Til Halloween trenger du hovedsakelig tre ting: Godteri, gresskar og et stilig kostyme. Vi gir deg enkle råd til hvordan du kan spare penger på kjøp av alle kategoriene:

Kampanjetilbud på godteri

Når det velkjente «knask eller knep» ropes over dørstokken er det fint å være forberedt. Her gjelder det å ha litt variert godteri som er enkelt å dele ut til barna som ringer på.

I fjor kjørte de store dagligvarekjedene «smågodtkrig» til 59 kroner kiloen. De aller fleste har også i år egne Halloween-tilbud, hvor for eksmpel Europris har satt ned prisen på smågodt til 9,90 pr hg. COOP-butikkene har satt ned flere av sine godterivarer til 10 kr pr stk.

Sammenlign prisene på gresskar 

Gresskar er et av symbolene på Halloween, og det er populært å skjære ut grimaser i skallet eller lage gresskarlamper med stearinlys inne.

REMA 1000 og MENY selger gresskar til 14,90 kroner per kilo, mens COOP Obs selger de for 49,90 pr stk. Et gresskar veier gjerne 6-7 kg, så sjekk derfor kiloprisen før du kjøper så slipper du å få et lite sjokk når du skal betale i kassen.

Gresskar er også godt egnet til matlaging, ikke minst ettersom det ofte er mye mat igjen etter at man har skåret ut innmaten. Opplysningskontoret for Frukt og Grønt har en rekke oppskrifter med kreative måter å utnytte gresskaret, blant annet;

Skull punch

Skull punch

Ingredienser

Gresskarpuré:
1 stk mellomstort gresskar
1 l appelsinjuice
2 ts malt allehånde
2 ss flytende honning
Punchen:
½ l ananasjuice
3 ss grenadin
knust is
1 l lemonade

Gresskaret skrelles og renses for innmat og frø. Ta vare på frøene. De kan du bruke senere til å lage ristede gresskarkjerner. Riv eller hakk gresskarkjøttet.

Kok opp en kjele med vann og sett et dørslag oppå. Dørslaget må ikke berøre vannet. Ha gresskarkjøttet i dørslaget og damp det i 15-20 minutter. Avkjøl.

Ha det dampede gresskarkjøttet i en foodprosessor, tilsett appelsinjuice, allehånde og honning, og kjør til en jevn puré.

Bland sammen gresskarpureen, ananasjuice, grenadine, lemonade og knust is i en mugge. Sett punchen i kjøleskapet i en times tid.

Server punchen i en stor bolle eller f.eks. i et uthulet gresskar.

Gresskarfrites

Gresskarfrites

Ingredienser

½ stk gresskar (ca. 400 g)
2 ss valnøttolje
2 båt hvitløk - finhakket
salt og nykvernet pepper

 

Varm ovnen til 180°C.

Vask gresskaret godt. Om du bruker hokkaido-gresskar, kan du gjerne beholde skallet på.

Del gresskaret i to og skrap ut kjernene. Ta vare på kjernene, for disse skal brukes. Del gresskar i strimler på langs og så i staver.

Bland stavene med finhakket hvitløk, litt salt, nykvernet pepper og valnøttolje.

Bak gresskarstavene i ovn til de er møre og lekre i fargen, ca. 20 minutter.

Serveres gjerne med ristede gresskarkjerner som tilbehør til middag, eller rett og slett som snacks.

Gresskarvafler

Gresskarvafler

Ingredienser

2½ dl revet gresskar
2½ dl sammalt hvete, fin
2½ dl hvetemel
1 ts malt kanel
1 ts malt muskat
4 stk egg
2 ts bakepulver
3 ss brunt sukker
5 dl lettmelk

 

Skrell og rens gresskar og riv gresskarkjøttet på et rivjern.

Bland alle ingrediensene i en bolle og pisk til røren er jevn og fin. La røren stå og svelle 15-20 minutter. Røren skal være ganske tykk.

Stek vaflene i smurt vaffeljern, og legg på rist til avkjøling.

Gresskarvaflene smaker ekstra godt nystekte med geitost eller syltetøy på. Cottage cheese og friske bær er også godt til.

Lag kostyme selv

På Halloween kler barn og voksne seg ut som vampyrer, zombier og andre skrekkaktige figurer. De fleste kjøper kostymer til flere hundre kroner. I tillegg ønsker mange å toppe kostymet med effekter som masker, hoggtenner, kapper, sverd og andre ting. Til sammen blir det fort tusen kroner for hele utkledningen. Med flere barn og voksne i familien kan det være mye å spare på å lage eget.

Flere nettsider gir tips til hvordan du enkelt kan lage dine egne kostymer med det du har.

Pinterest

SOL