Forberedelsene til salg av bedriften bør være i gang
Når du forbereder et eierskifte i bedriften er det mange ting du må tenke over og flere hensyn du skal ta. Vi har i denne guiden samlet tips og råd til forberedelsen.
-
1. Mange muligheter som bør vurderes fortløpende
Overdra bedriften til barna dine, selge til en konkurrent, selge til ledende medarbeidere, eller selge til en investor? Når det gjelder å få inn en ny eier i bedriften, er mulighetene mange.
Selv om de færreste bedriftsledere har salg av bedriften på dagsordenen i en travel hverdag, bør du likevel ta stilling til hvilke ønsker du har for bedriften på lang sikt. Kun på den måten sikrer du at du har de beste forutsetningene for finne en løsning og få en pris som passer for deg.
Med andre ord bør forberedelsene til salg av virksomheten eller andre former for overdragelse starte lenge i forveien. I prinsippet bør alle bedriftseiere tenke gjennom disse tingene.
Corporate Finance
Vurderer du å kjøpe eller selge bedriften? Eller tenker du på å tilby aksjer i selskapet? Vårt Corporate Finance-team kan gi råd i forbindelse med børsnoteringer, aksjeemisjoner, private plasseringer av aksjer og tilbakekjøp av aksjer.
Ta kontakt med din rådgiver for å lære mer om hvordan vi kan hjelpe deg med Corporate Finance. -
2. Hva ønsker du?
Som eier av bedriften er det første du må gjøre å ta stilling til dine egne preferanser. Drømmer du om å gi fruktene av det harde arbeidet ditt til barna dine, vil du at noen av medarbeiderne skal overta bedriften, eller tenker du bare på å få en høyest mulig pris? Ønsker du å beholde eierskapet så lenge som mulig, eller ville du foretrukket å få solgt bedriften på et tidspunkt som gir deg muligheter til å pensjonere deg tidlig eller jobbe med andre prosjekter?
Det er helt avgjørende at du gjør deg opp en mening om hvilke ønsker du har rundt disse tingene. Det er det som er utgangspunktet for den videre prosessen, der de reelle mulighetene dine skal avklares.
-
3. Hva er bedriften verdt?
For å kunne gi et realistisk bilde av økonomien og mulighetene dine er det helt nødvendig å starte med en analyse av hva bedriften er verdt. For mange bedriftsledere vil det være helt avgjørende for de privatøkonomiske mulighetene.
Denne verdivurderingen gjøres normalt av en revisor eller en annen økonomisk rådgiver. Verdivurderingen bør på dette tidspunktet bare ses på som en indikasjon. Det vil normalt være nødvendig med en ny analyse og verdifastsettelse på tidspunktet for overdragelsen.
-
4. Konsekvenser for privatøkonomien
Tiden er nå kommet for å se på privatøkonomien din, og hvordan den ser ut i dag og fremover.
Her danner du, sammen med en bankrådgiver og eventuelt revisor og advokat, en realistisk analyse av de private eiendelene dine og hvilke muligheter de gir. Hva disponerer du i dag, og hvordan vil det se ut i fremtiden? Hvordan ønsker du å leve livet ditt?
-
5. Øk bedriftens verdi
Det kan høres banalt ut, men dette skrittet handler om å maksimere bedriftens verdi. Mange bedriftseiere vil sikkert si at det er det de jobber med hver dag, men nå handler det om å utnytte kunnskapene fra tidligere skritt.
Tidspunkt, form for eierskifte, og forhold avdekket gjennom verdivurderingen kan ha stor betydning for avgjørelsene du treffer i dag. Hvis du ønsker å selge til en ekstern part så raskt som mulig og til høyest mulig pris, kan du fokusere på å trimme kostnadene og optimalisere kontantstrømmen. Hvis du ønsker at barna dine skal arve en solid bedrift om 20 år, kan det være fornuftig å gjøre større investeringer.
Danske Bank tilbyr denne veiledningen for generell rådgiving vedrørende ulike prosesser bedrifter ofte går gjennom på forskjellige tidspunkt. Denne veiledningen skal ikke anses som juridisk eller forretningsmessig rådgiving. Danske Bank påtar seg ikke ansvar for eventuelle beslutninger eller tap foretatt på grunnlag av innholdet i veiledningen. Ønsker du mer spesifikk informasjon rundt prosessen du leser om, anbefaler vi deg å søke profesjonell bistand.