Vi spår en tøff vinter med høye strømpriser i år. Flere vil ty til peisfyring eller lading av elbil på nattetid, når strømmen er normalt billigere, og risikoen for brann vil bli høyere. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forteller oss at over 60% av bygningsbranner oppstår hjemme. Likevel er brann i hjemmet eller på hytten noe de færreste øver på.

Kilde: DSB. Oppdrag på brann i bygning. Bolig 1987, Næring som fungerer som bolig, 123, Annen næring, 716, Andre bygninger, 187.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), brannstatistikk 2021.

Selv om det er vanskelig å forestille seg at det kan brenne hjemme eller på hytten, kan det skje alle. Har du og din familie rutinene på plass, kan det redde liv.

 

Enkle rutiner

I hetens øyeblikk handler det om å reagere raskt. Når du skal tenke fort på hva du må gjøre, gjelder det å ha definerte rutiner. Har du barn, er det enda viktigere å holde det enkelt. Husk at større barn kan evakuere selv og til og med varsle, mens de minste trenger hjelp.

En klar plan

Varsle-redde-slukke er en fin huskeregel ved brann. Du skal varsle alle som er hjemme om at det har oppstått en brann, redde deg selv, andre mennesker og dyr ut av brannområdet, og slukke brannen dersom det er forsvarlig. Det er ikke alltid den rekkefølgen som er mest hensiktsmessig, og du må prioritere etter forholdene.

Skriv ned en klar og forståelig plan for hva du og familien gjør dersom det oppstår en brann. Forestill dere flere situasjoner: Brenner det på kjøkkenet? Brenner det i stuen? Brenner det om natten, når alle sover?

Trygge rømningsveier

Hvilken rømningsvei som er best å velge, er avhengig av hvor det brenner. Lag en oversikt over dører og vinduer som kan fungere som rømningsveier. Har du også en brannstige montert på huset, er det hensiktsmessig å teste den ut. Barna kan med fordel øve på rømningsveier, slik at de føler seg trygge på å bruke dem dersom det skulle brenne.

Et smart møtested

I en stressende situasjon som husbrann, ønsker du å få god oversikt over hvem som har evakuert og hvem som må reddes ut. Et egnet møtested kan for eksempel være utenfor inngangsdøren til naboen, ved flaggstangen eller med postkassen. Sørg for at møteplassen du velger ligger langt nok unna huset til at du ikke risikerer å puste inn røyk - men nært nok til å holde oversikten. Finn et sted som er lett å huske, og sørg for at alle vet hvor de skal.

Brannalarmen er familiens bestevenn

Foruten våre sanser, er det nettopp brannalarmen som varsler om røykutvikling. Oppstår brannen om natten, kan det godt være at våre sanser ikke fanger opp faresignalene. Det samme kan fort skje om vi befinner oss i et annet rom eller etasje enn der brannen oppstår.

Noen barn har et anstrengt forhold til høye lyder. Forklar funksjonen til brannalarmen og betrygg barna med at den klarer å oppdage røyk med én gang det begynner å brenne. De får bedre tid til å komme seg ut før brannen blir farligere – og det kan gi dem en følelse av kontroll.

Gjør barna kjent med brannalarmen og hvordan det høres ut når den er aktivert. Hører de alarmen for første gang når det faktisk brenner, kan det skape en enda større forvirring og panikk. Her slår du to fluer i en smekk – du forsikrer deg om at alarmen virker som den skal, og gjør barna kjent med den.

Innholdet er levert av Tryg