1. Ikke lås deg til ett område

Mange har klare meninger om hvor de vil flytte. Kanskje alt for klare, slik at søkekriteriene som ligger inne på Finn.no gjør at du ikke får opp drømmeboligen? De kan med andre ord innskrenke letingen til ett eller noen få områder og utelukker andre boligstrøk som kanskje viser seg å ikke være så uaktuelle allikevel.

For i løpet av relativt få år kan et boligområde ha endret karakter og attraktivitet fullstendig. Sjekk gjerne hvilke planer som foreligger for bydelen og området.

Skole-, barnehage- og kollektivtilbud kan være noe helt annet i dag og i morgen. Nye butikker, spisesteder, bibliotek og idrettshall kan ha kommet til. Flere sykkel-, gangstier og lysløyper likeså. I likhet med støyskjermer og barnevennlige trafikkreguleringer. Bare for å nevne noe.

Vårt første råd er altså: Utvid horisonten og sjekk flere muligheter. Større utvalg øker sjansen for å finne drømmehjemmet.

Ikke lås deg til ett område



2. Fokuser på helheten – ikke detaljene

Når du skal vurdere en ny bolig, er det viktig å tenke helhetlig. Hva er det du ikke under noen omstendighet kan leve med? Hva går greit, i alle fall på kort sikt? Og ikke minst – hva koster det å få boligen akkurat slik du vil ha den.

Renovering av bad er dyrt, veldig dyrt. Og må gjøres av fagfolk. Nytt kjøkken likeså – men kanskje holder det å bytte fronter og knotter på innredningen i første omgang? Å male vegger, legge ny tapet og nytt gulv er relativt rimelige forbedringer som mange klarer å gjøre selv. Dersom du har et bevisst forhold til hva som er viktig for deg å gjøre noe med i de boligene du ser på, er det lettere å beregne ekstrakostnadene og dermed hva du kan tillate deg å by.

Husk: Det er lett å falle for detaljer; du kjøper en komplett bolig, ikke bare en stue med fin utsikt.

3. Tenk over hvor lenge du skal bo i boligen

Hvis du finner drømmeboligen og bestemmer deg for å delta i  budrunden, er det viktig å tenke langsiktig. Ser du for deg å bo der de neste 10 årene, har 50 000 fra eller til egentlig ikke så mye å si.

Et annet forhold som er viktig å huske på er omkostningene som kommer i tillegg til kjøpesummen. Tenker du å bo i boligen i en relativt kort periode, er risikoen stor for at en eventuell prisgevinst blir spist opp av dokumentavgiften på 2,5%. Kjøper du borettslagsbolig slipper du dokumentavgift.

Tidsperspektivet er med andre ord viktigere enn du tror. Ha det i bakhodet før du går inn i en budrunde.

 

4. Undersøk planlagte endringer i nærområdet

Som vi påpekte under punkt 1, så vil boligområder endre seg. Det er derfor viktig å orientere seg om reguleringsplaner og andre planer for de nærmeste årene. Vanligvis vil du finne dette i salgsoppgaven, men forandringer som vil kunne oppfattes som negative, vil neppe bli trukket frem spesielt. Og er lett å overse i begeistringen over andre forhold ved boligen.

Hva det kan være snakk om? Omfattende utbygging av boliger, industri, skole, kjøpesenter osv osv i nærområdet. Planlagte nye veier. Kanskje påvirker endringene utsikten fra boligen som du ble så begeistret for. På den annen side, andre forandringer som kortere skolevei eller nytt kjøpesenter i nærheten kan være positive.

Uansett viktig å huske: Planlagte endringer kan påvirke både bokvalitet og boligverdi. Sjekk ut hva som skal skje, og ta det med i vurderingen.


Tenk over hvor lenge du skal bo i boligen



5. Meld fra om feil og mangler så tidlig som mulig!

Så står dere der, da, nyinnflyttet og fornøyde. Men kanskje viser det seg at alt ikke var like rosenrødt som det så ut. Noen vinduer lar seg rett og slett ikke åpne. I sluket på badet renner vannet foruroligende sakte. Eller verre – du får vannlekkasje på badet som i følge selger var nyrenovert. Det er mange glade amatører blant norske huseiere, og ikke alt som er selvgjort er velgjort.

Så om det skjer noe med den nye boligen din som du absolutt ikke hadde grunn til å regne med da du kjøpte, er det viktig å melde fra om dette skriftlig. På papiret har du 5 år på å melde fra om skjulte feil og mangler, men de fleste klager bør gjøres så snart som mulig etter at de er oppdaget. Melder du fra for sent, kan du tape rettighetene dine.

6. Hva bør jeg se etter på visning?

  • Ta gjerne bussen til visning for å finne ut hvordan kollektivtilbudet er, dersom du er avhengig av buss til og fra jobb eller skole.
  • Dersom du bruker bilen for det meste, bør du sjekke hvilke parkeringsmuligheter det er i området. Er det utendørs parkering eller har du egen plass i et garasjeanlegg? Hva med gjesteparkering?
  • Er leiligheten godt lydisolert?
  • Hva med isoleringen generelt? Dette kan på virke strømregningen din. 
  • Hvilke lagringsmuligheter finnes det? Er det egen bod til å stue unna rot. Ofte har du en bod i leiligheten og en bod i kjelleren eller garasjen.
  • Bad kan ofte være en dyr affære om noe må gjøres. Les tilstandsrapporten nøye, og sjekk ting som fall i sluk, tilkobling til vaskemaskin, varmekabler i gulv og lignende.
  • Hva følger med i leiligheten? Standarden er at hvitevarene på kjøkkenet følger med, mens eksempelvis vaskemaskin må du stå for selv. Spør gjerne megler om det er noe annet som følger med etter selgers ønske.
  • Orienter deg om hva som finnes i nærområdet. Hvor er nærmeste butikk, legesenter og bussholdeplass?
  • Hva inkluderer felleskostnadene og hvor høye er de? Hva med kommunale avgifter?
  • Sjekk mobildekningen i leiligheten og området generelt.
  • Når er det sol på verandaen? Spør megler om solforholdene og hvordan lyset faller både ute- og innendørs.
  • Er det kjeller i boligen bør du se etter tegn til fukt. Når ble varmvannstanken sist byttet?
  • Hvordan står det til med vinduer og dører? Sjekk om de trekker, og spør hvor gamle de er. Vanligvis kan du se vinduets alder innerst ved karmen.
  • Er det loft i boligen er det et rom du må være spesielt obs på med tanke på fukt. Er loftet rett over godt oppvarmede rom, kan varmt luft stige opp gjennom utettheter i taket og gi fuktskader.
  • Utendørs bør du se etter misfarging eller sprukken maling på ytterveggene. Sjekk takrenner og at vannet ledes vekk fra grunnmuren. Hvordan er tilstanden på taket og taksteinen?