- Å være en bevisst forbruker handler om å ta sine egne beslutninger omkring hvordan penger skal brukes, og ikke la beslutningene bli tatt av press fra reklame og de rundt.
Dette sier Jane Ibsen Piper, forfatteren bak boken "Den lille guide til minimalisme". Hun og familien har selv gjort en større opprydning i sitt eget liv og lever nå etter prinsippet om å bare kjøpe og eie ting de faktisk bruker. Hun kaller det "bevisst forbruk". Det er viktig å tenke over hva man sparer til og om det egentlig er nødvendig.
Bruk pengene riktig
- Bevisst forbruk handler ikke om å unngå å bruke penger, men om å bruke pengene riktig. Og så handler det om å gi barnet en forståelse av at alt koster penger. Når dere spiser kveldsmat, så snakk om matsvinn og forklar at det er det samme som å kaste penger i søpla.
Lær barnet ditt at det er bedre å forsyne seg flere ganger enn å ta store porsjoner. Sammen med fortellingen om hva man kan spare opp, kan dere også snakke mer om hvordan dere kan få mer ut av de pengene dere allerede har brukt.
Les hvordan handleturen kan gi barna gode pengevaner
"Bevisst forbruk handler ikke om å unngå å bruke penger, men om å bruke pengene riktig"
Jane Ibsen Piper
Snakk med barnet ditt om penger og hva man kan spare til
Nøkkelen til en sunn pengeforståelse hos dine barn, er ifølge Jane Ibsen Piper å snakke med barnet ditt om penger. For eksempel kan du fortelle at bolig, mat, bil og lekeland koster penger, og at dere ikke har uendelige mengder. Snakk også om at man kan spare opp til ting som er dyre.
Men det er viktig å tenke over hvor mye barnet kan forholde seg til, forklarer hun:
- En gang overdrev jeg litt, og min eldste sønn ble litt bekymret for om vi hadde råd til mat. Da måtte jeg endre litt på retorikken. Jeg vil gjerne gi mine barn tryggheten med å vite at det er nok penger, men bare fordi vi er bevisste på hva vi bruker pengene på.
Tenk over din egen pengehistorie
De pengehistoriene barna har med seg hjemmefra kan legge føringer for de økonomiske beslutningene som tas resten av livet. Kommer du bare med negative pengehistorier som at "det er aldri nok penger" eller "pengene mine forsvinner i løse lufta", kan det bli vanskelig for barnet ditt å få et naturlig forhold til sine egne penger.
Derfor er noe av det første du skal gjøre for å påvirke dine barn for å bli en bevisst forbruker å tenke over hva din egen pengeforståelse bygger på:
- Bli bevisst dine egne pengehistorier, og husk på at de smitter over på dine barn. Prøv å vise ditt barn at når man tar aktivt stilling til hvordan man bruker sine penger, så står man virkelig sterkt. Det samme gjelder sparing og hva man kan spare til.
Jane Ibsen Pipers fem råd til bevisst forbruk
- Start deres eventuelle reise mot et bevisst forbruk med å rydde ut av hjemmet og gi slipp på alle ting dere ikke bruker.
- Synliggjør for barnet ditt hvor mye penger dere sparer ved å for eksempel kjøpe klær brukt. Bruk de pengene dere sparer på en tur i svømmehallen eller spar opp til en ferie.
- Finn en balanse så du ikke gir dine barn negativer pengehistorier. Ved å pushe en bærekraftig, ikke-shoppende agenda, kan du risikere at ditt barn går i stikk motsatt retning av det du ønsker - så hold en sunn balanse.
- Svar på alle spørsmål barnet ditt har til de valgene dere tar som familie. Men sørg for å holde svarene på et nivå barnet forstår, og utvid kompleksiteten etter hvert som barnet blir eldre.
- Vurder å ha kjøpestopp i en måned eller kanskje ett år, hvor dere ikke kan kjøpe noe nytt. Det er en effektiv måte komme seg ut av et forbruksmønster hvor man har for vane å hele tiden kjøpe nytt. Husk å også selv overholde kjøpestoppet, så du viser veien for dine barn.
Om Jane Ibsen Piper
Jane er utdannet jurist og jobber i NETS. Hun har gitt ut boken "Den lille guide til minimalisme".I 2017 opprettet hun facebookgruppen "Minimalisme og købestopp" som i dag er den største av sitt slag i Danmark med over 23 400 medlemmer.