Hver eneste dag, året rundt blir norske barn og voksne svindlet. Problemet med svindel på nettet er stigende, men hvis du lærer barna dine hva de skal holde øye med kan det være lettere å forhindre svindlerne.

- Business is booming. Dessverre, sier Jeppe Bringø, som er Senior Operations Advisor i Danske Bank. Sammen med kollegaene sine, etterforsker og forhindrer han svindel mot Danske Banks kunder.

Det har blitt lettere å svindle på nettet og generelt

At nettsvindel har blitt så stort handler blant annet om at det er i takt med en økende digital hverdag. Flere handleplattformer, og overgangen fra kontanter til kortbetaling har gjort det lettere å svindle generelt.

Her er det viktig å fokusere på at de nye løsningene er utviklet for å gjøre ting enklere, og for mange voksne med erfaring fra å kjøpe brukt via privatpersoner på Finn.no for eksempel, fungerer det veldig bra med digitale overførsler. 

For andre, spesielt barn, har det blitt veldig vanskelig å vurdere om personen i den andre enden er en reell, oppriktig person, eller en med onde hensikter.
- Jeppe Bringbø

Han understreker at Danske Bank ikke har tall på hvor mange saker det dreier seg om.

- Men det er en selvfølge at det skjer mer svindel på bakgrunn av det, så med mindre man er på vakt er man utsatt, sier Jeppe Bringø.

Hvis du og barna dine opplever svindel på nettet, er det viktig at dere anmelder det. Det er også viktig å snakke, og forsikre barnet at det er ikke er deres skyld.

Les hvordan du lærer barna å holde svindlerne borte

I en YouGov- undersøkelse bestilt av Danske Bank, anga 6 prosent av 1000 deltagende foreldre at barna deres hadde blitt svindlet på nettet: 6 prosent av alle foreldrene hadde ikke oversikt over hva barna deres kjøpte på nettet. 10 prosent hadde en ide om det, men ikke full oversikt over barnas kjøp på nett. 12 prosent av barna som ble spurt brukte penger på spillet Fortnite.

Forskjell på jenter og gutter

Barn har mulighet til å få BankID når de er 13 år, noen steder 15 år gamle. For de yngre barna er det derfor foreldrene som anmelder for eksempel svindel på nettet. Når svindlene begynner er ganske likt for de forskjellige kjønn, men det er én forskjell: Gutter blir oftere svindlet enn jenter på nett.

Dette kan blant annet skyldes at gutter handler mer online enn jenter. Jentene kjøper ofte billetter til konserter og festivaler, men guttene oftere handler varer i online-spill, for eksempel Fortnite. Det gjør dem mer sårbare i forbindelse med svindel på nettet. Mye av svindelen går på såkalte «skins» og virtuelle våpen.

Et skin er en utsmykning til spillerens våpen i spillet. Det kan være kamuflasje, flammer eller noe helt annet. Sjeldne skins kan koste opp mot en halv million kroner, men oftest blir skins solgt for rundt 500 til 4000 kroner, og hver dag selger, bytter og kjøper mange nordmenn skins i grupper på Facebook.

I Fortnite, på spillplattformen Steam og lignende tjenester, kan det kun betales med virtuelle penger. Derfor blir mange handler inngått på sosiale medier som Facebook, hvor det er mulig å betale med helt vanlige penger gjennom Vipps, en bankoverførsel eller med kryptovaluta som Bitcoin.

Problemet er at svindlerne kan veldig enkelt opprette falske profiler, og dermed inngå handler og få penger overført til seg selv.

- Og så får ikke barnet varen som han har betalt for, sier Jeppe Bringø.

Derfor er det viktig å alltid ha sunne digitale vaner og vite hva man skal se etter av faresignaler, så man ikke blir svindlet på nettet.

Barnet kan bli straffet

I mer ekstreme tilfeller med svindel på nettet kan barnet ende med å begå heleri og dermed risikere å bli straffet.

- Vi ser ofte at noen spillere vil selge spillprofilen sin med mange fete våpen og skins. Profilen selges kanskje relativt billig, men det barnet ikke vet er at profilen har blitt kjøpt med et stjålet kredittkort. Når barnet kjøper profilen, medvirker han til heleri, sier Jeppe Bringø

Men hva kan man gjøre for å unngå svindel på nettet? I forbindelse med alle former for digital adferd bør du som forelder lære barnet ditt å være kritisk og oppmerksom. Med sunn fornuft er det mulig å unngå svindleren:

Snakk med barnet ditt, så de kan få en naturlig forståelse for hvordan ting kan brukes og misbrukes. Når barnet har fått den forståelsen, blir det vanskeligere for svindlerne. Snakk med barnet om hva ting koster og er verdt. Hvis en vare til 100 kroner plutselig koster 10 kroner, på tross av at den er populær og ettertraktet, så skal det vekke mistanke hos barnet. På den måten blir barnet bedre i stand til å gjennomskue svindlere.
- Jeppe Bringø

Utover det, er det alltid en god ting å lære barnet sitt at personlige opplysninger som brukernavn og adgangskoder skal forbli personlige. Gir du barnet ditt opplysningene til andre, er det også en risiko for misbruk.  

Les hvordan du kan unngå at ditt barn blir utnyttet av kriminelle

Dette skal du gjøre, hvis barnet ditt har blitt svindlet:

Du må få en oversikt over hva som har skjedd. Den beste måten å gjøre det på er å skrive ned hvordan du har opplevd situasjonen. Utover dette må du sikre så mange bevis som mulig, det kan for eksempel være meldinger på nett, SMSer, e-poster, beskjeder på telefonsvareren og telefonsamtaler. Hele tiden må du tenke at jo flere bevis du klarer å samle sammen, jo bedre sak har du.

Kontakt politiet

Når du har fått oversikt og har samlet bevis må du kontakte politiet. Det er viktig å være rask med anmeldesen, da digitale spor forsvinner raskt. 
Les mer om nettsvindel og finn ditt nærmerste politi på nettsidene til politiet.

Når du leverer anmeldelsen, må du du ha kontroll på følgende:

  • Hva har barnet ditt kjøpt?
  • Opplysninger om motparten/dokumentasjon for at du har kjøpt varen.
  • Dokumentasjon for at du/ditt barn har vært i kontakt med selgeren i deres kommunikasjon.

Hvorfor skal du anmelde?*

Saker om nettsvindel blir etterforsket og kan ofte ha mange fornærmede over hele verden. Hvilke saker som etterforskes først avhenger av type sak og alvorlighetsgrad. Saker kan bli henlagt om det ikke finnes nok spor etter gjerningspersonen, men gjenopptatt dersom vedkommende senere blir identifisert. Derfor er det alltid viktig å anmelde; din anmeldelse kan være en viktig brikk i et større puslespill.

*Kilde: Politiet.no