Den første snøen har så vidt begynt å falle, og vinterdekksesongen er for alvor på vei. Trenger du nye dekk – og i så fall, vet du om du bør ha pigger eller ikke?

- De aller fleste klarer seg fint uten piggdekk, innleder redaksjonssjef i Broom.no, Vegard Møller Johnsen, og fortsetter:

- Har du imidlertid en stor og tung SUV så kan det være lurt å vurdere piggdekk.

e2ac7018-00090252-4fc4d948


Redaktøren anbefaler alle å sjekke ulike tester av bildekk før man går til innkjøp av nye vinterdekk. Dette er for å få et bedre innblikk i hvilke forhold dekkene passer godt til og ikke.

- Ikke spar penger på dekk

- Testene forteller alt fra hvordan dekkene fungerer på regn, is, våt eller tørr asfalt. Legg vekt på det som er relevant for de områdene du bor i, anbefaler Vegard.

Han anbefaler også å ikke spare penger når man skal gå til innkjøp av nye dekk. Dette er for din egen sikkerhet.

- Dekkene er faktisk det som skal holde deg på veien. Mitt tips er å heller legge for mye enn for lite penger i nye vinterdekk, sier han.


Redaksjonssjef i Broom.no, Vegard Møller Johnsen.

Hvis du har godt brukte vinterdekk, og er usikker på om du trenger nye, bør du sjekke at mønsterdybden er minst 3mm rundt hele dekket. Er det merkbart slitt noen steder på dekket, vil det ikke være godkjent for norske veier. 

Fyll mer luft i dekkene

Det er fullt mulig å kjøpe brukte vinterdekk, men de må fortsatt oppfylle de samme kravene til mønsterdybde og lite slitasje. Et annet tips fra Vegard Møller Johnsen for vinteren er:- Fyll 10% mer luft i dekkene enn det produsentene anbefaler om vinteren. Dette gir best kjøreegenskaper og lavest forbruk på bilen. 

Oppsummering av tips til vinterdekk

  • De fleste klarer seg uten piggdekk
  • Sjekk ulike tester av vinterdekk - hva passer best for deg?
  • Bruk heller litt for mye enn for lite penger på vinterdekk. For din egen sikkerhet.
  • Minst 3mm mønsterdybde over hele dekket. Sjekk at dekkene er myke.
  • Fyll 10% mer luft i dekkene enn anbefalt - dette gir best kjøreegenskaper og lavest forbruk.