Handledager 2018

  • Singles' Day 11. november
  • Black Friday 23. november
  • Cyber Monday 26. november

En ny handledag er på vei til å gjøre sitt inntog i Norge; Singles' Day. Dagen havner på 11. november og i år ble det totalt handlet for rekordhøye 260 milliarder norske kroner hos den kinesiske netthandelgiganten Alibaba. Dermed slo ehandelskjempen sin egen rekord fra fjoråret som var på ca 240 milliarder norske kroner. 

Her i Norge har ikke dagen vært veldig utbredt til nå, og i forkant av årets markering var det 20 % av de YouGov spurte i en undersøkelse på vegne av Danske Bank som kjente til denne dagen. 

Flere norske ehandler og butikker hang seg på trenden i år. Klarna, som leverer betalingsløsninger, registrerte 68 prosent flere transaksjoner i norske nettbutikker sammenlignet med fjoråret.

Handledagen som er mest kjent her til lands er Black Friday. 94% svarte i undersøkelsen at de kjenner til denne dagen.

 

- Ikke kjøp bare fordi det er billig

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt råder folk til å bruke noen minutter til å gjøre litt research før man hiver seg over tilbudene på handledagen. 

I Danske Banks undersøkelse, kommer det frem at over halvparten har brukt mer penger enn det de burde på denne typen handle- og tilbudsdager. Samtidig planlegger ca like mange denne dagen i liten eller ingen grad, men benytter seg heller av tilbudene som kommer.

- Ikke kjøp ting bare fordi det er billig. Da ender du ofte opp med ting du ikke trenger og som du ikke kommer til å bruke, sier Motzfeldt og anbefaler samtidig at man lager seg en liste i forkant over det man trenger, ønsker seg eller vil kjøpe i julegave. Bruk søkemoterer som Prisjakt for å finne prisen i forkant og sammenlign med hva de får kjøpt samme vare på når tilbudene kommer. 


Kickstart julehandelen

– Black Friday kan være en glimrende anledning til å få unna mange julegaver. Men trikset for å få mest mulig ut av dagen er å planlegge. Lag en liste over hvem du skal kjøpe gaver til, hva du kunne tenke deg å gi dem og for hvor mye. Det samme gjelder om du skal kjøpe til deg selv, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

Anne Motzfeldts tips for å få mest ut av handledagene:

1) Lag deg en handleliste over det du ønsker og det du virker trenger.

2) Sjekk ordinær pris og sammenlign med prisen på handledagen. Du kan også bruke søkemotorer som sammenligner priser for deg.

3) Ikke kjøp ting bare fordi det er billig. Da ender du ofte opp med ting du trenger og som du ikke kommer til å bruke.

4) Ved netthandel, vær påpasselig med at nettsiden du handler på er trygg. Gjør litt research i forkant og les gjerne anmeldelser av nettsiden.

5) Det er mulig å gjøre noen gode kupp på handledagene. Rabatterte priser på dyre ting som jakker, møbler og vesker og så videre kan bli ganske mye penger spart.

6) Hva med å gjøre unna julegavehandelen på handledagen? Da slipper du både å stresse rundt i desember, og du kan spare noen kroner på julegavebudsjettet.