Koronapandemien har lagt en demper på alles forventninger for året 2020. Flere tusen nordmenn har blitt permittert eller mistet jobben, sydenferiene er avlyst og festivalsommeren er kansellert. Alt dette har imidlertid åpnet for at langt flere nordmenn skal feriere i eget land enn før.

Ferske tall i en undersøkelse gjort av YouGov for Danske Bank viser at folk ser frem til å ha Norgesferie i sommer.


- Hent energi og tilbring tid med de du er glad i!

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

- Gyllen mulighet


- Hele 4 av 10 gleder seg til å besøke venner og familie i sommer, og like mange ser frem til å være turister i eget land. Støtt det lokale næringslivet hvis du kan, det er mange bedrifter i Norge som trenger det nå, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand, og fortsetter:

- Gjerne legg igjen penger i norsk økonomi, men pass på å ikke bruk penger du ikke har. Du vil ikke ta med deg en dyr kredittkortregning til høsten. I år har vi en gyllen mulighet til å nyte sommerferien på hjemmebane, og da har jeg noen tips til hvordan man kan gjøre det uten å bruke altfor mye penger, sier hun.

  • Planlegger du Norgesferie, men synes det er dyrt for hotell? Ta med telt eller hengekøye og sov ute.
  • Finn på ting med venner. Bad på den lokale stranda, ta med mat og spis ute i sola.
  • Besøk venner og familie, eller inviter hjem til deg eller til hytta.
  • Senk skuldrene! Nå er tiden inne for å slappe av med de nærmeste, og samle krefter for resten av året.

- Lurt å spare litt

Finn.no eller venner og familie kan hjelpe til med utstyr, mens alt det praktiske kan læres på digitale kanaler som YouTube for alle som ikke har så mye erfaring med å ligge i telt, eller har prøvd den nye trenden med å overnatte i hengekøye ennå. 

- Dersom du planlegger å være hjemme i sommer, kan det være lurt å prøve og sette noe av feriepengene over på bufferkontoen. Dette er lurt på flere områder. Å ha en økonomisk buffer i bakhånd er smart for å kunne møte uforutsette utgifter som kan komme til høsten, sier forbrukerøkonomen.10 gratis aktiviteter du kan gjøre med barna

Ved å gjøre noe sammen som ikke koster penger, lærer du barna at hygge ikke trenger å bety forbruk og at de beste stundene sammen er gratis.

Les tipsene til gratis aktiviteter

- Det er også betryggende å vite at du slipper å ty til dyre kredittkort dersom vaskemaskinen ryker eller bilen må på verksted, påpeker hun.

Undersøkelsen gjort av YouGov viser at 1 av 5 bekymrer seg for ikke å ha penger til å dra på ferie. Til disse har forbrukerøkonomen et godt råd for sommeren.

- Senk skuldrene og vit at du ikke er alene om å ha lite penger akkurat i år. Dette er den mest spesielle sommeren på mange år, så det viktigste er ikke å dra på ferie, men å hente energi og tilbring tid med de du er glad i, smiler hun.