Del

Nå kommer handledagene

Black Friday, Black Week, Cyber Monday og Singles’ Day. Mange handle- og tilbudsdager har inntatt markedet de seneste årene og butikkene og netthandler er med på trenden. Få mest mulig ut av tilbudene med disse tipsene.

Handledager 2018

  • Singles' Day 11. november
  • Black Friday 23. november
  • Cyber Monday 26. november

Først ut er Singles’ Day, en dag som oppstod i Kina da fire studenter ved Nanjing universitetet i 1993 bestemte seg for å finne en dag hvor de kunne feire det å være enslig. Valget falt naturlig nok for 11.11. Aktivitetene spredde seg rundt om på universitetet og ble en tradisjonell festdag, før det senere ble en nasjonal, kommersialisert dag.

Dagen har senere blitt den største dagen for handling i butikker og på nett, og i fjor ble det handlet for over 212 milliarder norske kroner hos netthandelen Alibaba.
I Norge er ikke dagen like utbredt ennå, men blant andre Elkjøp har stått i spissen for å innføre denne dagen som en ny handle- og tilbudsdag i november. 

I en undersøkelse som YouGov har utført på vegne av Danske Bank, svarer 20 % at de kjenner til Singles’ Day og av disse handlet 51 % på denne dagen i fjor. Til sammenligning kjenner 94% av samme gruppe til den andre handledagen i november; Black Friday.

I samme undersøkelse, har det forekommet hos over halvparten at de brukt mer penger enn de burde på handle- og tilbudsdager. Samtidig planlegger 45 % av de spurte dagene i liten eller ingen grad, men benytter seg heller av tilbudene de kommer over.

Kickstart julehandelen

– Black Friday kan være en glimrende anledning til å få unna mange julegaver. Men trikset for å få mest mulig ut av dagen er å planlegge. Lag en liste over hvem du skal kjøpe gaver til, hva du kunne tenke deg å gi dem og for hvor mye. Det samme gjelder om du skal kjøpe til deg selv, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

Anne Motzfeldts tips for å få mest ut av handledagene:

1) Lag deg en handleliste over det du ønsker og det du virker trenger.

2) Sjekk ordinær pris og sammenlign med prisen på handledagen. Du kan også bruke søkemotorer som sammenligner priser for deg.

3) Ikke kjøp ting bare fordi det er billig. Da ender du ofte opp med ting du trenger og som du ikke kommer til å bruke.

4) Ved netthandel, vær påpasselig med at nettsiden du handler på er trygg. Gjør litt research i forkant og les gjerne anmeldelser av nettsiden.

5) Det er mulig å gjøre noen gode kupp på handledagene. Rabatterte priser på dyre ting som jakker, møbler og vesker og så videre kan bli ganske mye penger spart.

6) Hva med å gjøre unna julegavehandelen på handledagen? Da slipper du både å stresse rundt i desember, og du kan spare noen kroner på julegavebudsjettet.

Andre har også lest: