3 tips til deg som tapte budrunden

Nesten 1 av 20 nordmenn som eier bolig enten kjøper eller selger eiendommen sin hvert eneste år. Men hva gjør du dersom drømmehuset går fløyten i en budrunde langt over takst?


- Et avslag kan være en supermotviasjon til å begynne å spare, sier forbukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.

Per 25. oktober har nordmenn omsatt 63.401 boliger i 2019. Dette er en økning på 1,5% mot fjoråret på samme tid. Om du vurderer å kjøpe ny bolig, eller allerede har tapt en budrunde om drømmehuset, har forbrukerøkonomen noen gode råd til neste gang duskal i ilden.

- Se for deg at du har allerede kjøpt drømmeboligen, og prislappen endte på 1.500.000 kroner mer enn boligen du oppgraderte fra. Dette blir da cirka 7.500 kroner mer i månedlige utgifter med en rente på 3,10%. Begynn, før neste budrunde, å sette av disse hver måned, så blir du vant til den nye hverdagen, i tillegg til at det øker kjøpekraften din til neste budrunde. Hvis du for eksempel manglet 50.000 i forrige budrunde kan du ha spart det inn på kun seks måneder!

Forbrukerøkonom Thea Olsen har satt opp en liste med sine 3 beste tips for deg som har tapt budrunden.

  • Sett av penger for å venne deg til utgiftene
    Dette er for å gjøre hverdagen enklere når du endelig får kloa i drømmeboligen. Det er også en slags forsikring om at det går bra å betjene et større lån enn du allerede har.
  • Spare med et mål om å gi litt ekstra penger i budrunden
    Bli bevisst på ditt eget forbruk. Hva kan du leve uten? Alt mellom 25-100.000 kroner kan være nok til å tippe budrunden i din favør.
  • Gi avkall på noe i drømmeboligen
    Mange vil gjerne ha et innflytningsklart hjem uten behov for å gjøre noe som helst på egenhånd. Det er så klart luksus, men det er mye å hente hvis man firer litt på kravene. Kanskje du finner en fin bolig som har et slitt bad eller kjøkken? Dette kan gjøre at du får rom i budsjettet til å pusse opp etter å ha spart litt.

Distanse mellom brukskonto og sparing

Ofte skal du bytte til en større bolig, og derfor vil det komme mer uforutsigbare kostnader. Flytter du til et hus fra en leilighet så er det mer vedlikehold, for eksempel. 

- Ved slike planlagte høyere utgifter, så kan det være lurt å skape en distanse mellom brukskontoen og sparepengene, slik at sparingen ikke bare blir en forlengelse av brukskontoen. Flytt bufferkontoen slik at du ikke ser den så ofte, foreslår Cecilie Tvetenstrand.