Del

På boligjakt? Unngå de største fallgruvene

I jakten på nytt drømmehjem er det lett å trå feil. Under har vi oppsummert noen av fallgruvene for (over)ivrige boligkjøpere.

1. Ikke lås deg til ett område

Mange har klare meninger om hvor de vil flytte. Altfor klare, kanskje? De innskrenker letingen til ett eller noen få områder og utelukker andre boligstrøk basert på forestillinger som ikke lenger trenger å være riktige.

For i løpet av relativt få år kan et boligområde ha endret karakter og attraktivitet fullstendig.

Skole-, barnehage- og kollektivtilbud kan ha blitt bedre. Nye butikker, spisesteder, bibliotek og idrettshall kan ha kommet til. Flere sykkel-, gangstier og lysløyper likeså. I likhet med støyskjermer og barnevennlige trafikkreguleringer. Bare for å nevne noe.

Vårt første råd er altså: Utvid horisonten og sjekk flere muligheter. Større utvalg øker sjansen for å finne drømmehjemmet.

 2. Fokuser på helheten – ikke detaljene

Når du skal vurdere en ny bolig, er det viktig å tenke helhetlig. Hva er det du ikke under noen omstendighet kan leve med? Hva går greit, i alle fall på kort sikt? Og ikke minst – hva koster det å få boligen akkurat slik du vil ha den.

Renovering av bad er dyrt, veldig dyrt. Og må gjøres av fagfolk. Nytt kjøkken likeså – men kanskje holder det å bytte fronter og knotter på innredningen i første omgang? Å male vegger, legge ny tapet og nytt gulv er relativt rimelige forbedringer som mange klarer å gjøre selv. Dersom du har et bevisst forhold til hva som er viktig for deg å gjøre noe med i de boligene du ser på, er det lettere å beregne ekstrakostnadene og dermed hva du kan tillate deg å by.

Husk: Det er lett å falle for detaljer; du kjøper en komplett bolig, ikke bare en stue med fin utsikt.


3. Tenk over hvor lenge du skal bo i boligen

Hvis du finner drømmeboligen og bestemmer deg for å delta i  budrunden, er det viktig å tenke langsiktig. Ser du for deg å bo der de neste 10 årene, har 50 000 fra eller til egentlig ikke så mye å si.

Et annet forhold som er lett å glemme, men viktig å huske dersom man bare tenker å bo noen få år, er omkostningene som kommer i tillegg til kjøpesummen. Jo kortere tid du tenker å bo, desto større er risikoen for at en eventuell prisgevinst spises opp av dokumentavgiften til staten, som er på 2,5 %. I samme forbindelse kan det være lurt å huske at du slipper betale dokumentavgift hvis du kjøper en borettslagsbolig.

Råd: Tidsperspektiv er viktigere enn du tror. Ha det i bakhodet før budrunden begynner.

 

4. Undersøk planlagte endringer i nærområdet

Som vi påpekte under punkt 1, boligområder endrer seg. Det er derfor viktig å orientere seg om reguleringsplaner og andre planer for de nærmeste årene. Vanligvis vil du finne dette i salgsoppgaven, men forandringer som vil kunne oppfattes som negative, vil neppe bli trukket frem spesielt. Og er lett å overse i begeistringen over andre forhold ved boligen.

Hva det kan være snakk om? Omfattende utbygging av boliger, industri, skole, kjøpesenter osv osv i nærområdet. Planlagte nye veier. Kanskje påvirker endringene utsikten fra boligen som du ble så begeistret for. På den annen side, andre forandringer som kortere skolevei eller nytt kjøpesenter i nærheten kan være positive.

Uansett viktig å huske: Planlagte endringer kan påvirke både bokvalitet og boligverdi. Sjekk ut hva som skal skje, og ta det med i vurderingen.


5. Meld fra om feil og mangler så tidlig som mulig!

Så står dere der, da, nyinnflyttet og fornøyde. Men kanskje viser det seg at alt ikke var like rosenrødt som det så ut. Noen vinduer lar seg rett og slett ikke åpne. I sluket på badet renner vannet foruroligende sakte. Eller verre – du får vannlekkasje på badet som i følge selger var nyrenovert. Det er mange glade amatører blant norske huseiere, og ikke alt som er selvgjort er velgjort.

Så om det skjer noe med den nye boligen din som du absolutt ikke hadde grunn til å regne med da du kjøpte, er det viktig å melde fra om dette skriftlig. På papiret har du 5 år på å melde fra om skjulte feil og mangler, men de fleste klager bør gjøres så snart som mulig etter at de er oppdaget. Melder du fra for sent, kan du tape rettighetene dine.


Dette er ikke ment som en fullstendig liste over ting du må passe på når du skal kjøpe bolig. Snarere er det en oversikt over slikt som er lett å glemme. Har du kjente som er kyndige, vil de kunne oppdage feil og mangler ved boligen som du selv lett overser. Banken din kan hjelpe deg med å regne på hva de faktiske utgiftene blir. Kanskje kjenner du noen i nabolaget som vet mer om området. Mange steder er også det utviklet en nabolagsprofil som forteller mer om forholdene.

Til syvende og sist er det ofte magefølelsen som får siste ordet. Sier den deg at her vil det bli godt å bo og leve, så er det bare å hive seg med på budrunden og håpe det beste. Forutsatt at du har gjort alle mer rasjonelle vurderinger først. Lykke til!

Takk til Erlenn Stavnås Ingebrigtsen hos Meglerhuset Nylander for gode råd!