Som journalist har privatøkonomi alltid vært et emne i familien vår. Det er mange utskiftninger i mediebransjen og lønnen er ikke hva den en gang var. Så det krever en stabil kurs, god innsats og vilje for å få råd til et rekkehus, god pensjon og overskudd i hverdagen.

Ved middagsbordet har vi voksne snakket åpent om strategier for å unngå studiegjeld, forsikringsstatusen og om forventet pensjonsalder og sparing. Det har også blitt snakket om lån, investeringer, digitale penger, bankskifte og alt lignende. Samtidig har den lille datteren vår holdt et øre åpent. Hun har forstått at emnet er veldig viktig og da hun første gang ba om en telefon med et eple på bak (hennes formulering), bestemte jeg meg likeså godt at hun kunne lære det en gang for alle.

Softis og renter

Men hvordan snakker man om investeringer med barn og unge? Vi startet med softis.

Jeg forklarte henne at det koster penger å bruke penger som man ikke har. At man skal betale tilbake mer enn det man har lånt i utgangspunktet, og at hvis man sparer så kunne man ha fått to softis i stedet for å betale renter til banken (betale en softis til banken). Vi snakket også om impulskjøp: 

- Når du har kjøpt softisen så er pengene borte. Og når du har spist softisen er den også borte. Så da sitter du igjen med hverken penger eller softis, fortalte jeg henne.

 


En dag, da hun var rundt 8 år gammel, opprettet vi en bankkonto til henne og hun fikk sitt første bankkort. Det var veldig spennende for henne å stå i banken sammen med alle de andre voksne, og jeg tenkte at jeg kunne gjøre litt stas på første gang vi skulle sette penger inn på kontoen.

Les hvordan du kan lære barna å spare
For å stimulere interessen enda mer, tilbød jeg å gi henne 20 kroner ekstra hvis hun satte lommepengene inn på kontoen i stedet for å bruke dem.

Når hun fikk renter, snakket vi om at banken betalte henne for å få lov til å låne hennes penger, og at banken da betalte en softis til hun som takk for hjelpen.

Men telefonen med eplet på bak, drømte hun fortsatt om. Jeg er godt kjent med psykologien: Man finner på tusen unnskyldninger for hvorfor man er nødt til å kjøpe den nye iPhone, og ytterligere unnskyldninger for hvorfor en annen type telefon ikke er bra nok. Sånn har barn det også, og i tillegg har de gruppepress på skolen som de må håndtere.

Les hvorfor lommepenger er lurt

Hva er en aksje, pappa?

Under en kveldstur sa jeg til henne at hun burde kjøpe en aksje i Apple istedenfor å kjøpe en iPhone, for da kom hun til å bli rik. Det overrasket meg at hun hadde et oppklarende spørsmål:

- Hva er en aksje, pappa? Og hvorfor er det bedre enn å kjøpe en iPhone?

Så snakket vi litt om at man kan investere i aksjer i stedet for å la de stå på bankkontoen. Jeg forklarte at aksjer betyr at man eier en liten del av Apple, så når vennene hennes kjøper iPhones til tusenvis av kroner, tjener Apple penger. Og de pengene tilhører alle de som eier Apple. Så hvis hun eier aksjer i Apple så kan hun tjene penger på alle de andre barna som ikke vil nøyes med en Huawei.

Det tok hun overraskende nok til seg.

Datteren endte selv med å kjøpe en Huawei, og jeg begynte å involvere henne i aksjene i barnesparingen, som med årene har vokst til et femsifret beløp siden alle sparepengene er investert i aksjer. Hun hadde stor interesse for hennes Apple-aksjer, og jeg sa ja, selv om det ikke var helt sant: hun har et bredt, globalt aksjefond, hvor Apple inngår blant mange andre selskaper.

Sommerjobb og penger til aksjer og investeringer

Som det sparsommelige menneske hun er, bruker hun aldri mer en enn brøkdel av lommepengene hun får. Hun har alltid store deler av feriepengene fra farmor med hjem, og hun selger sine brukte ting på nettet og setter pengene rett i banken. Nå drømmer hun om å få sin første jobb når hun blir 12 år i 2021, for da kan hun tjene enda flere sparepenger.

Les også om lommepenger og oppgaver

Så nå har vi begynt å snakke om denne mye omtalte aksjesparekontoen. Den kan barn også få, og her vil hun kunne velge å investere penger fra sparekontoen og se dem vokse. Dette har vi snakket veldig mye om, spesielt angående risiko, om investeringshorisont og alt sånt. Investering i aksjer er nemlig ikke uten risiko.

Min datter interesserer seg mest om investeringene er bærekraftige, eller som hun selv formulerer det ‘at selskapene passer på naturen og barna’. Hun har ikke investert noe selv enda, og det er mest fordi hun ikke kan finne ut av sin egen tidshorisont. Men det kommer nok.

Til gjengjeld spurte hun her om dagen, om hun kunne kjøpe aksjer i selskapet bak merket Lala Berlin, som selger skjerf til 2.500 kroner stykket, som alle jentene i hennes omgangskrets drømmer om å kjøpe. Selv ønsker hun seg ikke det skjerfet, men hun vil gjerne tjene penger på at noen er villig til å betale så mye for noe, som med hennes ord, allikevel går av moten neste uke. Det kan man også kalle en investering i unges forbruk.

‘Det slutter aldri’

Det slutter aldri å overraske meg hvor mye man påvirker barna med sine egne verdier, og hvor fort de gjør verdiene om til sine egne og tar de videre. For eksempel har datteren min fått seg et ordtak, som hun har fått fra en bok, på skolen eller på Youtube, hvem vet.

- Den som sover i en seng av sølv, drømmer om en av gull.

Eller som hun sier:

Pappa, det betyr at hvis man har en iPhone 12, drømmer man om en iPhone 12Pro. Og hvis man har en iPhone 12Pro, drømmer man om en iPhone 13. Det slutter aldri.

Jeg kjente ikke helt til den ordlyden, men jeg er sikker på at hun kommer til å bli til noe stort.

Les også guide til barnas første mobiltelefon

Artikkelen er skrevet av Mads Allingstrup.

Teksten er basert på skribentens egne erfaringer og holdninger, og Danske Bank er ikke ansvarlig for innholdet. Opplysningene i innholdet er ikke ment som investeringsrådgivning, og skal heller ikke ses som et tilbud om eller en oppfordring til kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Informasjonen regnes som markedsføring og er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser. Historisk avkastning er ingen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Informasjonen er ikke ment som en personlig anbefaling til mottageren. Ønsker du personlige investeringsråd anbefaler vi å ta kontakt med banken.