Høres dette kjent ut? En fersk undersøkelse levert av YouGov for Danske Bank viser at menn er villige til å bruke nesten trippelt så mye penger på én enkelt gave enn det kvinner er.

To av tre nordmenn mener at gaveshoppingen har tatt overhånd, men det er lite som tyder på at man planlegger å gjøre noe med det. Kun 15 prosent synes de selv kjøper for mange gaver til jul. Totalt viser undersøkelsen at nordmenn planlegger å kjøpe elleve julegaver i snitt i år, mot tolv fra i fjor.

- Vær bevisst på hvem du kjøper gaver til og hva de trenger. Om du kjenner noen som går turer eller løper mye ute om vinteren, da kan løpebrodder være et godt alternativ, sier hun.

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

Tilpass etter lommeboka

Dette viser at trenden ligger stabilt rundt et tosifret antall gaver per hode. Trenger vi egentlig å kjøpe så mange gaver?

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand er først og fremst opptatt av at man må tilpasse gaveshoppingen etter egen lommebok, og at man bør kjøpe ting man tror mottakeren kommer til å ha bruk for.

- Vær bevisst på hvem du kjøper gaver til og hva de trenger. Om du kjenner noen som går turer eller løper mye ute om vinteren, da kan løpebrodder være et godt alternativ, sier hun.
  • Nordmenn skal bruke 5700kr på julegaver i år
  • Nordmenn skal bruke 7812kr på julefeiringa i år.
  • Menn villige til å betale 5606kr for én gave, kvinner snitter på 2055kr.
  • Menn bruker mer kredittkort enn kvinner.
  • 51 prosent synes at julepynt/belysning har tatt overhånd.
  • 35 prosent synes det er for mye festligheter.

- Planlegg!

Forbrukerøkonomen mener at man kommer langt ved å planlegge. Her viser undersøkelsen at over halvparten av kvinnene mener de planlegger julegaveshoppinga svært mye bedre enn menn. Likevel velger to av tre nordmenn å ikke sette opp budsjett.

- Et budsjett kan være svært nyttig med tanke på å ikke bruke for mye penger for ditt eget beste i julestria. Vi ser det er mange som får en tung januar etter å ha skeiet ut i jula, men dette kan unngås om man planlegger og legger en ramme for hva man kan bruke penger på.

En annen ting forbrukerøkonomen er opptatt av er å snakke med barna om forventningene til julegavene. Hvem vil vel oppleve å skuffe barna på selveste julaften?

- Hvis barnet ønsker seg dyre ting som for eksempel en telefon, så er det lurt å være ærlig med en gang hvis dette blir for dyrt, eller ikke er en gave du vil gi. Du kan også høre om de er åpen for en annen modell som du kan kjøpe brukt - eller sette det opp som sparemål og gi barnet et startbeløp, sier Tvetenstrand.