I en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Danske Bank kommer det frem at 35 % planlegger å lage eller kjøpe julekalender i år, og gjennomsnittet ligger på 584 kroner per julekalender. 

– Dette har tatt litt av de siste årene. Mange foreldre føler nok et press på seg for å lage en svær julekalender til barna, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

– Når vi ser tilbake på vår barndom var det ofte småting i kalenderen, som en twist eller en liten ting. Nå får enkelte enorme gaver hver dag fram til jul, sier Motzfeldt.
— Man kan styre barnas forventninger, og i stedet finne på kreative og billigere løsninger.

 Cecilie Tvetenstrand

Cecilie Tvetenstrand
Forbrukerøkonom

584 kroner kommer ut som gjennomsnittstallet fra undersøkelsen, men mange bruker nok langt mer siden mediantallet er på 300 kroner. De mellom 40 og 49 år svarer i snitt at de bruker over 700 kroner på kalendere. 

Kostnadene til en julekalender kommer på toppen av alt annet som man bruker penger på i jula. I samme undersøkelse kommer det frem at julegaver, julemat og drikke er det vi bruker mest penger på knyttet til jul.

– Det er kanskje på tide å ta det litt ned. Det handler også litt om hvilke forventninger man skaper for barna. Man kan styre forventningene, og i stedet finne på kreative og billigere løsninger. Det ligger utrolig mange tips på nettet om hvordan man kan lage en alternativ julekalender, sier Motzfeldt.

– Et tips kan være å lage en rampenissekalender. Det stammer fra en amerikansk barnebok fra 2005 som heter «Elf on the shelf», og de siste årene har det blir mer og mer populært også i Norge. Da kommer det en rampenisse om natta som gjør pek mot barna. Det er en artig og annerledes julekalender du kan lage helt kostnadsfritt, sier Motzfeldt.

– Eller du kan bestille en bildekalender på nett som koster 150 kroner. Da laster du opp bilder av gode minner fra det siste året. Det både håper og tror jeg barna synes er gøy.

– Alternativt finnes det ganske billige legokalendere der du får en legobit hver dag i stedet for sukkertøy. Og dersom du skal lage pakkekalender kan du legge en liten godteribit inn enkelte dager i stedet for en stor pakke. Det reduserer prisen betraktelig, påpeker forbrukerøkonomen.

christmas calendars