Nå kommer feriepengene - slik bør du prioritere dem

En av fem nordmenn har fått bedre råd under pandemien, og nå kommer i tillegg årets hyggeligste lønnsslipp. Hva passer vel bedre enn litt tips til hva du kan bruke pengene til?

De aller fleste nordmenn får utbetalt feriepenger i juni, og vanligvis ville disse pengene ha vært øremerket sommerens sydenferie. Alt tyder imidlertid på at det blir Norgesferie for andre året på rad, men feriepengene kan, og bør, brukes på mer enn kun ferien.

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, har noen generelle råd til hva feriepengene kan brukes til, annet enn årets ferie. Hun trekker frem tall fra den nye undersøkelsen gjort av YouGov for Danske Bank.


- 21% av Norges befolkning har fått bedre råd under pandemien. Undersøkelsen viser at mindre forbruk på reise, færre byturer, og mindre mathandling er noen av årsakene til dette. Mange har fylt opp sparekontoene sine. Dette er en fin anledning til å nedbetale et eventuelt forbrukslån, eller kredittkortgjeld. 

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

- Betal ned forbruksgjeld først

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, har noen generelle råd til hva feriepengene kan brukes til, annet enn årets ferie. Hun trekker frem tall fra den nye undersøkelsen gjort av YouGov for Danske Bank.

- 21% av Norges befolkning har fått bedre råd under pandemien. Undersøkelsen viser at mindre forbruk på reise, færre byturer, og mindre mathandling er noen av årsakene til dette. Mange har fylt opp sparekontoene sine. Dette er en fin anledning til å nedbetale et eventuelt forbrukslån, eller kredittkortgjeld. Det er også fornuftig å sette av noen av pengene på en bufferkonto i tilfelle det skulle forekomme uforutsette utgifter.

Nedbetaling av kreditt- og forbruksgjeld bør alltid være førsteprioritet. Dette er på grunn av at rentene er høye, og gjelden vil derfor bli svært mye dyrere å betale ned jo lenger rentene løper. 

- Det er også viktig å bygge seg opp en bufferkonto, slik at du tåler at vaskemaskinen ryker, eller at bilen må på verksted, sier Olsen.


Fire gode råd for feriepengene dine

1. Betal ned dyr gjeld. Har du et forbrukslån eller kredittkortgjeld bør du prioritere å nedbetale dette.

2. Sette av penger til bufferkonto – mange har virkelig erfart det siste året hvor fort livet kan snu, og viktigheten av å ha en plan B. Du vet aldri når det dukker opp uforutsette utgifter. Da er det viktig å ha en bufferkonto slik at du unngår å havne i minus.

3.
Kickstarte fond og aksjesparing – 20% har økt fond og aksjesparingen gjennom pandemien. Dette er gledelig nytt! Har du ikke startet, er kanskje dette en gylden anledning. Kontakt banken. De vil hjelpe deg. 

4. KOS
deg! Er det én sommer du virkelig skal unne deg selv det lille ekstra, så er det denne sommeren! Bruk penger på det som betyr mye for deg! Men husk – og dette har du nok hørt mange ganger før - unngå å bruk penger du ikke har. 

 - Kos deg litt ekstra

Når det er sagt, så er dette sommeren man skal prøve å kose seg litt ekstra ifølge forbrukerøkonomen. Tall fra undersøkelsen viser at en av tre nordmenn synes det er kjipt å feriere i Norge enda et år, og da er det viktig å gjøre det beste ut av det.

- Kos deg litt ekstra, og bruk penger på det som betyr noe for deg. Unn deg noe du kanskje ikke har tatt deg råd til tidligere med god samvittighet. Det kan være en helgetur på et ekstra fint hotell, et nytt hagemøblement, noe godt i glasset, nye klær, for å nevne noe, sier Olsen, og påpeker at man kun må bruke penger man har.

Norge er et dyrt land å feriere i, men ser man på tall fra samme undersøkelse er 40% villige til å bruke 20.000 eller mer på en klassisk sydentur, mens 13% kan bruke 40.000 eller mer. Er du en av de som har fått bedre råd under pandemien, kan det være interessant å se hvor langt du kommer på Norgesferie med summen du kunne ha betalt for å komme deg til Syden.

- Her tror jeg mange vil få seg en vekker, smiler Olsen.