Gå til hovedinnhold
Del

Nå kommer den nye skattemeldingen - dette må du huske på å fylle inn

Onsdag 18. mars får de aller første sitt foreløpige skatteoppgjør fra staten. Da er det flere ting du må huske på å gjøre.

Det som er nytt i år, er at du kan få tilbake pengene på skatten allerede to uker etter at du har levert inn skatteoppgjøret. Dette er for de som er e-kunder hos Skatteetaten, og som i tillegg har fått til gode på skatten. 

- Den nye skattemeldingen er intuitiv, enkel og relevant for alle som mottar den. Unødig informasjon er fjernet, og den er generelt mye lettere å forholde seg til, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.


- Folk må få et nærere forhold til skattemeldingen

Cecilie Tvetenstrand
Forbrukerøkonom

- Sjekk at alt er riktig

Nå håper hun at det vil hjelpe til folk med å få et nærere forhold til skattemeldingen sin. Dersom man er uoppmerksom og glemmer å endre en feil, kan dette i verste fall gjøre at får en straffeskatt om det er inntekter som ikke har kommet med, eller du får en baksmell du kunne vært foruten.

- Det er mange som ikke sjekker at informasjonen som står på skattemeldingen er riktig. Bruk noen minutter på å sjekke at all informasjon som er registrert på deg stemmer. Skatteetaten får mye informasjon tilsendt, men det er ikke alltid de får med seg alt, sier Tvetenstrand.

Den nye skattemeldingen vil bli lagt opp slik: 
  • Arbeid, trygd og pensjon
  • Bank, lån og forsikring
  • Bolig og eiendeler
  • Familie og helse
  • Finans
  • Gave og arv
  • Personlige forhold
- I den nye skattemeldingen vil du få opp nytt foreløpig beregningsgrunnlag straks eter du har gjort endringer. Slik vil du se effekten av et fradrag eller en ekstra inntekt med en gang. Det er jo litt gøy, smiler Tvetenstrand.

Dette må du fylle inn

Man må likevel holde tunga beint i munnen når man sjekker skattemeldingen. Her er noen eksempler på hva som må legges til dersom Skatteetaten har glemt det. Sjekk alltid fradragsveiledningen på skatteetaten.no

  • Har du leid ut bolig, fritidsbolig, bil eller annet utstyr via et formidlingsselskap som f. eks AirBnB skal disse nå innrapportere dette automatisk, men du er likevel pliktig til å se at informasjonen stemmer. Har du leid ut uten formidlingsselskap i mellom må disse leieinntektene utover det skattefrie beløpet på 10.000 kroner føres inn manuelt.

  •  Uregistrerte skattefradrag som ikke er registrert. Har du startet i jobb hvor du nå pendler? Hvordan er gjeldsrentene fordelt dersom du eier bolig og har boliglån sammen med en partner? Kanskje har du kjøpt bolig i utlandet og tatt opp et lån i et annet land?

  • Om du har gitt penger til frivillige organisasjoner skal du også få skattefradrag for det.
Når skattemeldingen er ferdig utfylt og sendt inn, vil de første som skal ha penger tilbake motta disse allerede to uker etterpå. Dette i stor kontrast til tidligere, hvor man ofte fikk pengene i juni. 

- Å få tilbake på skatten opplever mange som å vinne i lotto! Husk å ikke bruk opp pengene om du vanligvis har pleid å bruke disse på sommerferie. I iver etter å få inn ekstra penger er det lett å blir fristet. Hvis man har hatt for vane å få igjen på skatten og bruke disse pengene på sommerferie som vanligvis var like rundt hjørnet, bør man huske på å sette bort pengene på sparing dersom man får dem allerede i april. Ellers kan plutselig de pengene bli fristende å bruke på andre ting, minner forbrukerøkonomen om.

NB: Viktig oppfordring til alle som vil sjekke skattemeldingen: For å unngå at BankID bryter sammen, må du vente til du har fått beskjed om at skattemeldingen din er klar og hold plassen din i køen. I denne perioden er det ekstremt viktig at digitale tjenester er tilgjengelig for de som har mest behov for det.