Unngå å betal renter

Det første du bør vite om er at dersom du klarer å betale restskatten før 31.mai slipper du å betale renter på beløpet du skylder. Når siste frist for å betale tilbake er avhenger av hvor mye du skylder. Skylder du under 1000 kr er fristen 20. august. Skylder du mer vil beløpet deles i to med en faktura 20. august og neste 24. september.

 

Eksempel: Om man har 950 kroner i restskatt, skal dette betales i en engangssum innen 20. august. 

Med 24.000 kroner i restskatt, skal 12.000 kroner betales innen 20. august, mens de resterende 12.000 kronene skal betales 24. september.

Les mer om restskatt på Skatteetatens sider

Et råd til de som har fått mye restskatt er først å gå gjennom sitt eget forbruk for å se om det fins noen kostnader å kutte. Nå er tiden inne for å sjekke om forsikringene dine er riktig priset, sjekke om du betaler for strømmetjenester du ikke trenger, og lag deg gode rutiner for handling av mat.

- Det er også en mulighet å bruke av feriepengene man får i juni, ettersom undersøkelser viser at 55% tror de kommer til å bruke mindre penger på ferie i år enn årene før.

Finn ut hvor feilen ligger

Holder ikke dette, ta kontakt med banken din for å få avdragsfrihet på boliglånet ditt, og be om betalingsutsettelse på studielånet dersom dette ikke er tilbakebetalt ennå. Dette er to rimelige lån som vi ofte betaler store summer på hver måned. 

- Unngå i det lengste å ta opp forbrukslån eller å bruke kredittkortet om du ikke med sikkerhet vet at du vil ha mulighet til å betale tilbake hele beløpet før rentene begynner å løpe. Det å løse en gjeld med å ta opp ny gjør ofte saken verre i det lange løp.

Hvordan kan man unngå å komme i samme situasjon til neste år?

- Endre og tilpass skattekortet ditt så fort du kan. Gå gjennom hendelser i livssituasjonen din, som for eksempel om du har byttet bolig eller gått opp i lønn, og oppdater ny informasjon. På den måten vil du få riktig skatt og unngå restskatt til neste år.