Nesten fire ganger så mange nordmenn har nå universitets- og høgskoleutdanning som i 1980, viser tall fra SSB. Det vil si at konkurransen om de attraktive arbeidsplassene har økt betydelig. Som nyutdannet kan det være vanskelig å få innpass der man ønsker uten erfaring, selv med gode karakterer.
Flere elementer avgjør hvorvidt man får relevant jobb etter studie. Hva har man gjort ved siden av studiene? Har man hatt deltidsjobb eller internship bidrar dette til at man får seg jobben man ønsker seg. For å sikre at du viser deg fra din beste side er det noen konkrete grep du kan ta for å øke sjansene dine.
Når det gjelder referanser er vi er på jakt etter noen som kan si noe om en prestasjon du har gjort.
Når det gjelder unge, så er det ofte en utfordring å få relevante referanser. Men har du hatt en deltidsjobb, relevant eller ikke, sørg for at du får en attest og spør om din leder stiller som referanse. Gjennom en referansesjekk ønsker vi informasjon om hvor pålitelig du er, om du kommer til avtalt tid og så videre. Vær kreativ og få noen som kan gi en objektiv beskrivelse av deg.
En annen ting du må huske på er å rette søknaden din konkret inn mot den jobben du søker på.
Les igjennom det du sender. Det er ikke uvanlig å gjenbruke tidligere søknadstekster, men sørg for at det som står av innhold ikke er rettet til en annen stilling og arbeidsgiver enn den du søker på. Det handler om å kvalitetssikre, få noen til å lese over søknad og cv, dette er din mulighet til å vise deg fram.
All erfaring er god erfaring
Det å få erfaring generelt er viktigere enn hvilken jobb man får ved siden av studiene. Bare det å få foten ut i jobbmarkedet og ha noe man kan bygge videre på er viktig.
Tenk over hvilke jobber du kan tenke deg som ferdigutdannet, og se tidlig etter jobbannonser og hva de etterspør av kvalifikasjoner. Valgene du tar videre i løpet av studieårene skal sikte deg inn på denne jobben, for eksempel i form av hvilke valgfag du velger.
Det er positivt å skille seg ut med erfaring, men det finnes ikke noen absolutte krav i Danske Bank.
Det å ha erfaring, vise at man har lært seg å jobbe, og særskilt om det er relevant til den jobben du søker, kan gjøre at man skiller seg ut positivt. Men det er ikke sånn at man ikke kan få jobb i Danske Bank hvis man ikke har relevant arbeidserfaring, vi skjønner at alle må begynne et sted. Vi er ikke nødvendigvis på jakt etter kun A-kandidater. Vi er på jakt etter mennesker. Så er det heller ikke sånn at hvis man får A i alt så får man ikke jobb, for all del. Det er mange livslærdommer som er viktig når vi skal ansette mennesker med potensiale.