Alle våre fond er VPS-registrert og skal være inntatt i den forhåndsutfylte skattemeldingen.
For beskatning av VPF er «80/20-regelen» sentral. Dette er en sjablon-regel som avgjør hvor stor andel av en inntekt skal skattlegges som hhv aksjeinntekt (31,68 %) eller renteinntekt (22 %) i et kombinasjonsfond.
Forklaring av «80/20-regelen»:
- Er aksjeandelen i fondet lavere enn 20 %: All inntekt beskattes som renteinntekt
- Er aksjeandelen i fondet 80 % eller mer: All inntekt beskattes som aksjeinntekt
- Er aksjeandelen i fondet mellom 20% og 80 %: Inntekten fordeles forholdsmessig som hhv aksjeinntekt og renteinntekt
Måletidspunktet i sjablonregelen er 1.januar i inntektsåret.
Realisasjon
Ved realisasjon av VPF skal det beregnes et gjennomsnitt av aksjeandel pr 1. januar i året du kjøpte fondsandelen og pr 1. januar i året du solgte fondsandelen. Det som ikke anses som aksjeandel, klassifiseres som renteandel. Aksjeandelen av gevinsten beskattes med 31,68 % og renteandelen beskattes med 22 %.
Merk at for investeringer som var gjort før 07.10.2015 gjelder det en spesialregel i forhold til fastsettelse av aksjeandel. Alle VPF som klassifiserte som et «aksjefond» før denne datoen, skal anses som et 100 % aksjefond på ervervstidspunktet.
Formue
Grunnen til at formuesverdien på VPF deles på hhv én aksjedel og én rentedel i skattemeldingen, er at det kun er aksjeandelen som gir verdsettelsesrabatt. Det er den faktiske aksjeandelen i fondet pr 31.12.2020 som er avgjørende, dvs. at i forhold til formue gjelder ikke 80/20-regelen. Rabatten beregnes i din skattemelding, og fremkommer ikke i årsoppgaven.
Hva hvis et VPF ikke er innberettet i skattemeldingen?
Dersom du har VPF som ikke er forhåndsutfylt i din skattemelding, må du gjøre dette selv. Hvis du har nytt format på skattemeldingen, gjør du dette under temaet «Finans». Dersom du leverer gammelt format på skattemeldingen, skal du bruke skjemaet RF 1159, «Gevinst, tap, utbytte og formue på aksjer og andre finansielle produkter».