Informasjonen skal omfatte usikret forbruksfinansiering, som kredittkort, forbrukslån og kjøpekreditter. Forbruksgjeld er lett tilgjengelig og ofte veldig dyr. Mye tyder på at forbruksfinansiering spiller en stadig større rolle som årsak bak gjeldsproblemer i private husholdninger. På sikt kan ordningen utvides med annen type gjeld, for eksempel boliglån.

Usynlig forbrukslån blir altså nå synlig, og bankene vil kunne bruke opplysningene når du i fremtiden skal søke om litt ekstra på boliglånet eller finansieringsbevis til ny bolig. Har du kredittkort er det hele kredittrammen, ikke bare det du har brukt, som teller som gjeld. Derfor blir det viktig at du sier opp kort du ikke bruker, og ikke bare klipper selve kortet.

– Har du høy kredittkortramme, kan det være med å avgjøre om du får kjøpt boligen du drømmer om

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

– Benytt sommeren til å få oversikt over din økonomi. Med gjeldsregisteret får du en fin mulighet til å få kontroll, sier Olsen.

Registeret gjelder riktignok kun usikret gjeld, som kredittkort og forbrukslån. Sikret gjeld i bolig eller bil får finansforetakene oversikt over gjennom Kartverkets grunnbok og løsøreregisteret.

Fra 1. juli 2019 er det bare å logge seg inn på Norsk Gjeldsinformasjon kan du logge deg inn med BankID for å finne dine opplysninger.

I følge Finanstilsynet har nordmenn 110 milliarder kroner i forbrukslån, hvor halvparten er kredittkortgjeld. Gjennom deres rapport fra 2017 kom det også frem at nordmenn har en økning i mislighold av forbruksgjeld.