Del

Våre 4 beste tips til konfirmanten

Det er vår, og straks konfirmasjonstid. Over hele landet venter spente 14- og 15-åringer på den store dagen – og på gavene. Men hvordan kan du som forelder bidra til at konfirmasjonspengene forvaltes på best mulig måte? Her får du svaret.

Hvert år konfirmerer ca. 40 000 seg i Den norske kirke, mens 10 500 konfirmanter velger humanistisk konfirmasjon (tall for 2017). For de fleste står penger øverst på ønskelista, og jo flere konvolutter på gavebordet, desto bredere gliser konfirmantene. Uten å ennå ha tjent sin første krone, opplever mange av konfirmantene å få noe så sjeldent som en stor slump skattefrie kroner mellom hendene. Det krever gode råd fra mor og far – samt en plan for hvordan pengene skal brukes.

Bruk litt, spar mesteparten
Tall fra Danske Bank viser at en av tre konfirmanter forventer å få mer enn 20 000 kroner i gave. Like viktig som at den nyrike konfirmanten får kjøpe seg noe etterlengtet, er det at foreldrene kommer på banen og deltar i diskusjonen om hvordan konfirmasjonspengene også kan få en mer varig verdi.

 

– Det er imidlertid viktig å ikke bruke opp alt, og min anbefaling er å sette størstedelen på en sparekonto med høy innskuddsrente.

 

– Forvaltning av konfirmasjonspenger er en fin måte for unge å lære om sparing- og investeringsmuligheter. Om ungdommene får en grunnleggende forståelse for sparingsmulighetene, kan det gi god avkastning på sikt.

Det sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank, som har følgende råd til hvordan konfirmanten best forvalter pengegavene:

— Med penger i lomma er det lov til å unne seg noe nytt, enten det er klær, spill eller ny iPhone. Det er imidlertid viktig å ikke bruke opp alt, og min anbefaling er å sette størstedelen på en sparekonto med høy innskuddsrente. Boligsparing for ungdom (BSU) blir aktuelt først når ungdommene har høy nok skattbar inntekt til å kunne nyttiggjøre seg av skattefradraget.  Grensen er i 2017 på 74 650 kroner.

Gavene kommer i andre rekke
Uavhengig av gavene, er konfirmasjonsdagen en stor begivenhet. Mest sannsynlig er det heller ikke antall gaver – eller størrelsen på dem – konfirmanten vil huske best. For mange er det minst like stas å gå inn i de voksnes rekker:

– Jeg gleder meg selvfølgelig til å få penger, men jeg gleder meg enda mer til å bli mann – til å få sitte ved voksenbordet.

 

Det sier Noah Butt Høyem. Om mindre enn en måned skal han konfirmeres, og 14-åringen har allerede tenkt en god del på hva han skal bruke konfirmasjonspengene til:

– Forhåpentligvis får jeg nok til å kjøpe enten PC eller moped, eller kanskje begge deler. Mamma og pappa har snakket med meg om å spare, så jeg skal gjøre det også, forteller han.

I Noahs kompisgjeng snakker gutta lite om hvor mye de forventer å få, men desto mer om hva de ønsker seg – og hva de skal bruke pengene til.

– Mange jeg kjenner får moped og mopedlappen til konfirmasjonen. Jeg tror det vanligste er å få rundt 40 000 kroner, men jeg har kompiser som får så mye som 200 000 i aksjer, sier Noah.

Han har ikke følelsen av at veldig mange får aksjer eller fondssparing, og tror de fleste får penger – slik at de selv kan avgjøre hvordan konfirmasjonsgaven skal brukes.

Slik kan du være sikker at pengene varer
Usikker på hvilke muligheter husets konfirmant har, eller hvilken type sparing som passer best for poden? Under kan du lese våre tips til hvordan konfirmasjonsgaven best forvaltes – både på kort og lang sikt. Men, før vi kommer til tipsene, husk at konfirmanten bør får lov til å kjøpe noe de lenge har hatt lyst på. Si at konfirmanten får 35 000 kroner i gave. Avtal at for eksempel 10 prosent kan brukes på noe de ønsker seg, i dette tilfellet 3 500 kroner. Det er mye penger for en 14–15-åring, og gir rom for at konfirmanten kan kjøpe seg noe etterlengtet.

De fire smarteste måtene du kan bruke konfirmasjonspengene på:
Sparing i fond. Vet du at pengene skal stå urørt lenge, gjør du lurt i å vurdere å spare i aksjefond. Over tid oppnår du høyere avkastning ved å spare i aksjefond, sammenlignet med banksparing. Det finnes flere ulike fondstyper – pengemarkedsfond, obligasjonsfond og aksjefond – og i og med at risikoen er større ved fonds- enn ved banksparing, anbefaler vi at du snakker med en rådgiver for å finne den fondstypen som passer best for konfirmanten. Du kan også lese mer om sparing i fond på våre nettsider.
Sparekonto. Om du ikke vet hvor lenge pengene blir stående, er det gunstig å spare på en konto med god rente. Det finnes flere typer sparekonto for barn og unge, og fra konfirmasjonsalder og oppover (15–17 år), anbefaler vi Cashkonto. Ved å velge Danske Banks Sparekonto Barn og Unge, får du god rente, og du slipper krav om minsteinnskudd. Oppretter du sparekonto, kan konfirmasjonsgaven gå inn som en del av en sparingsplan til reise, utdanning eller førerkort.
Spar til egen bolig. Banksparing en god måte å starte egenkapitaljakten på for ungdommer. Banksparing gir en forutsigbar avkastning og kan være avgjørende i realisering av boligdrømmer. Høye boligpriser og strenge krav til egenkapital gjør at tidlig sparing er enda viktigere enn før. Undersøk om det lønner seg med BSU (om du har høy nok skattbar inntekt), eller om tradisjonell sparekonto er stedet å starte. For de fleste er ikke BSU aktuelt før noen år etter konfirmasjonsalder.
Invester i noe som varer. Det at pengene ikke spares, betyr ikke at de ikke kan brukes på noe av varig verdi. Dette kan for eksempel være en bunad, kunst, musikkutstyr, smykker eller et designmøbel – eller noe helt annet, mer relevant for din konfirmant.