- Tradisjonen gjør at det blir en overflod av selskapeligheter i jula, sier bærekraftsansvarlig i Danske Bank, Kristin Kvåle.
Dette kan nok mange kjenne seg igjen i. Slekta, på begge sidene, skal samles i jula, og det serveres store mengder ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker og lutefisk. Jula er et samlingspunkt for familie og venner, og maten er en viktig del av julefeiringa.
- Det er bra at man er bevisst på all maten som blir kastet i jula
Kristin Kvåle
Bærekraftsansvarlig
- Mitt beste generelle råd er at man må planlegge for å få et best mulig resultat. Halvparten av nordmenn setter ikke opp budsjett for juleforbruket. Der kunne man spart mye, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.
- Spesielt når det gjelder hvor mye mat som trengs. Det er lett å kjøpe for mye, og det tar på både for miljøet og for lommeboka. Det er lov å sende med alle gjestene litt av maten istedenfor å kaste det, legger hun til.
- Det er lett å kjøpe for mye, og det tar på både for miljøet og lommeboka
Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank
Finn og Tise
Den samme undersøkelsen viser at de yngre tar miljøaspektet ved julegaveshopping mer og mer på alvor. En av fire nordmenn sier de skal kjøpe færre gaver i år av hensyn til miljøet. Yngre voksne sier det i langt større grad enn eldre.- 37 prosent mener vi kaster for mye mat i jula.
- 23 prosent sier de skal kjøpe færre gaver i år av hensyn til miljøet.
- 20 prosent innrømmer at vi sløser med penger og innkjøp i jula.