Gå til hovedinnhold
Del

Nå kommer feriepengene - dette er hva nordmenn vil gjøre med dem

For de fleste av oss vil sommeren bli helt annerledes. Dette vises også på tallene fra en rykende ferst undersøkelse om feriepenger.

Sommeren banker nå på døren med Syden-temperaturer i store deler av landet. Da er det heller ikke feil at årets hyggeligste lønnsslipp er på vei, eller allerede har kommet.

I en undersøkelse gjort av YouGov for Danske Bank, kommer det frem at mange nordmenn vil bruke mindre penger i årets sommerferie, sammenlignet med i fjor. Det er også en del som bekymrer seg over at pengene ikke vil strekke til.


- Det er masse å finne på som ikke koster penger!

Cecilie Tvetenstrand
Forbrukerøkonom

5 av 10 vil bruke mindre penger

- Halvparten av nordmenn vil bruke mindre penger i årets sommerferie. Dette kan være en logisk konsekvens av koronakrisen, hvor mange i fast jobb har blitt permittert eller i verste fall mistet jobben. Mange har også måttet kansellere ferieplanene sine til varmere strøk, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.

Reiserestriksjonene har gjort at nordmenn i større grad vil være turister i eget land, og i undersøkelsen sier så mange som 4 av 10 at de gleder seg til å oppdage nye steder i Norge. Like mange gleder seg til å besøke venner og familie i sommer.

- Det er mange rimelige måter å komme seg på tur. Ta med telt eller hengekøye og sov ute. Har du ikke utstyr, bruk finn.no eller tilsvarende nettsteder for å kjøpe rimelig brukt utstyr, eller spør venner eller familie om de kan låne bort, sier Tvetenstrand.

- Rust opp i økonomien

Forbrukerøkonomen råder også til å bruke sommeren på å få oversikt over økonomien. Kanskje sett av en kveld på hytta eller hjemme når det er litt dårligere vær til å se sjekke at alt er på stell? 31 prosent av de spurte forteller at de vil holde seg hjemme i år og spare feriepengene til neste år.

- Dersom man er i en posisjon til å kunne spare alle feriepengene sine, er dette et smart alternativ. Mitt beste tips er i så fall å sette pengene på en konto langt bort, slik at man ikke like enkelt kan la seg friste til å bruke dem før neste sommer, sier forbrukerøkonomen.

Én av tre nordmenn sier også at de vil spare de resterende feriepengene som ikke blir brukt på ferie.

- Å spare litt av feriepengene er lurt på flere områder. Å ha en økonomisk buffer i bakhånd er smart for kunne møte uforutsette utgifter som kan komme til høsten. Det er også betryggende å vite at du slipper å ty til dyre kredittkort dersom vaskemaskinen ryker eller bilen må på verksted, sier hun.

- Bruk feriepengene fornuftig

Det er likevel ikke alle som kommer til å ha mulighet til å spare så mye av feriepengene i år. 1 av 4 har svart at de er bekymret over egen økonomi i sommer, mens 1 av 5 har uttrykt bekymring for å ikke kunne reise på ferie.
 
-  Husk at dere ikke er alene. Dette er året hvor alt er annerledes, så mitt råd er å senke skuldrene å vit at du ikke er alene om å ha lite penger i sommer, sier Tvetenstrand, og fortsetter:

- Det er masse å finne på som ikke koster penger. Ta med mat og spis ute i sola, dra på lokale badestrender, og ta med partneren, venner eller familie ut i naturen og ta noen overnattinger der. Bruk feriepengene fornuftig, og ha en nydelig sommer, smiler hun.