Halvparten av Norges befolkning handler på Black Friday, og disse bruker i gjennomsnitt hele 3000 kroner på denne dagen. Det totale forbruket kommer opp i svimlende 4 milliarder norske kroner. Dette kommer frem i en rykende fersk undersøkelse levert av YouGov for Danske Bank.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand er godt kjent med Black Friday-konseptet. Hun er generelt for å slå til på gode tilbud, så lenge det er på ting man trenger. Men det er imidlertid lettere sagt enn gjort for mange.

- Legg en plan for hva du trenger på
Black Friday.

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

Tre av fire bruker mer enn planlagt

29 prosent av utvalget i spørreundersøkelsen planlegger sine Black Friday-kjøp i liten grad, og hele 72 prosent vedgår at de har brukt mer penger på denne dagen enn de burde. Undersøkelsen viser at vi kjøper mest sko, klær og elektronikk på Black Friday. 

- At nesten tre av fire bruker mer penger enn planlagt på Black Friday tyder på dårlig planlegging. Jeg har noen gode, konkrete tips for hva man kan gjøre for å holde seg i skinnet når tilbudene renner inn.
  • Sett en beløpsgrense
    • Bestem deg i forkant hvor mye du er villig til å bruke. Slik unngår man unødvendige kjøp, og holder seg innenfor oppsatt budsjett.

  • Ha en plan
    • Tenk på hva du faktisk trenger og undersøk hvor mye dette koster til vanlig og hvor du vil få det beste tilbudet. Sett opp en liste med hva du trenger. Butikker setter ofte opp prisene like før Black Friday, slikt at tilbudene fremstår bedre enn de er.

  • Utnytt dagen til julegavehandelen
    • Vi bruker mye penger på julegaver. Derfor kan det være lurt å benytte seg av muligheten til å gjøre julegavehandelen litt rimeligere. Tenk hvor deilig det må være å få ferdig julegavene før 1. desember!

- Ingen skam å kjøpe brukt

En av fire handler minst halvparten av kjøpene på Black Friday med kredittkort. Tvetenstrand tror denne årsaken er sammensatt.

- Det gir mening med tanke på økningen vi ser hos befolkningen i forbrukslån og kredittkortbruk. I tillegg til dette så er det flere og flere kredittkort som tilbyr bonuspoeng-ordninger, slik at man kan samle poeng til for eksempel flyreiser for hvert eneste kjøp. Dette er selvsagt helt uproblematisk så lenge man betaler fakturaen når den kommer og ikke lar det påløpe renter, sier forbrukerøkonomen.

En annen ting nordmenn tenker på angående Black Friday er hvorvidt kjøpefesten er bærekraftig eller ikke. Så mange som en av fire sier at de tar hensyn til dette når de vurderer hva de skal kjøpe denne dagen. Det viser at trenden med at vi blir mer miljøbevisst også har begynt å vise seg gjeldene i handlemønsteret vårt. 

- Det er ingen skam å kjøpe brukt. Finn.no og gjenbruksappen Tise bugner over av gode kjøp, som også gjør at klær og ting har lenger levetid, og påvirker klimaet positivt, sier Cecilie Tvetenstrand.