- Ofte sparer arbeidsgiveren din til pensjon for deg, men det er i mange tilfeller ikke nok til å få en jevnt god inntekt når du er pensjonist, sier autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank Anne Motzfeldt.

Samme interesser – mye bedre tid

Hun påpeker at når man går over til å bli pensjonist, så har man ofte fortsatt de samme interessene, og mye bedre tid. Derfor kan noen ekstra penger i kassa komme godt med når man blir pensjonist, slik at man kan fortsette å leve det livet man har lyst til når jobbkarrieren er over.

- Om du starter fra scratch med pensjonssparingen nå, er det ofte nok å spare 1600 kroner i måneden for å ende opp med en million kroner innen du er blitt pensjonist, sier Motzfeldt.

Hva er renters rente-effekten?

Rentes rente-effekten er at du får avkastning på avkastningen din hvert år til du tar ut pengene. Sparer du for eksempel 1600 kr hver måned, frem til pensjonsalder, vil du etter 25 år kunne være millionær:

Månedlig sparebeløp: 1600 kroner
  • Avkastning: 5,75 %
  • Etter ett år: 19 800 kroner
  • Etter to år: 40 779 kroner
  • Etter 25 år: 1 048 852

Kom i gang med å investere

Nå er det svært mange som har gode muligheter til å spare mer enn de gjør fra før, på grunn av det historisk lave rentenivået. Norges Bank har indikert at dette kommer til å vare i minst noen år fremover, og da er det rom for å prioritere pengene du får til overs.

- Du bør betale ned litt ekstra på boliglånet ditt dersom du har det, men også prøv å sette av noen hundrelapper til pensjonssparingen, råder hun.

I 40-årene har du flere alternativer når det kommer til pensjonssparing. Først er det viktig at du bestemmer deg for hva du er ute etter.


- Bestem deg om du vil låse pengene eller ha fleksibilitet

Anne Motzfeldt
Autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank

Fleksibilitet eller låst pensjon?

- Det er viktig at du bestemmer deg om du ønsker at pengene skal være låst til kontoen, eller om du vil ha fleksibilitet. Men det viktigste er å komme i gang med sparingen så raskt som mulig, smiler Motzfeldt.

Den magiske rentes rente-effekten kan fremdeles hjelpe til med å få pengene til å vokse mest mulig. Dette betyr at du vil få avkastning på avkastningen du får hvert år på pengene som er satt i aksjefond. Snøballen begynner å rulle, og etter noen år vil du mest sannsynlig ha en mye større gevinst på å spare i aksjefond enn å la pengene stå på en sparekonto med lav rente.

De forskjellige mulighetene til å spare til pensjon, kan noen ganger føles ut som en jungel. Her er en god oppsummering av fordeler og ulemper ved de ulike alternativene til pensjonssparing.

Les mer om de ulike alternativene her