Pengevaner har spurt Anne Juel Jørgensen, sjef for Danske Banks læringstiltak for barn og unge, hvorfor barn skal lære om penger. Her er ni grunner til at du skal finne fram penn og papir, sette brillene på nesen og lære barna dine om penger.
1. Barn lever et digitalt liv
Det gjelder både lekser, dataspill og sosiale medier. Den digitale hverdagen forandrer også måten vi forstår penger på. Flere undersøkelser viser at digitalisering dytter pengevanene våre i en retning der vi bruker mer penger. Hvis ikke barna lærer om økonomi, har de lettere for å miste overblikket over utgifter og begynne med overforbruk.
Slik gir du barna kunnskap om digitale betalingsmodeller
2. Det er vanskelig å forholde seg til penger
Før i tiden var penger en fysisk ting som vi dro i banken eller på postkontoret for å ordne. Når man betaler for en vare i dag, drar vi sjeldent frem en femtilapp eller en hundrings av lommeboka. I stedet drar vi kortet gjennom kortmaskinen eller legger telefonen ved siden av den trådløse terminalen, og så forsvinner de digitale pengene ut fra den digitale kontoen. Pengene er mer eller mindre usynlige og derfor kan det være ekstra vanskelig for barn å forholde seg til pengebruk.
Bør du gi barn kontanter eller digitale penger? Les mer her.
3. Ha råd til å leve det livet du vil
Gode pengevaner handler ikke om å bli rik, det handler om at man har nok penger til det livet man vil leve. Forskning viser at hvis du ikke har styr på egen økonomi, har du lettere for å bli ulykkelig og stresset. Med orden på økonomien har du penger i hverdagen og litt i baklomma så det er ekstra penger i tilfelle kjøleskapet stryker med eller du mister jobben i en kortere periode. Det er viktig å lære barn og unge om nettopp dette.
4. Pengevaner etableres tidlig
Pengevaner blir dannet i en tidlig alder og derfor er det viktig å begynne opplæring tidlig. Barn får allerede ved treårsalderen en forståelse av verdi, og den forståelsen gjør det mulig for foreldre å lære barna gode pengevaner allerede fra de er små. Fra barn er syv år gamle har de fått en grunnleggende finansiell forståelse og fra omkring elleve års alderen har alt falt på plass. Men før du jubler og klapper i hendene skal du vite en ting: Når barnet ditt kommer i tenåringsfasen kan pengeforståelsen gå i oppløsning igjen. Derfor kan du ikke lære barna om penger på en ettermiddag.
Les mer om barns forståelse av penger
5. Lommepenger er viktig
Gode pengevaner handler også om at man skal vokse opp og få et sunt forhold til både det å tjene penger, men også å bruke penger, spare penger og gi til andre enten gjennom gaver eller veldedighet. Lommepenger gir god opplæring i når det kommer til inntekt, oppsparing og forbruk.
6. Barn lærer av «feilkjøp»
Her skal du huske på at øvelse gjør mester, så de "feilinvesteringene" barnet ditt kommer til å gjøre vil kun styrke evnene deres i fremtiden. Det kan for eksempel være at de sparer opp til noe som ender med å ikke bli brukt. Hvis det skjer, kan du i etterkant snakke med barnet ditt om verdien av kjøpet. Var det til stor glede eller samlet det kun støv på rommet? Feil, sammen med dine gode råd, gir barnet kunnskap og erfaring som fører til gode pengevaner.
7. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves…
Gode pengevaner handler også om å lære seg å styre impulser. Barn er mer følelsesstyrt og kan dermed fort få lyst til å kjøpe nye ting. For å takle impulskjøp kan det være en god idé å foreslå for barna at de kan kjøpe hva de vil, men de må vente og tenke over det en dag eller en uke. Her kan man også legge en plan for hvordan barna sparer opp til det de ønsker seg og hvor lang tid det tar.
Slik kan du lære barna å spare penger
8. Problemløserne klarer seg godt økonomisk
Forskning viser at folk som har styr på pengene har et «growth mindset». Det vil si at de er gode til å løse problemer, og – når det gjelder penger– finne nye måter å forbedre den økonomiske situasjonen på. Personer som har et «fixed mindset» har på sin side en tendens til å se på den økonomiske situasjonen som noe er de ute av stand til å gjøre noe med. Gir du barna dine gode pengevaner, kan de bruke tankegangen på til å løse andre utfordringer.
9. Det skal være hyggelig
Først og fremst skal barna lære om penger fordi det er gøy å lære noe nytt sammen med dere foreldre. Man kan gjøre gode pengevaner til et felles prosjekt, som for eksempel å spare til en ferie sammen.
Se 10 morsomme familieaktiviteter, som lærer barna om penger her.