Det er mye skriverier om strømprisene for tiden, og etter en tørr sommer i fjor og en kald start på årets vinter er prisene høyere enn på mange år – til tross for at de har falt noe de siste dagene. Faktisk har strømprisen doblet seg flere steder i landet, sammenlignet med samme tid i fjor.

Hos strømselskapene finnes det tre avtaletyper; 

Spotpris

Spotpris, eller innkjøpspris, er en avtale om å betale prisen Nordpool setter. I tillegg betaler du et månedsgebyr og et prispåslag, og det er det dette som skiller de ulike leverandørene om du velger en slik avtale. Over tid har spotprisavtaler vært de mest lønnsomme.

Fastpris

Du avtaler en fast strømpris for en bestemt periode. Du slipper prissvingningene, men vil betale noe mer for året under ett.

Variabel pris

Følger utviklingen i strømmarkedet med to ukers forsinkelse. Prisendringer varsles deg 14 dager i forkant.

Slik er strømregningen din satt sammen

pie chart 

Avgifter: Forbruksavgift på elektrisk kraft ca 21 øre pr kWh, 25% mva på totalen, avgift til Energifondet, el-sertifikat.

Strømpris: Er strømprisen du betaler per kWh i henhold til avtalen din med strømselskapet, pluss et påslag.

Nettleie: Alle strømkunder i Norge må betale nettleie. Dette betales videre til det selskapet som eier strømnettet i ditt område. Dette kan sees på som en betaling for at de skal frakte strømmen hjem til deg. Denne dekker også drift og vedlikehold av ledningsnettet, strømmåler, samt offentlige avgifter. Nettleien består av en fastpris og en pris per kilowattime.

Forbrukerrådet har laget en tjeneste hvor man kan sjekke hvilke strømselskaper som leverer etter forskjellig pris; strømpris.no. I tillegg finnes det andre nettsider som sammenligner strømprisene mellom selskapene, som for eksempel elskling.no.

- Det å bruke noen minutter på å sammenligne avtaler og strømselskap kan spare deg for noen hundrelapper.

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

- Det å bruke noen minutter på å sammenligne avtaler og strømselskap kan spare deg for noen hundrelapper, eller kanskje mer, i måneden – spesielt hvis du har et stort strømforbruk. Med andre ord kan timelønnen bli god, sier Cecilie Tvetenstrand, fobrukerøkonom i Danske Bank.

Tvetenstrand legger til at det er viktig å se på alle påslag og eventuelt brytningsgebyr når man sammenligner de ulike strømavtalene.

Det er for de som bor i større hus som krever mer oppvarming at det er de store summene å spare. Bor man i en mindre leilighet er det mindre å hente på å bytte strømselskap.

Tiltak for å spare strøm

Det du imidlertid kan spare mest på, er å spare på strømmen. Her er noen enkle tips fra EnergiNorge for strømsparing:

  1. Senk innetemperaturen med 1 grad. For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca fem prosent av kostnadene til oppvarming.
  2. Bruk tiddstyring av varmekildene. Da bruker du varme kun når du trenger det.
  3. Luft kjapt og intensivt. 
  4. Trekk for gardinene om kvelden for å redusere varmetap.
  5. Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk
  6. Skru av varmekilder du ikke har bruk for, om du for eksempel er borte over en lengre periode.
  7. Fyr med ved om du har mulighet.
  8. Ta kortere dusjer. Etter oppvarming av boligen er det oppvarming av vann vi bruker mest strøm på.
  9. Reduser bruken av tørketrommel. Bedre for klærne, miljøet og lommeboka.
  10. Slå helt av TV og PC. Mange bruker like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.