- Kos deg ekstra i sommer. I år er sommeren man virkelig skal unne seg noe man ikke har tatt seg råd til tidligere i pandemien, sier Thea Olsen.

Nordmenn har stort sett vært tvunget til å holde seg hjemme det siste halvannet året, og etter en Norgesferie full av entusiasme i fjor, virker det som om mange heller kunne tenkt seg utenlandsferie i år. Når dette mest sannsynlig ikke kommer til å skje, har forbrukerøkonom Thea Olsen noen tips til hvordan man kan gjøre sommeren i Norge enda finere.


- Sammenlikner vi tallene med hva flere hundre tusen nordmenn er villige til å betale for den klassiske sydenferien, mot hva vi til samme pris kan få i Norge, får trolig flere seg en liten vekker

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

Unn deg noe ekstra

- Kos deg litt ekstra, og bruk penger på det som betyr noe for deg. Unn deg noe du kanskje ikke har tatt deg råd til tidligere med god samvittighet. Det kan være en helgetur på et ekstra fint hotell, et nytt hagemøblement, noe godt i glasset, nye klær, for å nevne noe, sier Olsen, og påpeker at man kun må bruke penger man har.

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Danske Bank, synes hver tredje nordmann det er trist at sommerferien må tilbringes i Norge. Nok en ferie vil for de aller fleste måtte tilbringes her til lands - igjen. Mange er slitne og lei av pandemien, dette gjelder både store og små. Lite frister mer enn en solstol i varmen, plaskende barneføtter i bassenget mens mor og far nyter en paraplydrink. Men sånn blir det ikke i år heller. 

- Kommer langt med Syden-budsjett i Norge

- 60 prosent av oss nordmenn synes at Norge er et dyrt land å feriere i. La oss sette pengene litt i perspektiv. Vi svir av tusenvis av kroner i Syden hvert eneste år, og du kommer faktisk like langt, om ikke lenger, med det samme budsjettet på Norgesferien, sier forbrukerøkonomen.

Norge er et dyrt land å feriere i, men ser man på tall fra samme undersøkelse er 40% villige til å bruke 20.000 eller mer på en klassisk sydentur, mens 13% kan bruke 40.000 eller mer. Dette er store summer vi snakker om. Dette betyr at halvparten av alle nordmenn har mulighet til å bruke 20.000 eller mer på en klassisk sydentur. 

- Sammenlikner vi tallene med hva flere hundre tusen nordmenn er villige til å betale for den klassiske sydenferien, mot hva vi til samme pris kan få i Norge, får trolig flere seg en liten vekker, sier Thea Olsen om.

- Bruk naturen godt

Olsen påpeker at man selvsagt ikke får palmesus på samme måte i Norge som i Syden, og at det kan være grunnen til at nordmenns betalingsvilje ikke er like stor på ferie i eget land som når man er på utenlandsferie. 

Norge er et land bestående av fjorder, fjell, daler, og ikke minst skjærgård og strender. For mange er det kun korte kjøreturer som skal til for å oppleve helt unike plasser, og naturopplevelsene er gratis.

- Bruk naturen for det den er verdt. Gjør litt research om nærområdet og planlegg utflukter, enten dagsturer eller overnatting i telt for eksempel, sier Olsen.