De aller fleste nordmenn får utbetalt feriepenger i juni, og for mange vil en stor andel av feriepengene være øremerket årets utenlandstur. Men på grunn av renteøkninger, høye priser og en svak kronekurs, viser en undersøkelse Danske Bank har gjennomført at en av fire nordmenn velger å droppe utenlandsturen. I tillegg oppgir én av fem at de må avlyse sommerferien helt på grunn av de økende utgiftene.

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, sier det er naturlig at folk må revurdere sine planer i lys av den økonomiske situasjonen. Hun påpeker også at sommerferier, spesielt i utlandet, allerede er kostbare for mange familier, og at årets ferie vil bli betydelig dyrere. Hun har noen generelle råd til hva feriepengene kan brukes til, annet enn årets ferie. 
"Har du kredittkortgjeld eller forbrukslån, bør du betale mest mulig ned på den. Med den økende renten vil gjelden bli betydelig dyrere å nedbetale over tid og derfor bør dette prioriteres først."

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

Betal ned forbruksgjeld først

Selv om mange nordmenn anser sommerferien som viktig, mener Olsen at feriepengene ikke bør brukes kun på ferie. Olsen råder folk til å prioritere nedbetaling av gjeld med høy rente, som for eksempel kredittkortgjeld eller forbrukslån. Hun anbefaler også å opprette en bufferkonto og eventuelt spare noen av pengene hvis det er mulig.


- Har du kredittkortgjeld eller forbrukslån, bør du betale mest mulig ned på den. Med den økende renten vil gjelden bli betydelig dyrere å nedbetale over tid og derfor bør dette prioriteres først, sier Olsen.


Utlandsferien er ekstra dyr i år

Olsen understreker at det er viktig å ha i bakhodet at prisen på varer og tjenester i utlandet har økt betydelig på grunn av den svake kronekursen.

- For hver 100 euro du bruker, koster det deg nesten 200 kroner mer nå enn for ett år siden, forteller Olsen. Hun påpeker at dette kan få konsekvenser for feriebudsjettet, og at folk må være oppmerksomme på kostnadene.

Avslutningsvis understreker Olsen viktigheten av å begrense forbruket og tilpasse seg den nye økonomiske situasjonen: 

- Du skal selvfølgelig kose deg i sommer og bruke litt av feriepengene på noe du syns er gøy. Men det er ikke noe tvil om at de aller fleste også må minimere forbruket og tilpasse seg en ny økonomisk hverdag med dårligere råd enn tidligere år.