Storstipendet er en pangstart på studieåret, hvor man gjerne sitter igjen med en god slump penger etter at skolebøker og studieavgift er betalt. Men hvordan kan man unngå å svi av mesteparten allerede i fadderuka? 

- Selv om det kan være vanskelig å tenke langsiktig med storstipendet, så er det et godt tips å porsjonere noe av pengene utover semesteret, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Hun fortsetter:

- Etter alt det nødvendige er kjøpt inn og husleia er betalt, kan det være lurt å sette inn resten av pengene på en sparekonto, og gi deg selv litt ekstra lønn i månedene frem mot jul.

- Spar litt av det som blir til overs av storstipendet, og gi deg selv lønn noen måneder frem mot slutten av semesteret.

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

Forbrukerøkonom Thea Olsen har flere gode råd for hvordan man kan holde på pengene best mulig, og spre de fornuftig utover de tre månedene om mulig. Det handler også litt om hvor flink man er til å holde seg i skinnet, og ikke falle for de mange fristelsene som finnes med takeaway og nettshopping.

Her har Thea Olsen samlet sammen sine fem beste tips.

Her er forbrukerøkonomens fem beste tips

  • Finn ut hvor mye du får inn hver måned, og hvor mye som går ut, og sett opp et budsjett.
  • Gå over abonnementer, strømmetjenester. Hva er nødvendig og hva kan kuttes? Kan du kanskje dele noen med en studievenn?
  • Planlegg ukeshandling på forhånd. Her kan det spares mye!
  • Ikke fall for nettshopping-fristelsene!
  • Sett eventuelle penger som blir til overs fra skolemateriell på sparing, og gi deg selv litt ekstra lønn hver måned frem til jul.

- Gyllen mulighet

Alle bør sette opp en konkret oversikt over sine faste utgifter, og regne ut hvor mye man bruker månedlig slik at man enkelt kan se hvor mye av pengene man behøver å ha på brukskontoen.

- Svært mange har ett eller flere abonnenter som man strengt tatt ikke trenger. Det kan være den fjerde strømmetjenesten du så å si aldri bruker, for eksempel, sier Olsen.

Storstipendet kan komme ekstra godt med nå som jobbmarkedet har blitt enda tøffere på grunn av koronasituasjonen. Mange studenter har mistet jobben, og det er ikke like lett å finne seg en ny. Da kan man få mye igjen for å være sparsom og flink med stipendet.

- Ikke fall for fristelsene

- Det beste rådet er rett og slett å kutte i forbruket der du kan, og sett over det duikke trenger der og da til en annen konto. Det er viktig å ikke falle for fristelsene på nettbutikkene de dagene man nå sitter hjemme og kjøper ting man egentlig ikke har råd til, sier Olsen.

- Jeg synes også det er viktig å sørge for at du har penger nok til å prioritere det du selv mener er viktigst. For noen er det abonnement på treningssenter, for andre kan det være å spise godt og ha et sunt kosthold. Spar der du kan, bruk pengene der du virkelig synes det er verdt det, sier hun.