Mer enn 40 prosent av alle norske ekteskap ender i skilsmisse. Årsakene er like mange som de er sammensatte, men én ting er likevel sikkert: Noe av det vanligste vi krangler om er sex, husarbeid og økonomi.

– Økonomi handler om identitet, og er et «hot» tema hos oss. Jeg snakker med mange par som er nedsyltet i økonomiske problemer, og som derfor vurderer å gå fra hverandre. Da blir det min oppgave å få dem til å huske hvorfor de falt for hverandre i utgangspunktet.

Det sier psykologspesialist Ragnhild Eide Bustnes hos Familie-instituttet i Trondheim. Hun tilbyr både individuell-, par- og familieterapi, og har erfaring fra flere ulike familievernkontor.

Sammenligner uærlighet med utroskap

I 2020 ble det inngått 16 151 ekteskap i Norge. Samme år skilte 9 355 par seg, og ytterligere 10 115 ble separert. Eide Bustnes frykter at mange par nedprioriterer god kommunikasjon når det kommer til penger:

– Det å gå inn i et forhold medfører risiko, og om partene ikke tør å ta opp de følsomme temaene – i frykt for å tape ansikt – kan det føre til mye utrygghet. Mange velger for eksempel å gjemme unna store forbrukslån, men det kommer jo gjerne for dagen det også.

Parterapeutens råd er å snakke om økonomi tidlig – gjerne allerede i det drømmen om å flytte sammen blir uttalt. For par som er svært forskjellige, hvor den ene parten er raus, mens den andre er mer tilbakeholden, er det desto viktigere å snakke sammen, mener hun.

– Det er lett å glemme økonomien når man er hodestups forelsket. Men fremtiden må trygges, og det å la noen bli kjent med deg, også når det kommer til økonomi og forbruk, er en tillitserklæring, sier Eide Bustnes.

Hun forteller at det for noen kan oppleves like alvorlig som utroskap, om partneren aktivt velger å skjule viktige opplysninger knyttet til penger:

– Mange tror bedre om partneren, og føler seg lurt når slike ting avdekkes. Det er nok vanlig å tro at det får store konsekvenser å fortelle om gjeld og lån, men sannheten er at det motsatte kan gi mye større konsekvenser.

Dine penger og våre penger

Så, hva krangler par som skiller seg om? Det har amerikanske forskere brukt informasjon fra undersøkelsen «National Survey of Families and Households» for å finne ut. Etter å ha gått gjennom mer enn 4 500 svar, fant forskerne at særlig ett tema skilte seg ut: Økonomi.

Par som nesten daglig krangler om økonomi har rundt 70 prosent større sjanse for å ende opp som skilt, ifølge undersøkelsen.

Og krangler om økonomi, det gjør også mange av parene som oppsøker Familie-instituttet. Det dreier seg ikke nødvendigvis om kroner og øre, men om vaner og prioriteringer.

– Det kommer en hverdag etter forelskelsen, og der faller mange tilbake til å prioritere «jeget» fremfor «viet». Om den ene parten bruker mer penger – og gjerne også mer tid – på seg selv, og ikke på det som er felles, blir det raskt et irritasjonsmoment. Mange kvinner biter nok for eksempel i seg det at mannen bruker i overkant mye på trening og data, forklarer Eide Bustnes.

Hun råder par til å trå varsomt når samtaletemaet er penger. Økonomi er personlig, og hvordan vi bruker pengene våre er for mange et sårt tema:

– Å få kritikk for hvordan «du» bruker «våre» penger er sårt, og kan for mange oppleves krenkende. Er du først blitt krenket, blir du instinktivt mer på vakt. Etter en slik episode kan nok parforholdet for mange defineres som noe annet enn det var før, forklarer hun.

For å være rustet til å takle utfordringene, som mest sannsynlig kommer, har Eide Bustnes følgende råd:

– I dagens samfunn, hvor alt er bundet opp mot penger, er minstekravet at dere er åpne om hvilke erfaringer dere har når det gjelder økonomi. De fleste par som kjøper sin første bolig har dårlig råd, og da er det desto viktigere å snakke om hvordan du har vært – og er – vant til å bruke penger, sier hun.

Fem ting du bør vite om parøkonomi

Samboerkontrakter og forsikringer er sannsynligvis ikke det første du tenker på som nyforelsket. Dokumentene kan imidlertid være helt avgjørende for din økonomiske trygghet – om forholdet skulle ryke. Vi har samlet noen smarte råd for dere som er samboere, eller planlegger å bli det:

  • Skriv samboerkontrakt (om dere ikke er gift). En samboerkontrakt skal blant annet inneholde opplysninger om eierfordeling i boligen og fordeling av fellesutgifter. Sørg for å oppdatere kontraktene om dere opplever store endringer i økonomien. Det finnes flere maler for samboerkontrakter, her er en fra DinSide
  •  Snakk sammen om økonomi – gjerne allerede før dere flytter sammen. Hva skal deles, og hva eier dere hver for dere? Par som har forskjellig inntekt bør tidlig avgjøre hvor mye den enkelte skal legge i fellespotten. Om dere velger å ha felles økonomi, gjør dere lurt i å opprette en felles konto med kort til begge.
  •  Bruk tid på å avtale hvem som får hva om dere skulle gå fra hverandre. Så lenge dere ikke er gift, og ikke har avtalt noe annet, er det slik at det du selv kjøper eller får, forblir ditt ved et brudd. Ting dere har kjøpt sammen, som for eksempel møbler, tilhører dere begge.
  •  Vurder om dere skal kjøpe livsforsikringer som sikrer at samboeren har råd til å bli boende om noe skjer. Spesielt par med mye gjeld bør sørge for at forsikringene er i orden. Husk også å ta hensyn til samboeren i forsikringene du har hos arbeidsgiveren din.
  •  Skriv et testament. For samboere er det også verdt å merke seg at gjenlevende i parforhold uten barn ikke har noen automatisk arverett. Ønsker du å etterlate formuen din til samboeren, må det skrives et testament. Også gifte bør tenke gjennom hvordan de etterlatte kan sikres.
Kilder: Dine Pengers guide til samboere, SSB, Skilsmisse.net