Den amerikanske tradisjonen for Halloween har for alvor fått fotfeste i Norge. Nordmenn oppgir i en rykende fersk undersøkelse, gjort av YouGov for Danske Bank, at man til sammen planlegger å bruker opp imot 1,2 milliarder kroner i forbindelse med feiringen av årets Halloween.


- Det er veldig mye penger å bruke på en dag! Men husk: Alt handler om å tilpasse forbruket etter sin egen lommebok

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

1333 kroner per person

Selv om kun 24% svarer at de feirer denne dagen, er det en økning fra tidligere år. Det betyr at hver nordmann som markerer Halloween i gjennomsnitt bruker 1333kr til sammen på alt fra godteri til kostymer og effekter.

Disse bruker i snitt 301 kroner på dekorasjoner, 316 kroner på godteri, 334 kroner på å lage fest og 382 kroner på kostymer.

Pengebruken i forbindelse med Halloween har aldri vært høyere, og på tre år er den firedoblet. Cecilie Tvetenstrand synes at det er mye penger å bruke på en dag, men at det er din egen lommebok som styrer hva som er rimelig og verdt å bruke på denne dagen.

- Dette er et bilde på at de som feirer Halloween er skikkelig glad i markeringen. Det kan være småbarnsfamilier som slår på stortromma og kjøper gresskar, kostymer og lager en morsom greie ut av det, eller det kan være for eksempel studenter eller andre voksne som tar den helt ut på Halloween-fest, sier Tvetenstrand.

Skal man virkelig gjøre en stor greie ut av feiringen, så koster det deretter. De som feirer Halloween drar den ofte ganske langt, og dette gjenspeiles i svarene fra undersøkelsen.


- Trist med kjøpepress

- Første gang jeg leste tallene, så tenkte jeg at det har vært en vill utvikling! Men så kom forståelsen, det koster om man vil legge litt i potten, sier hun, og fortsetter:

- Det handler, som med alt annet, om å tilpasse pengebruken etter din egen lommebok. Man kan selvsagt få en kjempefin feiring uten å bruke mye penger. Bruk tid sammen med barna og lag egne kostymer. Kanskje kan dere bake kreative småkaker som dere kan gi i stedet for godteri til barn som ringer på døra.
Undersøkelsen viser også at 34 prosent synes at Halloween er dyrt å feire, 33 prosent synes det blir dyrere og dyrere, og at hele 39 prosent føler på et kjøpepress knyttet til dagen.

Disse tallene bekymrer Tvetenstrand mer enn nordmenns forbruk generelt.

- Det er trist at mange føler på et stort kjøpepress. Når man hører om at nordmenn planlegger å bruke over 1000 kroner i gjennomsnitt på Halloween, forstår jeg at folk føler på presset. Mange gruer seg fordi de vet at de ikke har råd til å kjøpe inn alt som det forventes til feiringen. Et tips kan være å lage sine egne forventninger, bruk internett til å finne kreative og morsomme tips til hva dere kan gjøre som ikke koster så mye, og gjør det til en hyggelig ting. Bruk gjenbruksbutikker eller finn.no til å se etter kostymer, her er det stort utvalg til en billig penge, sier forbrukerøkonomen.

Over halvparten synes at det er generelt mye mas rundt markeringen av Halloween. Til disse har Tvetenstrand følgende budskap:

- Man må bare akseptere at dette er en tradisjon som har kommet for å bli. Liker man ikke Halloween, er det bare å la være å slå på utelyset, ikke kjøp inn godteri, og la de som markerer dagen kose seg, smiler hun.