De aller fleste nordmenn får utbetalt feriepenger i juni, og for mange vil en stor andel av feriepengene være øremerket til årets sydenferie. Pandemien er så godt som over, og store deler av verden har åpnet for turisme, men er dette året man skal slå ut håret og dra på tidenes utenlandsreise?
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, mener at man skal være forsiktig med å bruke alle feriepengene med en gang, spesielt i disse økonomisk usikre tider. Hun har noen generelle råd til hva feriepengene kan brukes til, annet enn årets ferie.- Det er også viktig å bygge seg opp en bufferkonto, slik at du tåler at vaskemaskinen ryker, eller at bilen må på verksted. Det kan også være fornuftig å opprette det du kan kalle for en rentekonto. En slags bufferkonto som du kan ha i bakhånd når renten øker betraktelig
Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank
- Betal ned forbruksgjeld først
- Mange opplever mye usikkerhet i økonomien i disse dager. Det er skyhøye priser på drivstoff, strømregningene har slått alle rekorder, og matvareprisene øker ytterligere. I tillegg varsler Norges Bank at renten skal øke betraktelig. Dette vil svi økonomisk for dem med lån. Derfor bør årets feriepenger brukes med omhu.
Nedbetaling av kreditt- og forbruksgjeld bør alltid være førsteprioritet. Dette er på grunn av at rentene er høye, og gjelden vil derfor bli svært mye dyrere å betale ned jo lenger rentene løper.
- Det er også viktig å bygge seg opp en bufferkonto, slik at du tåler at vaskemaskinen ryker, eller at bilen må på verksted. Det kan også være fornuftig å opprette det du kan kalle for en rentekonto. En slags bufferkonto som du kan ha i bakhånd når renten øker betraktelig, sier Olsen.
Fire gode råd for feriepengene dine
1. Betal ned dyr gjeld. Har du et forbrukslån eller kredittkortgjeld bør du prioritere å nedbetale dette.
2. Fyll opp bufferkontoen din, og sett penger til side før renteøkningene kommer. Norges Bank har varslet mange renteøkninger det neste halvannet året, og dette vil påvirke lommeboken din. Du vet aldri når det dukker opp uforutsette utgifter. Da er det viktig å ha litt penger i bakhånd slik at du unngår å havne i minus.
3. Kickstarte fond- og aksjesparing. Har du ikke startet, er kanskje dette en gylden anledning. Kontakt banken. De vil hjelpe deg.
4. KOS deg! Bruk penger på det som betyr mye for deg! Men husk – og dette har du nok hørt mange ganger før - unngå å bruk penger du ikke har.
- Kos deg litt ekstra
Mange nordmenn kommer til å reise til utlandet for første gang siden før pandemien i sommer. Selv om det kan være fristende å svi av mesteparten når man endelig skal ut å reise igjen, maner forbrukerøkonom Olsen til nøkternhet.- Ikke dra på en ferie du egentlig ikke har råd til. Er det allerede trangt økonomisk, er det svært viktig å forberede seg på at det etter all sannsynlighet vil bli enda trangere til høsten, og i året som kommer. Dette gjelder spesielt for dem som har boliglån, men også for dem som lever på randen av hva deres økonomi tåler.