Gå til hovedinnhold
Del

Dette bør du gjøre med storstipendet

I midten av august får du som student en større utbetaling fra Lånekassen, ofte kalt storstipendet. Hvordan bør du prioritere disse pengene? Vår forbrukerøkonom kommer med sine beste tips.

Storstipendet er for mange studenter en pangstart på studieåret, hvor man gjerne sitter igjen med en god slump penger etter at skolebøker og studieavgift er betalt. Men hvordan kan man unngå å svi av mesteparten allerede i fadderuka? 

- Det meste handler om å porsjonere ut pengene utover semesteret, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Hun fortsetter:

- Etter alt det nødvendige er kjøpt inn og husleia er betalt, kan det være lurt å sette inn resten av pengene på en sparekonto, og gi deg selv litt ekstra lønn i månedene frem mot jul.


- Spar litt av stipendet, og gi deg selv lønn i månedene fremover

Cecilie Tvetenstrand
Forbrukerøkonom
Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand har flere gode råd for hvordan man kan holde på pengene best mulig, og spre de fornuftig utover de tre månedene om mulig.

- Det viktigste er å tenke at de pengene man får utbetalt nå skal vare en god stund. Ta vare på akkurat det man trenger på brukskontoen, og før resten over på en konto man ikke ser så ofte, råder Tvetenstrand om.

Her er forbrukerøkonomens fem beste tips

  • Finn ut hvor mye du får inn hver måned, og hvor mye som går ut, og sett opp et budsjett.
  • Gå over abonnementer, strømmetjenester. Hva er nødvendig og hva kan kuttes? Kan du kanskje dele noen med en studievenn?
  • Planlegg ukeshandling på forhånd. Her kan det spares mye!
  • Ikke fall for nettshopping-fristelsene!
  • Sett eventuelle penger som blir til overs fra skolemateriell på sparing, og gi deg selv litt ekstra lønn hver måned frem til jul.

- Gyllen mulighet

Alle bør sette opp en konkret oversikt over sine faste utgifter, og regne ut hvor mye man bruker månedlig slik at man enkelt kan se hvor mye av pengene man behøver å ha på brukskontoen.

- Dette er også en gyllen mulighet til å gå over alt av abonnementer og tjenester man betaler for. Har du for dyrt og dårlig mobilabonnement? Det kan være lurt å sjekke sånt, sier Tvetenstrand.

Storstipendet kan komme ekstra godt med nå som jobbmarkedet har blitt enda tøffere på grunn av koronasituasjonen. Mange studenter har mistet jobben, og det er ikke like lett å finne seg en ny. Da kan man få mye igjen for å være sparsom og flink med stipendet.

- Ikke fall for fristelsene

- Det beste rådet er rett og slett å kutte i forbruket så mye som mulig, og sett over det man ikke trenger der og da til en annen konto. Det er viktig å ikke falle for fristelsene på nettbutikkene de dagene man nå sitter hjemme og kjøper ting man egentlig ikke har råd til, sier Tvetenstrand.

- Bruk tida hjemme godt, sjekk om det er noe du kan få solgt i klesskapet, og lag en strukturert plan for ukeshandling på butikken, og fokuser ekstra mye på skolearbeidet når du kan, sier hun.