- For de fleste som har høye boliglån, er dette en kjempegod nyhet, sier autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank Anne Motzfeldt.

Norges Bank gikk i mai ut og annonserte at styringsrenta settes ned 0,25 prosentpoeng til historisk lave 0. Så lav har styringsrenta i Norge aldri vært. Kort tid etter kom Danske Bank med nyheten om at vi setter ned boliglånsrenta med inntil 0,40 prosentpoeng.

Sentralbanken indikerte at Norge vil ligge på dette rentenivået i noen år fremover. Dette budskapet ble gjentatt på rentemøtet i august. Hva betyr dette for deg?

- Det betyr forutsigbarhet for oss forbrukere som har høye boliglån, og det er veldig bra, sier Motzfeldt.


- Det betyr forutsigbarhet for oss forbrukere som har høye boliglån, og det er veldig bra


Anne Motzfeldt
Autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank

Står dårlig til med AS Norge

Hun påpeker imidlertid at rentenedgangen gjør at man får tilsvarende lave renter på konto, og at man bør se etter alternativer for å få mest mulig ut av sparingen i nullrentetider. Men først og fremst, så bør alle opparbeide seg en bufferkonto så raskt som mulig.

- Vi har ikke hatt et større tilbakeslag i økonomien siden andre verdenskrig og det ekstremt stor usikkerhet om dagen. Derfor er det enda viktigere å ha en bufferkonto dersom man for eksempel skulle være så uheldig å miste jobben for eksempel, sier Motzfeldt.

Dagens nullrente og prisstigningen kommer til å gjøre at å ha for mye penger på konto vil tape seg. Det fins flere alternativer til denne typen sparing, med forskjellig risiko, alt ettersom hva planen bak sparingen er.

Gode tiltak for økonomien

- Det er viktig å få pengene du har som ikke skal brukes de neste årene til å vokse så mye som mulig og ikke tape kjøpekraft. Her kan man spare i rentefond med lav risiko, men høyere avkastning enn konto, kombinasjonsfond som er et fond bestående av rentefond og aksjefond, eller rene aksjefond, som kan ha noe høyere risiko, men størst mulighet for best avkastning. Det finnes ingen dårlige tidspunkt å opprette en spareavtale i fond, sier hun. 

Penger taper kjøpekraft ved å bli stående på konto. Start en spareavtale i fond for å opprettholde - og potensielt - øke verdien av pengene du har spart.

Les mer om sparing i fond

Nullrenter beskriver i seg selv en presset norsk økonomi, men tiltakene som det medfører kan ha positiv effekt på økonomien. Nå kommer arbeidsgivere til å betale mindre i renter, som gjør at de får mindre kostnader, og at arbeidsplasser kan bli tryggere. 

- Med tryggere arbeidsplasser og lave renter kan dette bli bra etter hvert, sier Motzfeldt.

- Er det lurt å kjøpe bolig nå?

- Hvis du har en trygg jobb i dag, som ansatt i stat, kommune eller andre bransjer som ikke i like stor grad er negativt påvirket av situasjonen vi står i nå, så kan det være et godt tidspunkt å kjøpe bolig. Det at rentene ble satt ned enda mer i dag kan likevel bidra til at på tross av usikkerhetene vi står i så er det ikke like sikkert at boligprisene vil synke likevel. Når du skal kjøpe bolig bør du alltid uansett ha et langsiktig perspektiv og vite at du har inntekt til å betjene lånet du påtar deg, sier hun.

Dersom du er usikker på hvilke grep du skal ta med sparingen din, kan det være et godt tidspunkt å ta kontakt med rådgiveren din i banken.