Korona og hjemmekontor har vært nytt for mange. Man har kanskje fått mer fleksibilitet, brukt mindre tid på å sitte i køer og mer effektive møter. Fordelene med hjemmekontor har også en bakside og en fersk undersøkelse viser kanskje at fleksibiliteten og spart tid på pendling ikke nødvendigvis betyr at man bruker mindre tid på jobb.

Internasjonale undersøkelser viser at vi i snitt jobber én time lenger nå enn før pandemien.
  • Danske Bank har siden 2016 hatt et samarbeid med Hold, en startup som har utviklet en app som jobber for å hjelpe studenter med å være mer fokusert i arbeidet sitt.
  • Gründer og daglig leder i selskapet, Vinoth Vinaya har siden oppstart hjulpet mer enn 650 000 studenter med å fokusere på jobb og studier gjennom en applikasjon som har gjort det nærmest til et spill å ikke bruke mobilen - og belønner sunne telefonvaner.
  • Gjennom dette har også mange studenter vunnet et Danske Bank-stipend. Les mer om Hold’s app for studenter her og deres nye app for ansatte som jobber hjemmefra her.

Nå har Hold gjort en undersøkelse i lys av koronapandemien om produktivitet på hjemmekontor. Undersøkelsen tilsier at forventningen til å være ‘alltid på’ og tilgjengelig på chat, epost og videokonferanser har en stor innvirkning på produktiviteten.

Tar 23 minutter å finne fokus igjen

Dette fører til at man ofte hopper mellom oppgaver (multitasking) og at det er vanskelig å få lengre perioder med mulighet til å fokuser på én oppgave. Forskning viser at det i snitt tar 23 minutter å komme tilbake i fokus, og at multitasking spiser opp 40% av arbeidsdagen. Flere studier viser også at multitasking øker stressnivået vårt. Uten fokus tar det lenger tid å løse oppgaven, samt at kvaliteten blir dårligere.

- Denne ‘ukulturen’ må taes hånd om på alvor, sier Vinoth Vinaya om disse funnene, og fortsetter:

- Vi må gå bort fra å måle produktivitet på tilgjengelighet og heller optimalisere for uavbrutt fokustid. Dette resulterer i at man får gjort de viktige oppgavene raskere, med bedre kvalitet og at man opplever økt mestringsfølelse. En positiv bieffekt av dette er en bedre jobb-fritid balanse, sier han.

Undersøkelsen viser også at multitasking og ineffektivitet øker i takt med bruk av digitale verktøy.- Veien til digitale distraksjoner har aldri vært kortere enn nå som man sitter 13,5 timer foran skjermen. Det at man i tillegg ikke har kolleager som nå kan se hva man holder på med, hjelper ikke akkurat på dette, sier Vinaya.

Hold's 5 produktivitet-hacks:

  • Planlegg dagen og legg det inn i kalenderen
  • Legg inn en «fokusblokk» hvor man har som mål og kun gjøre én ting uten å bli distrahert av andre impulsive oppgaver (les: eposter), mobilen eller andre forstyrrende elementer. 
  • Begynn med den vanskeligste oppgaven først.
  • Ta (kvalitets)pauser. Langt borte fra pc og mobil.
  • Våre eksperimenter viser at de som har en ‘accountability buddy’ som de oppdaterer om hva de skal jobbe med og hvordan fremgangen har vært den dagen, resulterer i at man til en større grad fullfører det man har planlagt
Hold har nå utviklet en app for PC/Mac som er utviklet for deg som jobber hjemmefra, slik at du får gjort mer på mindre tid.  Appen hjelper deg med å planlegge dagen, fokuser på oppgavene uten distraksjoner og øke produktiviteten gjennom konkrete forslag. Du kan prøve tjenesten gratis i 14 dager, les mer og kom i gang her.

Eller så kan du bruke den originale Hold-appen, for å legge mobilen bort når du jobber eller har en kaffe med en venn over video. Last ned appen her.