Med nyttårsløfter fornyer vi oss selv. Dette er også en fin tid for å ta kontroll over din digitale identitet. Ta en skikkelig vårrengjøring og bytt ut de passordene som du har brukt i mange år. De kan allerede være på avveie.

Digitaliseringen av samfunnet vårt og bruk av internett har mange fordeler, men det er også et faktum at de fleste identitetstyverier skjer nettopp på grunn av vårt digitale liv.
Flere kontoer – samme passord
Hvor mange kontoer har du opprettet på nettet? For de fleste av oss er det veldig mange: Sosiale medier, nettbutikker, bookingsider og andre online tjenester. Ja, listen er ofte veldig lang.  Disse kontoer inneholder personopplysninger som navn, epost, passord, telefonnummer og adresse og ofte også ditt personnummer. Alt sammen informasjon som en svindler kan bruke til å stjele din identitet og begå kriminelle handlinger i ditt navn.  

Ofte bruker vi samme passord på flere av våre kontoer og profiler. Det er en av de største passordsyndene vi kan begå. Hva skjer hvis et nettsted blir utsatt for et datainnbrudd og dine personopplysninger kommer i feil hender? Hvis du bruker samme passord på flere kontoer på nettet kan svindlere lett få tilgang til alle disse. Det betyr at problemet blir mye større enn hvis du kun har brukt passordet på en konto. Jo flere opplysninger svindlerne får tak i, dess større er sjansen for at du blir utsatt for et identitetstyveri.

Tips til et tryggere digitalt liv

  • Bruk, så langt det er mulig, forskjellige passord på dine kontoer på nettet.
  • Lag sikre og lange passord med STORE og små bokstaver, tall og spesialtegn.
  • Bruk totrinnsverifisering der det er mulig.
  • Del aldri dine passord med noen. Dine passord er like private som din tannbørste!!
  • Sjekk sikkerhetsinnstillingene på dine kontoer og lag kontrollspørsmål så det blir vanskeligere å hacke seg inn.
  • Oppgi din epostadresse og mobilnummer for å tillate at din konto tilbakestilles. Hvis nogen forsøker at overta din konto kan du lettere ta tilbake kontrollen.

Sikre, sjekke, oppdatere

Passordet er veldig viktig. Med ulike sikre passord kan du stoppe en svindel tidlig.  Sjekk tips til sikre passord lenger nede i denne artikkel.

Få oversikt over hvor du har kontoer. Hvor har du lagret informasjon om deg selv? Husk på at i ifølge de nye personvernreglene (GDPR) har du rett til å få vite hva en bedrift har lagret om deg.

Når logget du sist inn? Har du kontoer som ikke har vært i bruk i flere år? Kanskje er det like greit å slette de. Også her kan du ved hjelp av GDPR kreve at opplysninger om deg blir slettet. 
Hvordan lager man et sikrere passord?

Mange synes det er vanskelig å finne på et langt, bra og sikkert passord. Spesielt et som man klarer å huske, og det er fullt forståelig.

Et tips er at kombinere flere ord som gir mening for deg, men som er satt sammen til ett langt ord og så legge til tall, STORE bokstaver og spesialtegn, der det er naturlig. Et sterkt passord er langt, helst over 16 tegn.

Man kan for eksempel bruke en setning som: 

JegDrikkerKaffeMedMelk! 

Du kan også bytte ut E med tallet 3:

J3gDrikk3rKaff3M3dM3lk! 

da blir det enda vanskeligere å knekke koden. Og til slutt ikke glem å bruk totrinnsverifisering, der det er mulig.


Det er hjelp å få

Som kunde hos Danske Bank, har du gratis tilgang tjenesten «Hjelp ved ID-tyveri» hvor du kan få råd om hvordan du kan minske risikoen for å bli utsatt for ID-tyveri. Du kan få hjelp til å begrense misbruk, redusere økonomisk skade og avvise urettmessige betalingskrav. Ta kontakt med våre rådgivere for å forebygge, oppdage og begrense ID-tyveri!

Les mer om hjelp ved ID-tyveri og hvordan du kontakter oss