For noen foreldre kan en tur på butikken med barna være en lett anstrengt opplevelse, som man helst vil unngå i en hektisk hverdag. Men sånn trenger det ikke å være! Ifølge to eksperter er det all grunn til å ta med barna når man skal handle inn.
Lektor Alice Grønhøj og barnepsykolog Ulla Dyrløv har fått spørsmål om hva barn kan lære av en tur på butikken, og her er deres svar:
1. Lær barna hva ting koster
I en verden som blir stadig mer digital, er det sjeldent at barn i dag har fysiske penger mellom fingrene. Å få en forståelse for at ting koster penger er derfor ikke like enkelt som det var tidligere. I butikken står det priser på forskjellige ting, noe som gir deg som forelder en mulighet til å vise barna hvor mye det koster for en tomat eller en liter melk.
De litt eldre barna kan du vise hvordan de sammenligner prisen på produkter i forhold til liter- eller kilopris. Hvis barna for eksempel skal finne den billigste frokostblandingen, kan de se på kiloprisen på de forskjellige pakkene, og kanskje den minste pakken egentlig er den dyreste selv om prislappen viser en lavere pris.
Skal du gi barna kontanter eller digitale penger?
2. Vis barna at det er forskjell på kvalitet
Den beste måten å vise hvordan du prioriterer varer av en bestemt pris eller kvalitet, er å vise dem hvilke varer du kjøper. Når du for eksempel velger en dyrere versjon av en vare, så lærer du de at pris ikke alltid er den viktigste faktoren. Da viser du også at det betyr noe for deg hva slags mat dere som familie spiser.
Forskning viser at jo flere ganger barna blir eksponert for et budskap, jo større effekt har det. Hvis de ser at dere kjøper noen spesielle økologiske produkter eller noen spesielle merker, vil det få betydning for barnas forbruksmønster senere.
3. Unik mulighet til å lære barna om sunn mat
Du kan lære barna dine mye om sunn mat og hvilke råvarer de er laget av når dere handler inn sammen.
Fra barna er små kan de selv løse små oppgaver som å finne et mellommåltid de vil spise i barnehagen. Du kan vise dem at det er mye godt å finne i frukt og grønt-avdelingen. Når dere er i frukt og grønt-avdelingen kan dere også finne poteter og agurker sammen, som dere skal bruke til å lage middag. Samtidig kan du snakke om hvor bra det er for kroppen å spise grønnsaker.
4. Bruk handleturen for å få slutt på masingen
En av årsakene til at foreldre ikke vil ha med barna sine på handletur er frykten for masing. Fenomenet heter også "pester-power", og forskning viser hvordan de fleste foreldre til små barn har vært i situasjoner der de har måtte gi etter for sine masende barn.
Men akkurat som vi viser våre barn hvordan de skal oppføre seg i alle mulige andre situasjoner, er handleturen også en gyllen mulighet. Belønn den gode oppførselen i stedet for den uønskede. Når barna maser, får de ingenting. Når de ikke maser, så får de kanskje en liten ting. På den måten lærer de hvilken oppførsel som gir de mest.
5. La barna oppleve gleden ved å bruke egne penger
Når barna har blitt store nok til å selv spare til de større tingene de ønsker seg, kan det være fristende å belønne de med et tilskudd. Du er kanskje stolt av barna som har klart å spare opp og vil hjelpe de med siste innspurt.
Men det er en dårlig idé, fordi du ifølge ekspertene tar glede bort fra barna dine. Tilfredsstillelsen ved å spare opp og være i stand til å kjøpe sine egne ting er nemlig enorm. Gir du dem tilskudd vil du samtidig lære dine barn at de kan kjøpe telefoner, klær eller spill uten å egentlig ha råd, og det er en ond spiral å sende barna dine inn i. La de derfor vente til de har råd til å kjøpe det selv.
Les hvorfor det er lurt å gi barna lommepenger
6. Gi barna selvtillit gjennom små valg
Selv om det å ta med barna i butikken gir viktig lærdom når det kommer til forbruk, er noe som er enda viktigere, hvordan det kan bidra til barnets psykologiske utvikling generelt. Barn har nemlig veldig godt av å få en følelse av at de bidrar til flokkens overlevelse, og er allerede fra de er små veldig hjelpsomme.
Når dere er ute og handler, kan de små valgene du gir dem muligheten til å ta være med og ta, gi dem en føelse av selvbestemmelse. Du setter noen rammer som de kan velge innenfor, for eksempel rød paprika eller sukkererter i salaten. Alle mennesker, store som små, har bruk for å føle at de har kontroll, og det kan du styrke hos barna dine ved å la de velge mellom forskjellige varer.
Artikkelen er basert på intervjuer med Alice Grønhøj og Ulla Dyrløv.
Om ekspertene
Alice Grønhøj er lektor ved Instituttet for virksomhetsledelse ved Aarhus Universitet og har blant annet forsket på forbruk blant familier med små barn.
Ulla Dyrløv er familiepsykolog og har spesialisert seg i familiens forbruksvaner. I sin praksis mottar hun mange barnefamilier med økonomiske utfordringer.