Før budrunden

Det er ofte mange følelser i sving under en budrunde, og fort gjort å bli revet med dersom budrunden tar av.  Penger oppleves plutselig ikke som penger når klokken tikker og du må ta raske beslutninger. Skal vi gå 10.000 kroner opp, eller skal vi klinke til med 100.000? Sett deg et maksbeløp.

Så, først og fremst er det viktig å sette seg et maksbeløp før budrunden starter. Det er du selv som avgjør hva du synes boligen er verdt, og hvor mye du er villig til å gi, eller kan gi. Dette er en viktig vurdering å ta før budrunden starter. 

Hvordan foregår en budrunde? 

En bolig har stort sett to visninger, for eksempel søndag og tirsdag.

  • Den vanligste varianten av budrunder er at bud som kommer inn via megler står til kl.12 første virkedag etter siste annonserte visning. Eksempel: Er siste visning mandag, må budet stå til tirsdag kl.12. Dette budet går via megler. 

  • Kuppe bolig – er en annen variant mange sikkert har hørt om. Da går budet direkte fra deg (budgiver) til selger. Ikke via megler. Dette heter direktebud, og megler har ikke lov å involvere seg direkte med deg som budgiver. Da setter du en egen frist hvor selger må komme tilbake til deg innen dette tidspunktet. 
    Kuppe bolig er noe som i stor grad forekommer, spesielt når det selges små leiligheter. 

Taktikk i budrunden

Det snakkes mye om taktikker i budrunder, men er det egentlig noen taktikker som fungerer?

Det viktigste med en budrunde, er jo å vinne den. Men ikke for enhver pris. For du vet aldri hva motparten, altså den/de du byr mot er villig til å gi for boligen. De kan ha et helt annet maksbeløp enn deg, og i det sekundet du klinket til med 100.000 kroner opp, var kanskje de andre i budrunden allerede ute. Da hadde det holdt å by 10.000 ekstra. MEN – dette vet du aldri.

Du vet aldri hva motparten er villig til å gi. Derfor er det heller ingen fasit på taktikker under budrunder. Men desto lavere beløp du gir, jo lengre risikerer du å hale ut tiden. Og du gir andre muligheten til å slenge seg på i budrunden.  Du vet heller aldri hvor mye motparten/de andre budgiverne er villig til å gi for boligen. Mange snakker mye om taktikk i prosesser som dette, men det er nok usikkert hvor mye en taktikk vil ha å si i en normal budrunde. Jeg har derimot en opplevelse av at budgivere kan bli skeptiske dersom det for eksempel ikke kommer inn noen bud.

Se for deg at du hadde planer om å by på en leilighet, men satt litt på gjerdet og ventet. Så kom det ingen bud. Da begynner hodet å tenke «har jeg oversett noe? Er det noe feil med boligen som bare jeg ikke ser, siden jeg egentlig vil legge inn bud».

Hvor mange budgivere er det?

Prøv å finne ut hvor mange du konkurrerer mot. Dette kan ha noe å si for strategien din. Det finnes flere metoder her, men det enkleste er å kontakte megleren som sitter på denne informasjonen. Det er viktig å være klar over hvor mange du konkurrer mot slik at du aldri byr mer enn du må. I budene ligger det forbehold og dette fremkommer i selve budene. 

 

Hvor lenge må budet stå?

Kan man sette kortere frister, og vil det være lurt? 
Ikke sett lengre frister enn du må. Et bud via megler står som sagt til kl.12 første virkedag etter siste annonserte visning. Deretter er normalen at budene står i 30 minutter. Megler må få anledning til å kontakte andre interessenter. 

 

Fire konkrete tips for deg som skal på boligjakt:

1. Sett deg godt inn i boligmarkedet og priser!

Når du ser etter bolig, er det viktig at du setter deg godt inn i boligmarkedet for det området du ser på bolig i. Sammenlikn priser på tilsvarende boliger som er solgt i nærområdet. Da får du et mye bedre utgangspunkt for å vite hva boligen egentlig er verdt. For du kommer ikke utenom at noen boliger er priset for høyt, eller for lavt. Her bør du faktisk gjøre en jobb selv.

Det finnes flere nettsider som dette kan undersøkes på. Det viktige her blir å sammenlikne boligen du ønsker å by på, med en liknende bolig. Har boligen du ser på størrelse, balkong, terrasse, 1 soverom, garasjeplass, ja, da bør disse elementene være med i de boligene du sammenlikner med. Selvsagt er det ikke alltid enkelt å finne helt like boliger. Men det er viktig at du får en indikasjon på hva boliger i området er solgt for. På denne måten minimerer du sannsynligheten for at du kjøper en bolig som er overpriset, altså priset for høyt. Jeg tenker også det kan være fornuftig å kontakte lokale meglerkontorer her for å få en meglers vurdering av boligens pris. 

2. Kjøp en bolig du kan bli boende i – også i vanskelige, økonomiske tider. 

På denne måten minimerer du risikoen for å måtte selge boligen din på et dårlig tidspunkt i boligmarkedet. Kjøp en bolig du kan se for deg å bo i, over lengre tid. Det er alltid fornuftig å gå gjennom scenarioer, som for eksempel mulig familieforøkelse, hjemmekontorsituasjoner osv. Skulle slike situasjoner oppstå, tvinges du da ikke til å selge boligen selv om markedet er dårlig og gir deg liten eller ingen gevinst. 

Men da tenker jeg ikke på den typiske førstegangskjøperen. Spesielt i de store byene har den typiske førstegangskjøperen helt andre krav og forventninger enn en som allerede er på boligmarkedet. Her er det sjeldent snakk om det ekstra soverommet, men om det i det hele tatt er et soverom der. 

3. Vær bevisst egen risiko og låneramme

Lever du på randen av hva du klarer å håndtere økonomisk? Har du såpass mye lån at høye strømpriser, økt rente, og økte matvarepriser truer lommeboken din? Da ville jeg tenkt meg om to ganger før jeg makset finansieringsbeviset mitt. Banken tar selvsagt høyde for tunge tider, men det er ditt ansvar å være klar over hvilken risiko du ønsker å ta.

Du må kjenne din egen økonomi godt nok til at du vet hvor langt du faktisk kan, eller bør, strekke deg ved kjøp av ny bolig. Kjøper du i et sterkt boligmarkedet, strekker deg langt, og blir tvunget til å selge i et dårlig marked - da kan du potensielt tape svært mye penger. 

4. Les alltid salgsoppgaven

Her finner du både egenerklæringsskjemaet, og tilstandsrapporten før du drar på visning. Egenerklæringsskjemaet er det skjemaet selger fyller ut. Her er det nok mange som slurver, og det ville kunne få store økonomiske konsekvenser for deg som kjøper dersom dette var opplyst i salgsoppgaven.

Leter du etter drømmeboligen?

Da må du huske å gjøre deg klar til budrunden FØR du går på visning. Det gjør du ved å skaffe deg et finansieringsbevis. Et finanseringsbevis er rett og slett et bevis som forteller deg hvor mye du kan låne hos banken, slik at du vet hvor mye du kan by på en bolig. 

Dette får du ved kontakte banken din i god tid og de vil på bakgrunn av inntekt, altså det du tjener, og skattemeldingen din beregne hva du kan få i lån. På denne måten er du sikker på å ha papirene i orden FØR budrunden starter, og du er klar for kamp!  

 

Søk finansieringsbevis her