær selektiv. Det er lov å si nei til utdrikkingslagene
  • Gå sammen og gi en storstilt fellesgave
  • Gi opplevelser, ikke dyre interiørgaver. En helg på hytten er mer verdt enn noen flotte middagsglass
 – Det viktigste er å hedre brudeparet, men det er lov å ta hensyn til at mange har flere bryllup å delta i. Ser man alt i sammenheng, blir sesongen som bryllupsgjest også en fest, sier Anne Motzfeldt.